Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
18
Do góry

Uprawiaj własne jedzenie

Świeżość na wyciągnięcie ręki, czyli smaki do pozyskania prosto "z krzaczka" – tego współcześnie szukamy jako świadomi konsumenci. Możesz sobie to zapewnić, odpowiednio planując miejsce w ogrodzie lub na tarasie. Stwórz swój własny smakowity świat dzięki pachnącym, rześkim i chrupiącym ziołom wprost z ogrodu – i nie wahaj się z nimi eksperymentować.

Signe Wenneberg, autorka książek ogrodniczych i specjalistka ds. komunikacji, jest przekonana, że uprawa roślin jadalnych ma bardzo ważne znaczenie: "Oprócz oczywistych zalet posiadania świeżych smakołyków, wiemy także jak powstaje żywność – i zyskujemy większą świadomość ekologiczną".

"Wiemy coraz więcej o dramatycznych skutkach zmianach klimatycznych i nie chcemy się do nich dokładać. Wiemy, że zioła nie muszą pokonywać pół świata samolotem, by wylądować na naszym stole. Osobą, która uświadomiła to rzeszy ludzi, jest Michelle Obama, która przekształciła ogród przed Białym Domem w biodynamiczny warzywnik" – dodaje.

Panuje (wartościowa) moda na miejskie ogrodnictwo, z ziołami w roli głównej. Dachy budynków wielorodzinnych zmieniają się w grządki z warzywami. A wokół niczym pszczoły brzęczą słowa: „samowystarczalność” i „kompost”. Signe wierzy, że każdy może się do tego przyłączyć.

"Nie musisz być żoną prezydenta USA ani mieszkać w rezydencji, aby uprawiać własne zioła. Wystarczy grządka w warzywniku, a nawet parapet w domu. To kwestia nastawienia" – przekonuje.

Pomysły na jadalne przysmaki

Zioła, które możesz wykorzystać do gotowania: oregano, rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, melisa, rzeżucha, trybula, tymianek.

Kuszące przekąski do uprawy na tarasie: pomidory, papryczki chili, truskawki, maliny i inne krzewy jagodowe.

Zaskakujące smaki do odkrycia: kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) – do dań przygotowywanych w woku lub do posypywania sałatek; stewia (Stevia rebaudiana) – naturalny słodzik; mięta kędzierzawa (Mentha spicata var. crispa) ‘Maroccan’ – idealna do mojito; mięta (Mentha) o różnych owocowych smakach, takich jak jabłko, pomarańcza, banan, truskawka, cytryna lub czekolada – zerwane liście zalewa się wrzątkiem i mamy ziołową herbatkę.

Źródło: Flora Dania


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Pomysły na ogród
Na czasie
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu