Nawożenie pomidorów gnojówką z pokrzywy
Nawóz z pokrzywy, czyli gnojówka przygotowywana z liści pokrzywy zawiera duże ilości azotu, który niezbędny jest wzrostu roślin. Znajdziemy w niej również potas, który odpowiada m.in. za gospodarkę wodną roślin oraz magnez, żelazo, krzem. Taki skład jest bardzo korzystny dla pomidorów, dostarczając im praktycznie wszystkiego, czego potrzebują te rośliny.
Jak zrobić nawóz z pokrzyw do pomidorów?
Przygotowanie gnojówki z pokrzyw nie jest trudne, ale wymaga czasu i może potrwać nawet 2 tygodnie.
- Należy zacząć od zebrania pokrzyw, zrywając górne części roślin (około 20 – 30 cm od wierzchołka) lub liście.
- Warto robić to w gumowych rękawicach, aby pokrzywy nie poparzyły skóry.
- Luźno ułożone pokrzywy powinny zajmować około 1/3 plastikowego wiadra.
- Następnie należy zalać je wodą z kranu lub deszczówką, wypełniając wiadro prawie do pełna (woda powinna sięgać około 5 cm poniżej górnej krawędzi, aby ułatwić przenoszenie gotowej gnojówki).
- Tak przygotowane wiadro należy odstawić w półcieniste miejsce na około 2 tygodnie.
- Po kilku dniach powinny pojawić się bąbelki, które są oznaką fermentacji.
- Raz dziennie można wymieszać gnojówkę, aby przyspieszyć proces fermentacji.
- Gnojówka jest gotowa do użycia, gdy przestanie się pienić.
Jak stosować nawóz z pokrzyw na pomidory?
Gotową gnojówkę należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10. Tak przygotowanym nawozem można podlewać pomidory raz na 2 tygodnie.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie: waldenstroem / Depositphotos oraz Pixabay