Co to zaraza ziemniaka?
To groźna choroba ziemniaków i pomidorów powodowana przez patogeniczny grzyb Phytophthora infestans. Infekcji sprzyja wysoka wilgotność powietrza (dużo deszczu) i temperatura 12-15°C.
Głównym źródłem infekcji choroby są:
- zainfekowane resztki roślin w glebie,
- uprawa ziemniaków i pomidorów obok siebie;
- uprawa w bliskim sąsiedztwie miejsca, gdzie wystąpiła lub występuje choroba.
Objawy na pomidorach i ziemniakach
Grzyb poraża całe rośliny – pędy, liście, bulwy (ziemniaków) i owoce (pomidorów). Plamy mają początkowo żółtawy kolor, ale szybko stają się brunatne. Rośliny szybko słabną i zasychają!
Jak zapobiegać występowaniu zarazie ziemniaka?
- Po pierwsze, jeśli zamierzamy uprawiać pomidory i ziemniaki wybierzmy dla nich miejsce daleko od siebie.
- Należy stosować płodozmian w uprawach.
- Ziemniaki i pomidory najbezpieczniej uprawiać na tym samym stanowisku nie częściej niż raz na 4 lata.
- Wybierajmy odmiany opisane jako bardziej odporne na zarazę!
Jak zwalczać zarazę na ziemniakach i pomidorach?
Ta choroba grzybowa może w szybkim czasie zabić całą roślinę! Jeśli widzisz brązowe plamy na łodygach i liściach, od razu zetnij część nadziemną rośliny i wyrzuć ją do śmieci, by ograniczyć ryzyko przeniesienia się choroby na inne rośliny!
Najlepszym sposobem walki z zarazą jest jej zapobieganie, przez 2-3 krotne zastosowanie chemicznych fungicydów (Acrobat, Lecitec, Miedzian, Polyram, Revus, Ridomil) jeszcze przed infekcji i wystąpieniem pierwszych objawów.
Pomocny w zwalczaniu i ustalaniu odpowiedniego terminu zabiegu może być system Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Wystarczy wybrać odpowiedni obszar kraju, by dowiedzieć się, jaki agrofag (szkodnik lub choroba) powinien być teraz zwalczany.
Zdjęcia tytułowe: Lina Sjöholm (SLU), CC BY-SA 4.0, Link/ Rasbak, CC BY-SA 3.0, Link / Rasbak, CC BY-SA 3.0, Link / Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0, Link