Cebule i bulwy roślin ozdobnych zaprawia się, aby uniknąć chorób i wzmocnić rośliny. Infekcje grzybowe lub bakteryjne rozpoznamy po tym, że na cebulach pojawiają się żółtobrązowe plamy, zagłębienia lub inne grudkowate zmiany. Patogeny zwykle atakują cebule w czasie przechowywania, bo w tym czasie zakażone cebule łatwiej przenoszą infekcje na te zdrowe. Źródłem zakażenia mogą być także patogeny występujące w podłożu, w którym cebule rosną.
Na czym polega zaprawianie cebul?
Zaprawianie na mokro i na sucho
Najczęściej zaprawianie cebul można wykonać na mokro, czyli namoczyć w roztworze specjalnego preparatu lub na sucho – obsypać cebule specjalnymi środkami, aby zniszczyć patogeny znajdujące się powierzchni lub wewnątrz cebul. Zaprawianie cebulek jest najbardziej skuteczne, kiedy wykona się je bezpośrednio przed sadzeniem. Najpierw jednak należy odpowiednio przygotować i oczyścić cebulki, co często jest konieczne po przechowywaniu lub przy przesadzaniu. Następnie należy wybrać odpowiedni preparat i zaprawić najczęściej sadzone i lubiane cebulki (np. lilii, mieczyków, narcyzów, tulipanów).
Jak zaprawiać cebule na morko?
Przy zaprawianiu na mokro, cebule lub bulwy moczy się przez określony czas w roztworze (zawiesinie) preparatu, osusza i następnie sadzi – jest to metoda najskuteczniejsza. Do zaprawiania na mokro używa się różnych preparatów, które najczęściej stosowane są także do oprysków roślin przeciwko chorobom grzybowym. Od lat, skutecznym i często stosowanym do tego celu środkiem jest Topsin 500 SC – w 0,5% roztworze (5 ml/1 litr wody) moczymy cebule około 15 minut, a także preparat Kaptan zawiesinowy 50 WP – w 1% roztworze (10 ml/1 litr wody) moczymy cebule około 30 minut.
Jak zaprawiać cebule na sucho?
Zaprawianie na sucho, czyli obsypanie cebul dokładnie preparatem w formie proszku, najprościej wykonać umieszczając je np. w szczelnym pudełku lub torebce z preparatem i lekko potrząsając. Takie zaprawianie można wykonać np. za pomocą preparatu Zaprawa nasienna T 75 DS/WS. Zaprawianie tym sposobem jest nieco mniej skuteczne niż moczenie, ale także daje dobre efekty i na pewno warto je wykona (np. do zabezpieczenia cebul tulipana lub innych roślin przed fuzariozą – groźną chorobą grzybową).
Ekologiczne zaprawianie cebul
4 sposoby na zaprawianie
Aby ograniczać użycie środków chemicznych, można w warunkach domowych sporządzić preparaty na bazie naturalnych składników. W sprzedaży znajdziemy także gotowe preparaty, sporządzone na bazie naturalnych komponentów. Do ekologicznych metod zaprawiania cebul na mokro należą między innymi:
- moczenie przez 30 minut w naparze z rumianku (15 g suszu rumianku zalewa się wrzątkiem i po ostudzeniu rozcieńcza się w 1 litrze wody);
- zaprawianie w roztworze preparatu roślinnego BIOSEPT 33 SL (w stężeniu 0,2-0,4%, czyli 2-4 ml/litr wody) – cebule i bulwy moczy się przed sadzeniem przez kwadrans;
- zaprawianie 2,5 % roztworem naturalnego preparatu BIOCHIKOL przez około 30 minut;
- zaprawianie w roztworze biologicznego środka POLYVERSUM WP (zwalcza grzyby chorobotwórcze) – cebule moczy się przez około 15 minut.
WAŻNE!
W związku z tym, iż obecnie, z każdym rokiem coraz więcej środków jest wycofywanych z użytku amatorskiego, najlepiej spytać w wybranym sklepie ogrodniczym, które aktualnie preparaty są dostępne dla amatorów w celu zaprawiania cebul.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: belchonock / Depositphotos