Pesto z czosnku niedźwiedziego – łatwe do przygotowania, pyszne i zdrowe!

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego fot. FotoHelin - Depositphotos

Czosnek niedźwiedzi ma dużo łagodniejszy smak i aromat od klasycznego czosnku, a jego dodatek do dań nadaje potrawom świeżości i niezrównanego smaku. Czosnek niedźwiedzi rośnie w Polsce dziko, a ze względu na właściwości prozdrowotne warto go wykorzystać w swojej kuchni. Doskonałym sposobem jest pesto z czosnku niedźwiedziego – proste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?  

Posłuchaj
00:00
2

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko i można go zbierać od marca do kwietna. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode listki, gdy roślina zaczyna kwitnąć, liście stają się niesmaczne. Świeży czosnek niedźwiedzi jest trudno dostępny, ale można go uprawiać w ogródku lub zbierać w lasach. Zbierając liście, należy zwracać uwagę, aby nie niszczyć roślin i zawsze zostawiać przynajmniej część liści, aby czosnek mógł dalej rosnąć. Zwłaszcza że roślina ta jest pod częściową ochroną gatunkową i w niektórych rejonach kraju w ogóle nie wolno jej zrywać. Podczas zbiorów należy uważać, aby nie uszkodzić roślin.  

Pesto z czosnku niedźwiedziego można wykorzystywać podobnie jak pesto z pietruszki lub bazylii. Doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, na które położymy inne dodatki. Pesto z czosnku niedźwiedziego jest bardzo chętnie wykorzystywane jako dodatek do makaronów, sosów, a nawet zup. Doskonale pasuje do mięs, potraw z grilla, ziemniaków i warzyw, szczególnie tych pieczonych. Jego delikatny, świeży smak z czosnkowym aromatem świetnie współgra z innymi składnikami, pozwalając tworzyć niesamowite potrawy.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki

  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego (ok. 150 g)
  • 20 g orzeszków piniowych lub 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 50 g twardego sera np. parmezanu
  • sól, pieprz do smaku  


Przygotowanie  

  1. Liście dokładnie umyć i poszatkować. Orzechy uprażyć na suchej patelni i pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować tak, aby całość została dokładnie rozdrobniona i wymieszana.
  2. Pesto posmakować i doprawić do smaku. Dodatkowo można wzbogacić smak pesto, dodając do niego pół łyżki z cytryny.
  3. Gotowe pesto można od razu zużyć lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Chcąc, aby pesto z czosnku niedźwiedziego dłużej postało, należy na wierzch dolać odrobinę oleju roślinnego. Najlepiej tego samego, który został użyty do zrobienia pesto. Warto pamiętać, że ostateczny smak pesto z czosnku niedźwiedziego zależy od tego, jakich składników użyło się do jego przygotowania, a szczególnie rodzaju orzechów, sera i oleju.

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., FotoHelin / Depositphotos

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści