Przepis na ogórki małosolne
Składniki
- 1 kg małych ogórków gruntowych
- 5 dużych gałązek koperku
- 1 główka czosnku
- 1 mały korzeń świeżego chrzanu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
- 1,5 l butelkowanej niegazowanej wody
- kilka liści porzeczki (opcjonalnie)
- 30 g soli morskiej kamiennej
- 1 duży 3 litrowy słój
Przygotowanie
- Do wody dodaj sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Umyte ogórki zamocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź warzywa i lekko je wytrzyj.
- Rozgnieć ząbki czosnku, a chrzan pokrój na plasterki.
- Włóż ogórki do dużego słoja. Układaj je naprzemiennie z koperkiem, chrzanem, czosnkiem oraz przyprawami.
- Zawartość słoika zalej słoną wodą i odstaw go przykrytego ściereczką do ciepłego miejsca na około 3-5 dni.
Smacznego!
Źródło: Knorr