Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
18
Do góry

Uprawiaj własne jedzenie

Świeżość na wyciągnięcie ręki, czyli smaki do pozyskania prosto "z krzaczka" – tego współcześnie szukamy jako świadomi konsumenci. Możesz sobie to zapewnić, odpowiednio planując miejsce w ogrodzie lub na tarasie. Stwórz swój własny smakowity świat dzięki pachnącym, rześkim i chrupiącym ziołom wprost z ogrodu – i nie wahaj się z nimi eksperymentować.

Signe Wenneberg, autorka książek ogrodniczych i specjalistka ds. komunikacji, jest przekonana, że uprawa roślin jadalnych ma bardzo ważne znaczenie: "Oprócz oczywistych zalet posiadania świeżych smakołyków, wiemy także jak powstaje żywność – i zyskujemy większą świadomość ekologiczną".

"Wiemy coraz więcej o dramatycznych skutkach zmianach klimatycznych i nie chcemy się do nich dokładać. Wiemy, że zioła nie muszą pokonywać pół świata samolotem, by wylądować na naszym stole. Osobą, która uświadomiła to rzeszy ludzi, jest Michelle Obama, która przekształciła ogród przed Białym Domem w biodynamiczny warzywnik" – dodaje.

Panuje (wartościowa) moda na miejskie ogrodnictwo, z ziołami w roli głównej. Dachy budynków wielorodzinnych zmieniają się w grządki z warzywami. A wokół niczym pszczoły brzęczą słowa: „samowystarczalność” i „kompost”. Signe wierzy, że każdy może się do tego przyłączyć.

"Nie musisz być żoną prezydenta USA ani mieszkać w rezydencji, aby uprawiać własne zioła. Wystarczy grządka w warzywniku, a nawet parapet w domu. To kwestia nastawienia" – przekonuje.


Pomysły na jadalne przysmaki

Zioła, które możesz wykorzystać do gotowania: oregano, rozmaryn, bazylia, pietruszka, tymianek, kolendra, melisa, rzeżucha, trybula, tymianek.

Kuszące przekąski do uprawy na tarasie: pomidory, papryczki chili, truskawki, maliny i inne krzewy jagodowe.

Zaskakujące smaki do odkrycia: kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) – do dań przygotowywanych w woku lub do posypywania sałatek; stewia (Stevia rebaudiana) – naturalny słodzik; mięta kędzierzawa (Mentha spicata var. crispa) ‘Maroccan’ – idealna do mojito; mięta (Mentha) o różnych owocowych smakach, takich jak jabłko, pomarańcza, banan, truskawka, cytryna lub czekolada – zerwane liście zalewa się wrzątkiem i mamy ziołową herbatkę.

Źródło: Flora Dania

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu