Logo
Logo
3
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Barwienie jajek: 10 naturalnych sposobów

Kolorowe pisanki to podstawa Wielkanocnego koszyczka. Skorupki jajek maluje się farbkami lub kredkami, ale można je też barwić w całości używając naturalnych barwników. Takie pisanki są eleganckie i wyjątkowe oraz zupełnie bezpiecznie do spożycia.

Poznaj produkty spożywcze, które posiadają barwniki nadające się do barwienia skorupek jajek i dowiedz się jak ich użyć.

Tworzenie pisanek to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, którymi musimy się zająć przygotowując się na Święta Wielkanocne. Niemal wszystkie dzieci (i nie tylko) wyczekują na ten moment, gdy z pędzelkami i kredkami w dłoni będą mogły pomalować jajka. 

Oprócz malowania jest jeszcze inna, tradycyjna i znana od pokoleń metoda na uzyskanie kolorowych jajek – naturalne ich barwienie! 

Metody barwienia jajek:
na ciepło i na zimno

Proces barwienia jest prosty – polega na pochłanianiu przez skorupki jajek barwników rozpuszczony w wodzie.

Pierwszym etapem, który musimy wykonać jest uzyskanie roztworu wodnego z barwnikiem – mówiąc prościej, ugotowanie odpowiednich warzyw, liści czy przypraw tak, aby woda się zabarwiła.

Następnie, aby sprawnie i efektownie zabarwić nasze jajka możemy skorzystać z dwóch metod:

BARWIENIE NA CIEPŁO
Jajka gotujemy w wodzie z barwnikiem. Przyjmuje się, że takie barwienie daje najmocniejszy kolor jajek. Dodatkowo po ugotowaniu zostawmy jajka w garnuszku z surowcem, np. na noc. Moc koloru powinna być intensywniejsza.

BARWIENIE NA ZIMNO
Jajka najpierw gotujemy na twardo. Później wkładamy je do gorącej (ale nie gotującej) zabarwionej już wody (nie ma znaczenia czy jajka są ciepłe czy zimne. Następnie czekamy aż wszystko wystygnie.

Barwienie jajek: 10 naturalnych sposobów, fot. NelliSyr - Depositphotos
Fot. NelliSyr/Depositphotos

Aby mieć pewność, że jajko nie pęknie podczas gotowania zanurza je na jakiś czas w osolonej wodzie.

Intensywność i koloru barwionych jajek zależy od:

  • Czas na jaki jajko zostało zanurzone w zabarwionej wodzie – im dłużej w niej przebywa, tym ma mocniejszy kolor.
  • Jak mocny jest roztwór barwnika – im ciemniejszy i bardziej intensywny jest roztwór o tyle mocniej zabarwi on jajko.
  • Odcień skorupki jajka – jasne jajko będzie miało czyściejszy i intensywniejszy kolor po barwieniu.
  • Do wywaru można dodać też łyżkę octu, który utrwala uzyskany kolor.

Naturalne barwniki:
10 kolorów jajek

Dodając ocet do któregokolwiek wywaru jajka będą się intensywniej barwić. Wystarczy bardzo niewiele octu, aby wapń, z którego są zbudowane skorupki jajek został "uszkodzony". Takie skorupki łatwiej wchłaniają wszelakie barwniki.

  • BIEL = woda z octem
    Wkładając jajka do wody z octem musimy pamiętać, aby je co chwilę sprawdzać. Proces bielenia skorupek jest szybki. ► Wystarczy bardzo niewiele octu – 1 łyżeczka na litr wody. Nie musimy jej gotować.

  • ŻÓŁTY = kurkuma
    Oprócz kurkumy (i curry) kolor żółty można wydobyć gotując też liście brzozy, olchy, drewno morwy, rumianek, suche łupinki cebuli, a nawet igły modrzewiowe. ► 3 łyżeczki kurkumy lub curry dajemy na 1 litr wody. Można dodać 2 łyżki octu spirytusowego.

  • POMARAŃCZOWY = marchew i dynia
    Zarówno marchew jak i dynia dość delikatnie "farbują" wodę tak jak i później skorupki jajek.

