Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko i można go zbierać od marca do kwietna. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode listki, gdy roślina zaczyna kwitnąć, liście stają się niesmaczne. Świeży czosnek niedźwiedzi jest trudno dostępny, ale można go uprawiać w ogródku lub zbierać w lasach. Zbierając liście, należy zwracać uwagę, aby nie niszczyć roślin i zawsze zostawiać przynajmniej część liści, aby czosnek mógł dalej rosnąć. Zwłaszcza że roślina ta jest pod częściową ochroną gatunkową i w niektórych rejonach kraju w ogóle nie wolno jej zrywać. Podczas zbiorów należy uważać, aby nie uszkodzić roślin.
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
- pęczek liści czosnku niedźwiedziego (ok. 150 g)
- 20 g orzeszków piniowych lub 50 g orzechów włoskich
- 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 50 g twardego sera np. parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Liście dokładnie umyć i poszatkować. Orzechy uprażyć na suchej patelni i pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować tak, aby całość została dokładnie rozdrobniona i wymieszana.
- Pesto posmakować i doprawić do smaku. Dodatkowo można wzbogacić smak pesto, dodając do niego pół łyżki z cytryny.
- Gotowe pesto można od razu zużyć lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., FotoHelin / Depositphotos