Malina właściwa (Rubus ideaus) 'Beskid' to roślina charakteryzująca się dobrym wigorem. Dorasta do 1,5 m wysokości, daje odrosty korzeniowe. Tworzy sztywne, proste, średniej grubości pędy pokryte szczątkowymi kolcami.
Liście odmiany'Beskid' są złożone, 3-5 listkowe, zielone, dosyć duże, silnie pomarszczone i na brzegu ostro ząbkowane. Ta odmiana kwitnie w maju. Pierwsze owoce maliny 'Beskid' zaczynają dojrzewać w trzecim tygodniu lipca. Owocowanie trwa 5-6 tygodni.
Owoce są wydłużone, stożkowate, z tępym wierzchołkiem, czerwone, średniej wielkości lub duże, zwarte, o aromatycznym i smacznym miąższu. Nadają się do bezpośredniego spożycia, jako owoce deserowe, oraz przetwórstwa, w szczególności mrożenia.
Z owoców maliny 'Beskid' można także robić soki, dżemy, konfitury i nalewki. Zaletą odmiany 'Beskid' jest jej późny termin owocowania – dostarcza owoców w okresie, gdy owocowanie zakończy większość odmian owocujących na pędach dwuletnich, a zanim rozpoczną plonowanie odmiany owocujące na pędach tegorocznych.
Uprawa i wymagania
Krzewy maliny 'Beskid' są średnio wrażliwe na mróz i choroby powodujące zamieranie pędów, mało wrażliwe na gnicie owoców, wyróżniają się też podniesioną odpornością na kistnika malinowca. Najlepiej rosną sadzone na stanowiskach słonecznych, na glebach zasobnych w wodę, ale przepuszczalnych.
Ważnym zabiegiem w ich uprawie tej rośliny jest regularne cięcie. U odmian malin owocujących latem należy usunąć dwuletnie pędy tuż po zebraniu z nich plonów, w ten sposób przygotowując miejsce dla nowo wyrastających młodych pędów.
Gdzie posadzić?
Malina 'Beskid' doskonale nadaje się do uprawy zarówno na działkach, jak i w ogrodach przydomowych.
Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich, zdjęcie tytułowe: Grzegorz Falkowski (ZSzP) Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na e-katalogroslin.pl |