  • CZERWONY = łupiny czerwonej cebuli, owoce bzu czarnego, mocny wywar z buraków
    Kolor ten (choć zwykle mniej intensywny) można też uzyskać przez gotowanie kwiatów hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny. Czerwony nie jest łatwo przyjmowany przez skorupki jajek, dlatego dobrze dodać kilka kropel octu.

  • BRĄZOWY = cebula
    Najbardziej znany i rozpowszechniony kolor barwienia jajek. Można go też uzyskać gotując: herbatę, kawę, czy świeże łupiny orzecha włoskiego.

  • ZIELONY = szpinak
    Można użyć też pietruszki lub pokrzywy. ► Zwykle barwnik zielony nie jest mocny (nawet z octem będzie delikatnie barwił skorupki), dlatego najlepiej użyć jak najjaśniejszych jajek!

  • NIEBIESKI = czerwona kapusta
    Kapustę, aby uzyskać odpowiedni kolor, gotujemy ok. 30 minut. Wywar odcedzamy i dodajemy 3 łyżki octu (można też 1 łyżkę soli). Następnie wkładamy do niego jajka i odstawiamy.

  • FIOLETOWY = owoce tarniny i czarnego bzu
    Ten kolor ciężko uzyskać w intensywnym odcieniu, dlatego czasem sprawdza się łączenie dwóch metod – najpierw uzyskać kolor czerwonawy, a później zastosować czerwoną kapustę (barwiącą na niebiesko).

  • RÓŻOWY = buraki
    Buraki gotujemy. Dodajemy kilka łyżek octu spirytusowego i soli.

  • CZARNY = kora dębu, olchy
    Można łączyć wszystkie ciemne barwniki: świeże łupiny orzecha włoskiego, kapustę czerwoną, kawę. ► Długo gotujemy (od 30 min w górę) i długo trzymamy w takim roztworze jajka. Powinniśmy dodać octu.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: NelliSyr/Depositphotos


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
DZIAŁKA ROD
Na czasie
DZIAŁKA ROD
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 22, Sentencja nr:5
Tydzień 22, Sentencja nr:5
Kupując kwiaty na balkon wybieramy rośliny dobrze rozkrzewione, z silnymi sztywnymi pędami i co najmniej kilkoma pąkami kwiatowymi. Rośliny sadzimy w odległości 20-30 cm od siebie i obficie podlewamy.
Tydzień 22, Sentencja nr:4
Tydzień 22, Sentencja nr:4
W maju siejemy marchew, pietruszkę, buraki (na zbiór jesienny) oraz inne warzywa. Gdy pojawią się siewki – przerywamy je. Zagony należy odchwaszczać i podlewać (w przypadku braku opadów).
Tydzień 22, Sentencja nr:3
Tydzień 22, Sentencja nr:3
Najbardziej intensywny wzrost trawy ma miejsce od połowy maja do końca czerwca, dlatego w tym czasie najlepiej kosić ją co 3-4 dni lub raz w tygodniu (ale dopuszczalna jest nawet 2-3 tygodniowa przerwa w strzyżeniu).
Tydzień 22, Sentencja nr:2
Tydzień 22, Sentencja nr:2
Pod nowymi nasadzeniami drzew i krzewów należy rozłożyć warstwę ściółki o grubości 5–10 cm. W tym celu można zastosować zmieloną korę drzew iglastych, torf lub kompost. Należy pamiętać o pozostawieniu wokół nasady roślin fragmentu nie wyściółkowanej ziemi (o promieniu 2,5-5 cm), ponieważ wilgotna ściółka może przyczynić się do gnicia roślin.
Tydzień 22, Sentencja nr:1
Tydzień 22, Sentencja nr:1
Jeśli nasz trawnik ma blady, żółtawy kolor może oznaczać to braki w nawożeniu. W takim przypadku zastosujmy nawóz wieloskładnikowy oraz przeciw żółknięciu. Nadmiar nawozu także jest szkodliwy, objawem tego jest pasowe zasychanie trawy. W przypadku przenawożenia murawę trzeba obficie podlać, a nawożenie ograniczyć na około miesiąc.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51646
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-dobrze-ulozyc-bukiet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51140
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => miejskie-tropiki-mieszkanie-w-trendzie-urban-jungle
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu