Logo
Logo

Pomidor Gargamel | Jak wygląda? Jak uprawiać?

Na świecie istnieje kilka tysięcy gatunków pomidorów, ale w regularnej uprawie znanych jest tylko kilka z nich. Są to oczywiście te najbardziej udane – smaczne i stosunkowo łatwe w uprawie. Jednak wyjątkową odmianą pomidorów, które nie zyskały popularności (a powinny!) jest pomidor Gargamel. Pomidory tej odmiany są bardzo trwałe, co umożliwia ich długie przechowywanie, a dodatkowo mają niezwykle efektowny wygląd i przyjemny smak. Czym charakteryzuje się pomidor Gargamel? Dlaczego warto go uprawiać?

Jak wygląda pomidor Gargamel?

Owoce pomidora Gargamel mają bardzo ciekawy wygląd, dzięki czemu są bardzo charakterystyczne. Posiadają czerwono-fioletową, dochodzącą do czerni skórkę oraz miąższ o podobnym kolorze. Nietypowy układ barw skórki przypomina tygrysie prążki, dzięki którym owoce prezentują się wyjątkowo ciekawie. Dzięki temu chętnie wykorzystywane są do sałatek, czy podjadania na surowo. Owoce nie są duże (od 60 do 100 g), ale z uwagi na ich wygląd oraz nazwę zyskują na popularności (choć to wciąż mało znana odmiana pomidorów malinowych). Dodatkowo są wyjątkowo trwałe, a odpowiednio przechowywane mogą zachować świeżość nawet przez 2 miesiące!

Dzień z życia ogrodnika amatora / YouTube


Uprawa pomidora Gargamel

Pomidory Gargamel trudno kupić na bazarze, ale można je uprawiać w ogrodzie. Najlepszy poradnik jego uprawy znajdziecie na portalu DIONP – Działka i ogród naszą pasją, którego autorzy przetestowali odmianę w swoim ogrodzie.

Odmiana jest bardzo plenna, ale wymaga odpowiednich warunków i pielęgnacji – przede wszystkim żyznej, zasobnej w składniki mineralne gleby, dlatego roślinę warto wspierać, stosując odpowiednie nawozy do pomidorów. Gargamel w uprawie przypomina inne odmiany pomidorów – ma takie same potrzeby i wymaga podobnej pielęgnacji.

Nasiona pomidora Gargamel są rzadko spotykane ze względu na wciąż niską popularność tej odmiany. Jednak można je czasem dostać internetowych sklepach ogrodniczych lub na Allegro

Sadzonki pomidora Gargamel właściwie są niedostępne do kupienia, dlatego należy samodzielnie przygotować rozsadę, uzyskując rośliny do uprawy.

Nasiona pomidorów wysiewa się dość wcześnie (luty, marzec), aby uzyskać z nich rozsadę. Gleba powinna być żyzna, wilgotna o lekko kwaśnym odczynie. Przygotowana rozsada powinna mieć zapewnioną w miarę stałą temperaturę oraz wilgotność, dlatego najlepiej ustawić ją w pomieszczeniu z dostępem do naturalnego światła i codziennie zraszać wodą.

Po kilku dniach nasiona powinny zacząć kiełkować. W maju sadzonki można przesadzić do gruntu, zapewniając im podporę z palików, do których wraz ze wzrostem należy przywiązywać roślinę, aby się nie połamała pod wpływem dojrzewających owoców. Sadzonki są gotowe do posadzenia w gruncie, gdy mają co najmniej 15 cm wysokości.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: kolaż - Christian Dorn oraz ericamccaig / Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl