Nasturcja większa: roślina do ogrodu i do kuchni
Pytanie czytelnika: Dowiedziałam się o wszechstronnym zastosowaniu pięknej nasturcji - zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Z pewnością w przyszłym sezonie znajdę dla niej miejsce. Proszę o szczegóły - jak postępować z rośliną, kiedy ją wysiać i jak pielęgnować.
Nasturcja większa (Tropaeolum majus) jest rośliną jednoroczną wysiewaną wprost do gruntu w docelowe miejsca. W kwietniu bądź w maju sieje się ją po 2-3 nasionka do dołków, w odstępach 20-30 cm. Jest łatwa w uprawie, świetnie sprawdza się na tarasach, w skrzynkach balkonowych, przy trejażowych kratkach, altanach oraz wzdłuż murów.
Nasturcja preferuje stanowiska słoneczne, rośnie też w półcieniu na glebach lekkich i mniej żyznych. Zbyt żyzne podłoże niekorzystnie wpływa na obfitość i jakość kwitnienia. Roślina zakwita po 8-10 tygodniach od wysiewu, a kwiaty utrzymują się nawet do pierwszych przymrozków. Są pięknie wybarwione - od żółtego przez pomarańczowy aż po ciemnopurpurowy.
Rola nasturcji w ogrodzie warzywnym
W ogrodach warzywnych skutecznie odstrasza od pomidorów wełnowce. Posadzona obok ziemniaków, rzodkiewki, grochu, fasoli tyczkowej czy bobu zwabi mszyce swoim zapachem, i te zamiast żerować na roślinach uprawnych, zgromadzą się na nasturcji.
Zastosowanie nasturcji w kuchni
Ta piękna roślina jednoroczna znajduje też pewne zastosowanie w kuchni. Ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak - sprawdza się jako efektowny i smaczny dodatek do wielu dań, np. sałatek. Niedojrzałe, zielone owoce można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem przypominają kapary. Dodaje się je do sałatek, mięs i sosów. Miłośnicy nalewek mogą produkować z nich ten przepyszny trunek.
![]() Źródło: Magazyn Budujemy Dom tekst: Małgorzata Szymańska zdjęcie tytułowe: gabrielemlink - Pixabay.com |
Komentarze