Te grzyby mają mnóstwo witamin i minerałów | Dlaczego jeszcze warto jeść kurki?

Kurki do jedzenia - grzyby na talerzu

Kurki to niezwykle smaczne grzyby, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Niestety przez wiele lat uważano, że mają one jedynie walory smakowe, a kurki i inne grzyby nie zawierają żadnych składników pokarmowych, a do tego są ciężkostrawne. Wciąż wiele osób uważa, że nie warto ich jeść z punktu widzenia zdrowotnego, a jak jest naprawdę? Czy warto jeść kurki? Jakie składniki odżywcze mają kurki? Kto nie powinien jeść kurek?  

Posłuchaj
00:00
20
Spis treści
Czy grzyby kurki są zdrowe? Na co dobre są kurki? Czy ludzki organizm trawi kurki? Jak przygotować grzyby kurki do jedzenia? Jak oczyścić kurki? Czy można je umyć? Czy trzeba obierać ze skórki?

Co zawierają kurki (wartości odżywcze i właściwości)?

Kurka, czyli pieprznik jadalny to niskokaloryczny grzyb o wyjątkowo dobrym smaku. Dodatkowo to dobre źródło błonnika, białka, beta-karotenu i witamin z grupy B. Są też bogatym źródłem minerałów: miedzi, cynku, wapnia, magnezu, sodu, potasu, chloru, fosforu, siarki, żelaza, manganu i fluoru. Kurki zawierają duże ilości związków fenolowych, które są silnymi przeciwutleniaczami, więc chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Jak widać, mimo dużej zawartości wody (88%) kurki dostarczają wielu cennych dla organizmu człowieka substancji, które wspomagają działanie różnych układów.    

Czy warto jeść kurki?    

Kurki warto jeść nie tylko ze względu na ich cudowny smak, ale i wyżej wymienione wartości odżywcze. Pieprznik jadalny pozwala uzupełnić dietę w cenne mikroelementy, wzbogacając ją i ograniczając ryzyko niedoborów. To z pewnością pozytywnie wpłynie na ogólny stan zdrowia i pozwoli zachować dobrą kondycję przez dłuższy czas. Warto pamiętać, że im bardziej różnorodna dieta, tym korzystniej dla zdrowia człowieka. Co ciekawe, kurki już w starożytności miały szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i ziołolecznictwie.

Kto nie powinien jeść kurek?

Warto pamiętać, że kurki tak, jak inne jadalne grzyby mają swoje odpowiedniki (gatunki bardzo zbliżone wyglądem), które są niejadalne. Większość z nich jest po prostu niesmaczna, ale zjedzone w dużej ilości mogą powodować zatrucia pokarmowe. Nie są one groźne dla dorosłej osoby, ale mogą wyrządzić wiele szkód dzieciom. Dlatego zbieranych samodzielnie, czy kupowanych u przypadkowych osób grzybów nie należy podawać dzieciom do 10 r. ż., gdyż maluchy nie mają jeszcze w pełni wykształconych systemów, które pozwalałyby poradzić sobie organizmowi z toksynami. Pamiętając, że toksyny przenikają również do pokarmu matki, kurek z niepewnego źródła nie powinny jeść kobiety karmiące piersią. Kto jeszcze nie powinien jeść kurek? Osoby, które ze względu na stan zdrowia powinny stosować dietę łatwo strawną oraz osoby z alergią na grzyby.    

Słowiański Zielnik / YouTube


Na co dobre są kurki?

Pieprznik jadalny zawiera wiele substancji ochronnych dla organizmu, dlatego warto je spożywać, jako składnik zdrowej diety, nawet jeśli nie dokuczają nam żadne problemy. Jednak szczególnie polecane są osobom, które są w trakcie zwalczania pasożytów, gdyż zawarte w nich związki działają silnie przeciwpasożytniczo. Można je traktować również jako profilaktykę, gdyż pomagają zwalczać wszystkie gatunki pasożytów. Pieprznik jadalny ma również działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego jego spożycie jest zalecane w okresie jesienno-zimowym i podczas zwalczania różnorodnych infekcji. Należy jednak pamiętać, że działanie przeciw infekcyjne mają jedynie surowe kurki. Kurki pozytywnie wpływają na narząd wzroku, pracę wątroby i działanie układu odpornościowego.    

Jak jeść kurki? Co z nich zrobić?

Kurki to jedne z niewielu grzybów, które można spożywać na surowo. W takiej formie można je dodawać do sałatek, podkręcając ich smak. Pieprzniki jadalne można również wysuszyć i zmielić, a następnie w takiej formie dodawać do potraw (na surowo), co pozwoli zachować związki o działaniu przeciwwirusowym i antybakteryjnym. Kurki można suszyć na parapecie lub w piekarniku w niskiej temperaturze (110 stopni C i uchylone drzwiczki piekarnika) do momentu aż ich objętość się zmniejszy, a barwa zmieni się na brązową (kurki muszą wyraźnie ściemnieć).

Pyszne przepisy na dania z kurkami

Dynia hokkaido z kurkami, szałwią i wędzonym serem – pyszny, jesienny obiad
Placki z kurkami – bardzo proste i niesamowicie smaczne!
Sałatka jeżynowa z kurkami – kwintesencja lata!
Zupa kurkowa – tak prosta, tak pyszna!

Najczęściej jednak kurki spożywane są duszone, gotowane lub zapiekane, a więc jako dodatek lub składnik potraw. Szczególnie popularne są kurki duszone z dodatkiem masła, co pozwala wydobyć ich niepowtarzalny smak i aromat. Kurki można również dodać do jajecznicy, wykorzystać do przygotowania sosów i zup, a także jako dodatek lub farsz do mięs. Dużą popularnością cieszą się również tarty i zapiekanki z kurkami.

SkutecznieTv / YouTube


Niezależnie od tego, jak chcemy wykorzystać kurki w kuchni, trzeba pamiętać, aby je dokładnie oczyścić. Ze względu na ich charakterystyczną, nieregularną budowę umycie kurek pod bieżącą wodą może być niewystarczające, a dodatkowo grzyby tracą wtedy swój smak – warto włożyć je do miski i zalać wodą, aby piasek opadł na dno. Ważne, aby grzyby zalać wrzątkiem, dzięki czemu zachowają swój aromat. Kurki z miski najlepiej wyciągać cedzakową łyżką.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Grzegorz Targosz / Adobe Stock

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści