Dynia prosto z ogródka
Dynie zwyczajna i piżmowa nie tylko świetnie nadają się na halloweenowe lampiony. Są też pysznymi i łatwymi w uprawie jesiennymi warzywami.


Wysiewaj nasiona w pomieszczeniu od połowy kwietnia – po jednym nasionku w module lub w małej doniczce. Przesadzaj na zewnątrz od początku czerwca – na słoneczne stanowisko, z glebą wzbogaconą materią organiczną. Przykryj agrowłókniną, jeśli na dworze jest zimno lub możliwe są późne przymrozki.
W chłodniejszych regionach wskazana jest uprawa dyni pod osłoną. Podlewaj obficie i używaj nawozu, gdy kwiaty i owoce zaczną się kształtować. Połóż dojrzałe owoce na słomie, czarnej folii polietylenowej bądź płytce, co zapobiegnie ich gniciu...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Polska Wrzesień-Październik 2016