Współczesny świat daje nam jednak nieograniczone możliwości – możemy jeść to co chcemy i kiedy chcemy. Zanim jednak nastąpił tak znaczący rozwój rolnictwa i transportu dieta sezonowa była sprawą oczywistą. Żywienie oparte było na produktach, które spożywa się w ich naturalnym okresie występowania.
Nie należy jednak żywienia zgodnego z porami roku traktować jako rzecz przestarzałą i nieistotną. Jedzenie sezonowe ma ciągle bardzo dużo plusów!
Warto jeść sezonowo!
Sezonowe, lokalne warzywa to nieograniczone możliwości kulinarne. Taka dieta nie może się znudzić! Korzystając z sezonowych warzyw otrzymujemy dania różnorodne, aktualne i o najlepszym smaku. Jednak plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne i patriotyzm konsumencki!
• ZDROWIE
Sezonowe warzywa to prosty sposób na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę. Wybierając świeże warzywa naturalnie występujące w naszym klimacie, w danym sezonie, mamy pewność, że jemy produkty o największej wartości odżywczej. Naturalne metody uprawy, bez sztucznych dodatków i konieczności odległego transportu oraz krótkie łańcuchy dostaw sprawiają, że polskie warzywa sezonowe trafiają na stoły konsumentów świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto warto pamiętać, że wybierając polskie warzywa sięgamy po produkty zgodne ze wszystkimi normami i restrykcjami, często posiadające certyfikację, która gwarantuje ich najwyższą jakość.
• RÓŻNORODNOŚĆ
Idea sezonowości w kuchni gwarantuje urozmaicone i pyszne potrawy. Soczyste, letnie pomidory? Chrupiąca fasolka szparagowa w lipcu? Różne kolory sierpniowej papryki? A może jesienna dynia? Wybieranie sezonowych warzyw daje szereg możliwości na rozszerzenie kulinarnego repertuaru. To też idealny sposób nie tylko na wybór zdrowych potraw, ale także na poznanie nowych smaków i włączenie ich do diety.
• KORZYŚCI FINANSOWE
Jedzenie sezonowe to także łatwo dostępne produkty w przystępnych cenach. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny. Dla konsumentów oznacza to, że otrzymują produkty najlepszej jakości w najkorzystniejszej cenie. Szczyt sezonu na dane warzywo to też najlepszy czas na przygotowywanie przetworów, czy kiszonek, które w doskonały sposób zachowują właściwości zdrowotne i odżywcze warzyw i pozwalają cieszyć się nimi poza sezonem.
• PATRIOTYZM KONSUMENCKI
Wybieranie sezonowych warzyw od polskich rolników to niewątpliwie duże wsparcie krajowej gospodarki. Jedząc produkty lokalne, pochodzące z Polski, wspieramy polskich producentów, a także stawiamy na produkty najlepszej jakości – ograniczamy długi czas transportu, a co za tym idzie nasze warzywa trafiają do nas świeższe i najlepsze w smaku.
Kalendarz sezonowy warzyw
Warzywa i owoce są najlepszym przykładem produktów, które możemy wybierać kierując się kalendarzem sezonowym.
Świeże, polskie warzywa są najlepsze!
Artykuł powstał w ramach kampanii "Moc Polskich Warzyw" z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw (16 października).
"Z pomocą kampanii chcemy zwrócić uwagę Polaków na ideę sezonowego wybierania świeżych warzyw od polskich plantatorów. Sezonowe, polskie, świeże warzywa to najlepszy wybór smaku, jakości, bogactwo witamin i właściwości odżywczych w przystępnych cenach." – mówi Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.
Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |