Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
69
Okazje

Kiszone ogórki – naturalne probiotyki ze słoika!

Wakacje to czas na przygotowywanie domowych przetworów, nie tylko słodkich konfitur, dżemów i soków. W lipcu na grządkach dojrzewają ogórki. Warto je jeść nie tylko na surowo, ale również zakisić, by mieć zawsze pod ręką. To doskonałe źródło naturalnych probiotyków. Poznaj nasz przepis na kiszone ogórki.

 

Ogórek siewny (Cucumis sativus) to łatwe w uprawie warzywo, które sadzi do gruntu po 15 maja. Rozsadę można zrobić samemu lub kupić, gdy minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków. Ogórki najlepiej rosną na próchnicznej, ciepłej glebie. Świeże ogórki zawierają witaminę C i witaminy z grupy B, a także wiele minerałów. Kiszone są nie tylko źródłem witamin, ale także kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na trawienie i rozwój flory bakteryjnej.

Ogórki fot. Ka_Q Pixabay

Fot. Ka_Q/Pixabay

Przepis na kiszone ogórki

  • Składniki: 1 kg ogórków gruntowych, 2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek kwitnącego kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 l wody, 1,5 łyżki soli.
  • Porządnie umyte ogórki powkładać do słoików, pozostawiając między nimi jak najmniej miejsca. Dodać czosnek, koper i korzeń chrzanu.
  • Przygotować zalewę: wodę zagotować i wymieszać z solą. Gdy zalewa ostygnie, zalać nią ogórki.
  • Słoiki zamknąć, odstawić na kilka godzin do góry dnem, po czym schować do ciemnego miejsca.
  • Po ok. 7 dniach otrzymamy ogórki małosolne, a kiszone po kilku tygodniach.

Tekst: Małgorzata Wójcik, zdjęcie tytułowe: PhotoMIX-Company/Pixabay

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Gość Urszula

03-09-2019 14:10

Ja robię podobnie, tylko że zalewam wrzątkiem. Tak robiła moja Mama i tak wychodzą najsmaczniejsze. Dodaję jeszcze do każdego słoika liść dębu, czereśni i chrzanu. Wtedy są bardziej chrupiące.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu