Czosnek białawy, nazywany czosnkiem Krzysztofa, to ozdobna roślina cebulowa, o charakterystycznych kulistych kwiatostanach, średnicy 25-30 cm. Tworzą je gwiazdkowate kwiaty, o barwie liliowej ze srebrzystym połyskiem.

Kwiatostany znajdują się na szczycie bezlistnej, sztywnej, 60-centymetrowej łodygi. Zasuszone nie tracą barwy i dzięki temu stanowią cenny element bukietów. Kulista cebula ma barwę białą. Wiosną wyrastają z niej szarozielone, wąskie, zaostrzone na końcu liście, o długości do 40 cm, które zanikają po przekwitnięciu kwiatów. Z tego powodu czosnek białawy najlepiej sadzić w sąsiedztwie roślin długo zachowujących liście.

Czosnek białawy jest łatwą w uprawie byliną stepową, całkowicie mrozoodporną w polskim klimacie. Rozmnażać ją można przez wysiew nasion (wczesną wiosną) lub podział cebul, które sadzi się jesienią, na głębokość około 12 cm, w odstępach 25-30 cm.