Pomidory prosto z ogródka
Uprawia się je na rabatach, w szklarniach i w pojemnikach. Pomidory, bo o nich mowa, dają mnóstwo pysznych owoców o różnych kształtach i kolorach.


Pomidory rosną najlepiej na ciepłym, osłoniętym stanowisku, w wilgotnej, przepuszczalnej glebie. Nasiona potrzebują co najmniej 16°C, aby wykiełkować. Od stycznia wysiewa się je pod dachem [w Polsce rozsadę załóż najwcześniej pod koniec lutego – red.], na podstawkach lub w doniczkach, zanim przesadzi się siewki z trzema liśćmi właściwymi, przenosząc je do jasnego, przewiewnego pomieszczenia.
Odmiany pnące wymagają podpór oraz są lepiej przystosowane do uprawy pod dachem, zaś odmiany krzaczaste dobrze sprawdzą się na zewnątrz. Pomidory nie tolerują mrozu i potrzebują zahartowania, zanim przesadzi się je na zewnątrz w czerwcu. Na początku, do momentu gdy rośliny nabiorą stabilności, zasilaj je co tydzień nawozem o działaniu ogólnym...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Wrzesień-Październik 2015