Logo
Logo
18
Do góry

Uprawiaj własne jedzenie

Świeżość na wyciągnięcie ręki, czyli smaki do pozyskania prosto "z krzaczka" – tego współcześnie szukamy jako świadomi konsumenci. Możesz sobie to zapewnić, odpowiednio planując miejsce w ogrodzie lub na tarasie. Stwórz swój własny smakowity świat dzięki pachnącym, rześkim i chrupiącym ziołom wprost z ogrodu – i nie wahaj się z nimi eksperymentować.

Signe Wenneberg, autorka książek ogrodniczych i specjalistka ds. komunikacji, jest przekonana, że uprawa roślin jadalnych ma bardzo ważne znaczenie: "Oprócz oczywistych zalet posiadania świeżych smakołyków, wiemy także jak powstaje żywność – i zyskujemy większą świadomość ekologiczną".

"Wiemy coraz więcej o dramatycznych skutkach zmianach klimatycznych i nie chcemy się do nich dokładać. Wiemy, że zioła nie muszą pokonywać pół świata samolotem, by wylądować na naszym stole. Osobą, która uświadomiła to rzeszy ludzi, jest Michelle Obama, która przekształciła ogród przed Białym Domem w biodynamiczny warzywnik" – dodaje.

Panuje (wartościowa) moda na miejskie ogrodnictwo, z ziołami w roli głównej. Dachy budynków wielorodzinnych zmieniają się w grządki z warzywami. A wokół niczym pszczoły brzęczą słowa: „samowystarczalność” i „kompost”. Signe wierzy, że każdy może się do tego przyłączyć.

"Nie musisz być żoną prezydenta USA ani mieszkać w rezydencji, aby uprawiać własne zioła. Wystarczy grządka w warzywniku, a nawet parapet w domu. To kwestia nastawienia" – przekonuje.


Pomysły na jadalne przysmaki

Zioła, które możesz wykorzystać do gotowania: oregano, rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, melisa, rzeżucha, trybula, tymianek.

Kuszące przekąski do uprawy na tarasie: pomidory, papryczki chili, truskawki, maliny i inne krzewy jagodowe.

Zaskakujące smaki do odkrycia: kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) – do dań przygotowywanych w woku lub do posypywania sałatek; stewia (Stevia rebaudiana) – naturalny słodzik; mięta kędzierzawa (Mentha spicata var. crispa) ‘Maroccan’ – idealna do mojito; mięta (Mentha) o różnych owocowych smakach, takich jak jabłko, pomarańcza, banan, truskawka, cytryna lub czekolada – zerwane liście zalewa się wrzątkiem i mamy ziołową herbatkę.

Źródło: Flora Dania

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu