Pytanie czytelnika: Słyszałem, że w ogrodach przeprowadza się opryski drzew miedzianem, by chronić rośliny przed chorobami. Jak działa ten środek i jakie choroby zwalcza? Kiedy jest najlepszy czas na jego aplikację? Przy jakich uprawach mogę go stosować?
Co to miedzian i dlaczego warto go stosować w ogrodzie?
Miedzian 50 WP jest środkiem ochrony roślin o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym, przeznaczonym do stosowania zapobiegawczego w ochronie przed chorobami, w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych.
Substancją czynną preparatu jest miedź w postaci tlenochlorku miedz – 50% (500 g Cu/kg).
Preparat występuje pod różnymi markami – np. Agrecol, Sumin, Target, Twój ogród i wieloma innymi. Można go bez problemu kupić w każdym centrum ogrodniczym lub w sklepach internetowych.
Preparat jest w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu powierzchniowym przy użyciu opryskiwaczy ręcznych o pojemności do 10 litrów, z wykluczeniem opryskiwaczy z napędem spalinowym lub elektrycznym.
Ciecz użytkową (proszek rozpuszczony w wodzie) trzeba przygotować bezpośrednio przed opryskiwaniem i wykorzystać jak najszybciej. Dawki są różne w zależności od uprawy i choroby – trzeba więc przestrzegać zaleceń zgodnie z instrukcją stosowania (dołączonej etykiety lub wskazówkami znajdującymi się na odwrocie opakowania).
W czasie opryskiwania trzeba ściśle przestrzegać zalecanych środków ostrożności, uwag i przeciwwskazań. Stosować rękawice ochronne, odzież ochronną oraz ochronę oczu i ochronę twarzy, zabezpieczającą przed oddziaływaniem środków ochrony roślin w trakcie przygotowywania cieczy roboczej oraz w trakcie wykonywania zabiegu.
Rośliny należy opryskiwać punktowo w taki sposób, aby zostały dokładnie zwilżone ale nie tworzyły się na nich krople. Opryskiwanie najlepiej wykonać w bezwietrzny dzień, ewentualnie podczas bardzo słabego wiatru niestwarzającego możliwości znoszenia cieczy użytkowej na sąsiednie uprawy i wykonującego zabieg.
Po opryskiwaniu nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin. Okres karencji (od ostatniego zastosowania środka do zbioru) – 7 dni dla jabłoni, gruszy, czereśni, wiśni, winorośli, porzeczki czarnej, pomidora, ogórka i fasoli szparagowej.
Miedzian do zwalczania chorób warzyw i roślin owocowych
Miedzian jest środkiem grzybobójczym, który zapobiega chorobom roślin. Jest bardzo prosty w użyciu. Gwarantuje długotrwałe działanie.
Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki.
Środek bardzo toksyczny dla pszczół. Nie stosować, gdy na uprawie występują kwitnące chwasty oraz w miejscach, gdzie pszczoły mają pożytek. W czasie kwitnienia roślin uprawnych zaleca się stosowanie środka poza okresami aktywności pszczół!
W celu uniknięcia zagrożeń dla zdrowia ludzi i środowiska, należy postępować zgodnie z instrukcją użycia.
W przypadku złego samopoczucia skontaktuj się z lekarzem.
W przypadku dostania się do oczu - ostrożnie płucz wodą przez kilka minut.
Na co i kiedy stosować miedzian?
Opryskiwanie miedzianem stosuje się do zapobiegania i zwalczania chorób grzybowych (zaraza ziemniaka – powodowana przez organizm grzybopodobny, antraknoza, rdza, septorioza liści, parch jabłoni i gruszy, szara pleśń, mączniak rzekomy dyniowatych) i bakteryjnych (kanciasta plamistość bakteryjna, rak bakteryjny drzew pestkowych, zaraza ogniowa).
Miedzian zwalcza choroby drzew i krzewów owocowych
CHOROBY JABŁONI
Parch jabłoni Opryskiwanie: w fazie zielonego pąka. Zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
Zaraza ogniowa Opryskiwanie: w okresie kwitnienia oraz w okresie wzrostu owoców. Zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
CHOROBY GRUSZY
Parch gruszy Opryskiwanie: w fazie zielonego pąka. Zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
Zaraza ogniowa Opryskiwanie: w okresie kwitnienia oraz w okresie wzrostu owoców. Zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
CHOROBY WIŚNI
Rak bakteryjny Opryskiwanie: w fazie nabrzmiewania pąków kwiatowych, w fazie kwitnienia oraz w fazie wzrostu owoców. Zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
CHOROBY CZEREŚNI
Rak bakteryjny Opryskiwanie: w fazie nabrzmiewania pąków kwiatowych, w fazie kwitnienia oraz w fazie wzrostu owoców. Zabieg powtórzyć po 7-10 dniach.
CHOROBY BRZOSKWINI
Kędzierzawość liści Opryskiwanie: w okresie bezlistnym, najlepiej w czasie nabrzmiewania pąków lub jesienią. Stosować tylko raz w sezonie.
CHOROBY WINOROŚLI
Mączniak rzekomy winorośli Opryskiwanie: przed kwitnieniem, zaraz po kwitnieniu, w trzeciej dekadzie lipca, gdy owoce osiągną wielkość grochu. Stosować 3 razy w sezonie. Zabieg powtórzyć po 10-14 dniach.
CHOROBY PORZECZEK
Antraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, biała plamistość liści Opryskiwanie: bezpośrednio przed kwitnieniem, zaraz po kwitnieniu aż do zbiorów. Stosować 3 razy w sezonie. Zabieg powtórzyć po 10 dniach.
CHOROBY ORZECHÓW
Antraknoza Opryskiwanie: od momentu pękania pąków, do czasu kwitnienia kwiatów żeńskich. Stosować 2 razy w sezonie. Zabieg powtórzyć po 10-14 dniach.
Zgorzel bakteryjna Opryskiwanie: od momentu rozwinięcia pierwszych liści, drugi oprysk przed kwitnieniem kwiatów żeńskich.
Miedzian zwalcza choroby warzyw
CHOROBY POMIDORA
Zaraza ziemniaka i bakteryjna cętkowatość Opryskiwanie: od początku kwitnienia do czasu, gdy połowa owoców się wybarwi. Stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni. Stosować przemiennie z środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych o odmiennym mechanizmie działania.
CHOROBY OGÓRKA
Bakteryjna kanciasta plamistość, mączniak rzekomy Opryskiwanie: od fazy gdy na pędzie głównym otwarty jest drugi kwiat, do fazy gdy 8 owoc na pędzie głównym osiąga typowy kształt i wielkość zbiorczą. Stosować 2-3 razy w sezonie co 7-10 dni. Stosować przemiennie z środkami grzybobójczymi należącymi do innych grup chemicznych o odmiennym mechanizmie działania.
CHOROBY FASOLI
Bakterioza obwódkowa, antraknoza, szara pleśń Opryskiwanie: od pełni fazy kwitnienia (50 kwiatów otwartych) do końca kwitnienia (90% kwiatów przekwitło, widoczne są pierwsze strąki). Stosować 2 razy w sezonie co 7-10 dni.