Logo
Logo

Naturalne barwniki do jajek, które znajdziesz w ogrodzie! Sprawdź

Kolorowe pisanki to podstawa wielkanocnego koszyczka. Skorupki jajek maluje się farbkami lub kredkami, ale można je też barwić używając naturalnych barwników. Pisanki robione w ten sposób są eleganckie i wyjątkowe oraz – co warto zaznaczyć – zupełnie bezpieczne do spożycia.

Poznaj produkty spożywcze, które posiadają barwniki nadające się do barwienia skorupek jajek i dowiedz się jak ich użyć.

Spis treści
Jak można barwić jajka? Dwie metody Jak wzmocnić intensywność barwienia? Czym naturalnie barwić jajka na różne kolory?

Malowanie jajek to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, którymi musimy się zająć przygotowując Święta Wielkanocne. Niemal wszystkie dzieci (i nie tylko) wyczekują na moment, gdy będą mogły stworzyć niepowtarzalne pisanki. Jednak oprócz malowania jest jeszcze inny, tradycyjny sposób na to, by uzyskać ładne, kolorowe jajka – jest to barwienie!

Metoda ta jest znana i stosowana od pokoleń, ponieważ wykorzystuje naturalne składniki, które możemy znaleźć w naszej kuchni i daje ogrom satysfakcji. Koniecznie dowiedz się, na czym dokładnie polega barwienie jajek!

W jaki sposób można zabarwić skorupki jajek?
Metody barwienia jajek

Proces barwienia jest prosty – polega na pochłanianiu przez skorupki jajek barwników rozpuszczonych w wodzie. Pierwszym etapem, który musimy wykonać jest uzyskanie roztworu wodnego z barwnikiem – mówiąc prościej, ugotowanie odpowiednich warzyw, liści czy przypraw. Następnie, aby sprawnie i efektownie zabarwić nasze jajka możemy skorzystać z dwóch metod: barwienia na ciepło i na zimno.

Barwienie na ciepło

Jajka gotujemy w wodzie z barwnikiem. Przyjmuje się, że takie barwienie daje najmocniejszy kolor skorupek. Dodatkowo po ugotowaniu zostawmy jajka w garnuszku z surowcem, np. na noc. Moc koloru powinna być intensywniejsza.

Barwienie na zimno

Jajka najpierw gotujemy na twardo, a później wkładamy je do gorącej (ale nie gotującej się) zabarwionej wybranym barwnikiem wody. Nie ma znaczenia czy jajka są ciepłe czy zimne.

Barwienie jajek: 10 naturalnych sposobów, fot. NelliSyr - Depositphotos Fot. NelliSyr/Depositphotos

Aby mieć pewność, że jajko nie pęknie podczas gotowania zanurza je na jakiś czas w osolonej wodzie.

Co zrobić, by skorupki się lepiej wybarwiły?
Intensywność kolorów

Intensywność i koloru barwionych jajek zależy od:

  • czasu na jaki jajko zostało zanurzone w zabarwionej wodzie – im dłużej w niej przebywa, tym ma mocniejszy kolor;
  • intensywności roztworu barwnika – im ciemniejszy i bardziej intensywny jest roztwór o tyle mocniej zabarwi on jajko;
  • odcieniu skorupki jajka – jasne jajko będzie miało mocniejszy kolor.

Jak uzyskać barwione jajka do koszyczka wielkanocnego?
10 kolorów z naturalnych składników

Dodaj ocet do wywaru z barwnikiem, w którym będziesz barwić jajka. Sprawi to, że ich skorupki będą mieć intensywniejszy kolor.

  • BIEL = woda z octem
    Wkładając jajka do wody z octem musimy pamiętać, aby je co chwilę sprawdzać. Proces bielenia skorupek jest szybki. Wystarczy bardzo niewiele octu – 1 łyżeczka na litr wody. Nie musimy jej gotować.

  • ŻÓŁTY = kurkuma
    Oprócz kurkumy (i curry) kolor żółty można wydobyć gotując też liście brzozy, olchy, drewno morwy, rumianek, suche łupinki cebuli, a nawet igły modrzewiowe. Używamy 3 łyżeczki kurkumy lub curry na 1 litr wody. Można dodać 2 łyżki octu spirytusowego.

  • POMARAŃCZOWY = marchew i dynia
    Zarówno marchew jak i dynia dość delikatnie "farbują" wodę tak jak i później skorupki jajek.

  • CZERWONY = łupiny czerwonej cebuli
    Kolor ten (choć zwykle mniej intensywny) można też uzyskać przez gotowanie innych rzeczy, np: owoców bzu czarnego, buraków i kwiatów hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny. Czerwony nie jest łatwo przyjmowany przez skorupki jajek, dlatego dobrze dodać kilka kropel octu.

  • BRĄZOWY = cebula
    Najbardziej znany i rozpowszechniony kolor barwienia jajek. Można go też uzyskać gotując: herbatę, kawę, czy świeże łupiny orzecha włoskiego.

  • ZIELONY = szpinak
    Można użyć też pietruszki lub pokrzywy. Zwykle barwnik zielony nie jest mocny (nawet z octem będzie delikatnie barwił skorupki), dlatego najlepiej użyć jak najjaśniejszych jajek!

  • NIEBIESKI = czerwona kapusta
    Kapustę, aby uzyskać odpowiedni kolor, gotujemy ok. 30 minut. Wywar odcedzamy i dodajemy 3 łyżki octu (można też 1 łyżkę soli). Następnie wkładamy do niego jajka i odstawiamy.

  • FIOLETOWY = owoce tarniny i czarnego bzu
    Ten kolor ciężko uzyskać w intensywnym odcieniu, dlatego czasem sprawdza się łączenie dwóch metod – najpierw uzyskać kolor czerwonawy, a później zastosować czerwoną kapustę (barwiącą na niebiesko).

  • RÓŻOWY = buraki
    Buraki gotujemy. Dodajemy kilka łyżek octu spirytusowego i soli.

  • CZARNY = kora dębu, olchy
    Można łączyć wszystkie ciemne barwniki: świeże łupiny orzecha włoskiego, kapustę czerwoną, kawę. Gotujemy długo (od 30 min w górę) i długo trzymamy w takim roztworze jajka. Powinniśmy dodać octu.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: NelliSyr / Depositphotos

Autor
Naturalne barwniki do jajek, które znajdziesz w ogrodzie! Sprawdź
Naturalne barwniki do jajek, które znajdziesz w ogrodzie! Sprawdź
Katarzyna Jeziorska

Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl