Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
1
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Nasturcja większa: roślina do ogrodu i do kuchni

Pytanie czytelnika: Dowiedziałam się o wszechstronnym zastosowaniu pięknej nasturcji - zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Z pewnością w przyszłym sezonie znajdę dla niej miejsce. Proszę o szczegóły - jak postępować z rośliną, kiedy ją wysiać i jak pielęgnować.

 

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) jest rośliną jednoroczną wysiewaną wprost do gruntu w docelowe miejsca. W kwietniu bądź w maju sieje się ją po 2-3 nasionka do dołków, w odstępach 20-30 cm. Jest łatwa w uprawie, świetnie sprawdza się na tarasach, w skrzynkach balkonowych, przy trejażowych kratkach, altanach oraz wzdłuż murów.

Nasturcja preferuje stanowiska słoneczne, rośnie też w półcieniu na glebach lekkich i mniej żyznych. Zbyt żyzne podłoże niekorzystnie wpływa na obfitość i jakość kwitnienia. Roślina zakwita po 8-10 tygodniach od wysiewu, a kwiaty utrzymują się nawet do pierwszych przymrozków. Są pięknie wybarwione - od żółtego przez pomarańczowy aż po ciemnopurpurowy.

Rola nasturcji w ogrodzie warzywnym

W ogrodach warzywnych skutecznie odstrasza od pomidorów wełnowce. Posadzona obok ziemniaków, rzodkiewki, grochu, fasoli tyczkowej czy bobu zwabi mszyce swoim zapachem, i te zamiast żerować na roślinach uprawnych, zgromadzą się na nasturcji.

Zastosowanie nasturcji w kuchni

Ta piękna roślina jednoroczna znajduje też pewne zastosowanie w kuchni. Ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak - sprawdza się jako efektowny i smaczny dodatek do wielu dań, np. sałatek. Niedojrzałe, zielone owoce można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem przypominają kapary. Dodaje się je do sałatek, mięs i sosów. Miłośnicy nalewek mogą produkować z nich ten przepyszny trunek.

  logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom
tekst: Małgorzata Szymańska
zdjęcie tytułowe: gabrielemlink - Pixabay.com
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 37, Sentencja nr:5
Tydzień 37, Sentencja nr:5
Kończymy zbiór warzyw ciepłolubnych, do których należą: dynia, ogórek, papryka czy pomidor.
Tydzień 37, Sentencja nr:4
Tydzień 37, Sentencja nr:4
Warto przegrabić murawę, a jeśli gleba jest zbita, trzeba przeprowadzić wertykulację (nacinanie) i aerację (napowietrzanie) trawnika.
Tydzień 37, Sentencja nr:3
Tydzień 37, Sentencja nr:3
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 37, Sentencja nr:2
Tydzień 37, Sentencja nr:2
Bardzo ważne jest, aby w sierpniu zakończyć nawożenie drzew i krzewów ogrodowych nawozami azotowymi. W przeciwnym razie gałązki mogą nie zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 37, Sentencja nr:1
Tydzień 37, Sentencja nr:1
Także we wrześniu pamiętajmy o pielęgnacji trawnika: regularnym strzyżeniu (na większej wysokości niż latem) i podlewaniu (w miarę potrzeby)
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu