- Jakie są wartości odżywcze czosnku niedźwiedziego.
- Jakie czosnek niedźwiedzi ma właściwości lecznicze.
- Kiedy warto go spożywać.
- Jak czosnek niedźwiedzi wykorzystywać w kuchni.
- Przeciwskazania do spożywania tej rośliny.
Wartości odżywcze czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) dostarczy organizmowi wiele cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Są to przede wszystkim mikroelementy: fosfor, magnez, mangan, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo, a także witaminy z grupy B i witamina C. Zawiera dużo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Zawiera również dużą ilość olejków eterycznych, które odpowiadają za jego charakterystyczny smak i zapach, a jednocześnie mają działanie prozdrowotne.
Właściwości lecznicze
Czosnek niedźwiedzi wpływa pozytywnie praktycznie na cały organizm, a wśród jego właściwości leczniczych można wymienić wpływ na:
- układ odpornościowy – pobudza wydzielanie immunoglobulin i wspiera naturalną odporność organizmu
- przebieg infekcji – ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu chroni przed infekcjami oraz ułatwia ich wyleczenie
- układ pokarmowy – zwalcza drożdżaki i pasożyty, a przede wszystkim owsiki, glisty i tasiemce;
- gospodarkę tłuszczową – czosnek niedźwiedzi obniża cholesterol frakcji LDL (tzw. zły cholesterol) i podwyższa cholesterol HDL (tzw. dobry)
- układ krwionośny – obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zakrzepów
- układ kostno-stawowy – wspomaga leczenie chorób stawów
Dodatkowo zawarte w czosnku niedźwiedzim związki wykazują działanie przeciwnowotworowe zarówno poprzez wsparcie układu immunologicznego, jak i zwalczanie wolnych rodników. Związki siarki to silne antyutleniacze, a czosnek niedźwiedzi jest ich najlepszym źródłem, zawierając ich kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek.
Kiedy warto spożywać czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi warto włączyć do swojej diety w celu jej urozmaicenia i wzbogacenia o wartościowe składniki pokarmowe.
Ze względu na działanie przeciwpasożytnicze warto go również wykorzystywać w trakcie leczenia pasożytów. Działa również zbawiennie na układ trawienny, pobudzając go do działania, dlatego dobrze sprawdzi się u osób, które mają problemy z zaparciami. Czosnek niedźwiedzi to również dobra profilaktyka zachorowania na nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory oraz wsparcie dla układu odpornościowego.
Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?
Czosnek niedźwiedzi wykorzystuje się w podobny sposób jak liście pietruszki, gdyż zjada się jedynie zieloną część rośliny. Poszatkowany, stanowi wspaniałe uzupełnienie dań, wzbogacając ich smak i nadając charakterystycznego aromatu.
Świetnie pasuje do zup, knedli, past kanapkowych, a nawet jako dodatek do ziemniaków. Można nim również posypać kanapkę, zyskując zupełnie nowy smak i aromat.
Warto pamiętać, że czosnku niedźwiedziego nie należy suszyć, gdyż w ten sposób pozbawiamy go wielu składników odżywczych. Jeśli chcemy go przechować dłużej, to najlepiej go drobno poszatkować i zamrozić.
Przeciwwskazania
Czosnek niedźwiedzi przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu, ale nie każdy może i powinien go spożywać.
- Związki zawarte w czosnku niedźwiedzim mogą niekorzystnie wpływać na osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe oraz osoby z niedokrwistością potocznie zwaną anemią.
- Czosnek niedźwiedzi nie jest również wskazany u osób, stosujących dietę łatwo strawną, a więc osoby chorujące na zapalenie żołądka, dwunastnicę, wrzody żołądka itp.
- Z czosnku warto również zrezygnować, jeśli po jego spożyciu zauważy się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: MiVargof/Pixabay