Logo
Logo
12
Do góry

Ogórki małosolne

Przepis na małosolne ogórki to strzał w dziesiątkę dla niecierpliwych. Metoda pozostaje identyczna, jak w przypadku kiszenia, lecz ogórki degustować można już po trzech dniach. Ich smak będzie mniej kwaśny niż w przypadku kiszonych specjałów, ale równie pyszny. Smacznego!

Przepis na ogórki małosolne 

Składniki

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 5 dużych gałązek koperku
  • 1 główka czosnku
  • 1 mały korzeń świeżego chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1,5 l butelkowanej niegazowanej wody
  • kilka liści porzeczki (opcjonalnie)
  • 30 g soli morskiej kamiennej
  • 1 duży 3 litrowy słój

Przygotowanie

  1. Do wody dodaj sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Umyte ogórki zamocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź warzywa i lekko je wytrzyj.
  3. Rozgnieć ząbki czosnku, a chrzan pokrój na plasterki.
  4. Włóż ogórki do dużego słoja. Układaj je naprzemiennie z koperkiem, chrzanem, czosnkiem oraz przyprawami.
  5. Zawartość słoika zalej słoną wodą i odstaw go przykrytego ściereczką do ciepłego miejsca na około 3-5 dni.

Smacznego!

Źródło: Knorr


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!



Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (2)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu