Jabłka na święta Bożego Narodzenia | Powrót do tradycji

Jabłka na Święta Bożego Narodzenia, fot. mat. prasowe

W okresie zimowym i świątecznym w polskich domach królują najczęściej cytrusy. Ale przecież nie zawsze tak było. Niegdyś to jabłka wiodły prym na świątecznych stołach. Dzięki świetnym możliwościom przechowywania nawet zimą mamy do dyspozycji cała gamę wspaniałych polskich odmian!

W ramach kampanii CuTE: Kultywowanie Smaku Europy pokazujemy jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym. Zapewniamy, że niczym nie ustępują egzotycznym owocom. Wręcz przeciwnie!

Posłuchaj
00:00
36

Zanim mandarynki i pomarańcze rozgościły się na polskich, świątecznych stołach, ich miejsce tradycyjnie zajmowały jabłka. Czemu nie wrócić do korzeni? Dla miłośników staropolskich przesądów interesująca będzie informacja, że według nich, zjedzenie jabłka podczas kolacji wigilijnej chroni przed bólem gardła przez cały rok!

Niezależnie od podejścia do podobnych wierzeń, lżejsza przekąska będzie wspaniałą odmianą dla tłustych potraw spożywanych w czasie świąt. Dlatego warto zadbać, żeby jabłka były zawsze pod ręka podczas bożonarodzeniowych spotkań.

Jabłka w tradycyjnych potrawach świątecznych

Pomysłów na potrawy z jabłek na święta jest bez liku. Najpopularniejsze są oczywiście desery – z szarlotką na czele. Świetnym pomysłem może się okazać również piernik z kawałkami jabłek lub sernik z jabłkami. Mus z jabłek, świetnie komponujący się z cynamonem, może być dodatkiem do naleśników, gofrów czy lodów.

Jabłka na Święta Bożego Narodzenia, fot. mat. prasowe

Świąteczne lub zimowe obiady oznaczają zwykle mięso, szczególnie drób. Ciężko o lepsze towarzystwo dla kaczki lub gęsi niż jabłka. Stanowią one podstawowy składnik farszu, a ich plastry lub owoce pieczone w całości tworzą niezwykle smaczny i dekoracyjny dodatek do uroczystych dań. Jabłka świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa również z wieprzowiną, cielęciną, wołowiną czy podrobami. Jest w czym wybierać.

A co do picia? Tradycja świąteczna w wielu domach podpowiada kompot z suszu, którego jednym z podstawowych składników są suszone jabłka. Zawsze warto też podawać sok z jabłek, który lubią wszyscy – dzieci i dorośli.

Dekoracje na stół z jabłek

Polskie jabłka są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również piękne. Dlatego ich zastosowanie nie ogranicza się do przepisów kulinarnych. Zarówno na święta, jak przez całą zimę możemy tworzyć wspaniałe dekoracje.

Dzięki swojemu kształtowi niewielkie jabłka doskonale sprawdzą się w charakterze bombek choinkowych. Bo przecież najlepsze dekoracje świątecznych drzewek to te, które potem możemy ze smakiem zjeść. Jabłko wystarczy wypolerować, żeby ładne błyszczało i na ogonku przewiązać wstążką. Świetny efekt można uzyskać spryskując owoce sztucznym śniegiem. Jednak tak przygotowanych ozdób nie należy potem spożywać.

Jabłka na Święta Bożego Narodzenia, fot. mat. prasowe

Jabłka świetnie sprawdzają się również jako oryginalne i klimatyczne świeczniki. Aby je przygotować wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości zagłębienie na podgrzewacz. Na skórce można również wyciąć lub domalować wzory, np. gwiazdki. Pozbawiony skórki miąższ koniecznie należy skropić cytryną, aby nie ciemniał. Świeczki będą świetnie wyglądały również w stroikach, w towarzystwie świerkowych gałązek, orzechów, lasek cynamonu czy świątecznych ciasteczek.

Na szczególną uwagę zasługują jabłka suszone. Można je przygotować samemu, susząc plasterki jabłek w piekarniku, suszarce elektrycznej, lub po prostu kupić. Uzyskane
w ten sposób krążki są nie tylko doskonałą przekąską, ale również mogą stanowić inspirację dla niezliczonych dekoracji.

Aby nie odbierać całej przyjemności z tworzenia kreatywnych ozdób wspomnimy tylko o choinkach z suszonych jabłek, stroikach na drzwi i girlandach.

Jabłka na Święta Bożego Narodzenia, fot. mat. prasowe

Jak widać, możliwości zastosowania jabłek w okresie świąteczno-zimowym jest wiele. Zachęcamy serdecznie, aby w tym roku powrócić do tradycji i zamiast mandarynek zaopatrzyć się w kilka kilogramów polskich jabłek i tworzyć z nimi niezwykłe dania i dekoracje.

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe

 "CuTE: Kultywowanie smaku Europy" to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL), Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

To się przyda
0 Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
1 Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
2 Agrowłóknina HORTI-LINE – zimowa 2,10 m x10 mb
Agrowłóknina HORTI-LINE – zimowa 2,10 m x10 mb
3 NeemAzal, Zwalcza Ziemiórki i Inne Szkodniki – 50 ml
NeemAzal, Zwalcza Ziemiórki i Inne Szkodniki – 50 ml
Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Jak urządzić ogród w nowym kolorze Pantone 2025 roku – Mocha Mousse?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Redakcja poleca
Tagi
Najnowsze treści