Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
2
Okazje

Pesto z czosnku niedźwiedziego – łatwe do przygotowania, pyszne i zdrowe!

Czosnek niedźwiedzi ma dużo łagodniejszy smak i aromat od klasycznego czosnku, a jego dodatek do dań nadaje potrawom świeżości i niezrównanego smaku. Czosnek niedźwiedzi rośnie w Polsce dziko, a ze względu na właściwości prozdrowotne warto go wykorzystać w swojej kuchni. Doskonałym sposobem jest pesto z czosnku niedźwiedziego – proste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?  

 

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko i można go zbierać od marca do kwietna. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode listki, gdy roślina zaczyna kwitnąć, liście stają się niesmaczne. Świeży czosnek niedźwiedzi jest trudno dostępny, ale można go uprawiać w ogródku lub zbierać w lasach. Zbierając liście, należy zwracać uwagę, aby nie niszczyć roślin i zawsze zostawiać przynajmniej część liści, aby czosnek mógł dalej rosnąć. Zwłaszcza że roślina ta jest pod częściową ochroną gatunkową i w niektórych rejonach kraju w ogóle nie wolno jej zrywać. Podczas zbiorów należy uważać, aby nie uszkodzić roślin.  

Pesto z czosnku niedźwiedziego można wykorzystywać podobnie jak pesto z pietruszki lub bazylii. Doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, na które położymy inne dodatki. Pesto z czosnku niedźwiedziego jest bardzo chętnie wykorzystywane jako dodatek do makaronów, sosów, a nawet zup. Doskonale pasuje do mięs, potraw z grilla, ziemniaków i warzyw, szczególnie tych pieczonych. Jego delikatny, świeży smak z czosnkowym aromatem świetnie współgra z innymi składnikami, pozwalając tworzyć niesamowite potrawy.

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki

  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego (ok. 150 g)
  • 20 g orzeszków piniowych lub 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 50 g twardego sera np. parmezanu
  • sól, pieprz do smaku  


Przygotowanie  

  1. Liście dokładnie umyć i poszatkować. Orzechy uprażyć na suchej patelni i pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować tak, aby całość została dokładnie rozdrobniona i wymieszana.
  2. Pesto posmakować i doprawić do smaku. Dodatkowo można wzbogacić smak pesto, dodając do niego pół łyżki z cytryny.
  3. Gotowe pesto można od razu zużyć lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Chcąc, aby pesto z czosnku niedźwiedziego dłużej postało, należy na wierzch dolać odrobinę oleju roślinnego. Najlepiej tego samego, który został użyty do zrobienia pesto. Warto pamiętać, że ostateczny smak pesto z czosnku niedźwiedziego zależy od tego, jakich składników użyło się do jego przygotowania, a szczególnie rodzaju orzechów, sera i oleju.

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., FotoHelin / Depositphotos

Dowiedz się więcej
Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje



Komentarze


Twoja strona ogrodu