Zasady prawidłowego zbioru owoców borówki amerykańskiej
Borówki amerykańskie z polskich plantacji trafiają do 25 krajów na 4 kontynentach. Decydujące znaczenie w eksportowych sukcesach naszych producentów ma jakość owoców i jej utrzymane po zbiorze. Największe znaczenie ma czas, jaki mija od zerwania do wstępnego schłodzenia, jeszcze na plantacji. Polacy w tej konkurencji nie mają sobie równych – najwyższe standardy zbioru powstały w naszym kraju!
Owoce borówki zbiera się ręcznie i bardzo delikatnie. Dotyczy to również transportu – nawet wózki zwożące owoce na plantacji muszą jeździć z niską prędkością. Poniższe zasady obowiązują na wielkopowierzchniowych plantacjach, ale z powodzeniem można je stosować też w przydomowym jagodniku.
Zbiór borówek krok po kroku
Zbieramy wyłącznie owoce dojrzałe – słodkie, nieuszkodzone, o średnicy powyżej 12 mm. Owoce muszą być całkowicie suche, ponieważ suszenie owoców po zebraniu bardzo negatywnie wpływa na ich trwałość.![]() |
Zbieramy dwoma rękami, układając je w "koszyczek". Zbieramy na tzw. "1 kontakt", delikatnie odrywając borówki za pomocą kciuków obu dłoni, tak aby zachować woskowy nalot. Zbiór prowadzimy od dołu do góry krzewu i zrywamy wszystkie dojrzałe owoce.![]() |
Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Dla zachowania nalotu i uniknięcia uszkodzeń w rękach trzymamy jednocześnie nie więcej, niż 5-7 borówek. Charakterystyczny woskowy nalot jest najprostszym miernikiem jakości. Świadczy on o fachowym zbiorze i zapewnieniu dobrych warunków w transporcie.![]() |
Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie
Na plantacjach, panetki wkładane są do skrzynki, którą dla ochrony przed zanieczyszczeniami ustawia się na skrzynce innego koloru. To bardzo przydatny patent. Ciemniejsze skrzynki dotykają ziemi, do jaśniejszych zbieramy owoce.![]() |
Jeśli to tylko możliwe, skrzynkę ustawiamy w cieniu i zawsze nakrywamy kolejną skrzynką dla ochrony przed słońcem. Jeśli dysponujemy 2 kolorami skrzynek, nakrywamy tą jaśniejszą (będzie ona lepiej "odbijać" światło).![]() |
Dla zachowania walorów i smaku borówek, ich wstępne schłodzenie powinno nastąpić szybko, w ciągu 30 minut od zebrania. W warunkach domowych jest to stosunkowo proste – zebrane borówki należy po prostu jak najszybciej włożyć do lodówki.
Źródło: Opracowanie na podstawie materiałów kampanii Niezwykłe właściwości, NCEŻ, Konferencji Borówkowej oraz Polish Berry Cooperative
W tekście wykorzystano materiały NCEŻ Instytutu Żywności i Żywienia http://ncez.pl/edukacja-konsumencka/nowinki-zywieniowe/borowka-amerykanska--czyli-superfoods-w-natarciu (26.07.2017) oraz z Konferencji Borówkowych – największych spotkań plantatorów na świecie.
Więcej informacji o standardzie 30 minut w materiałach kampanii „Niezwykłe właściwości zwykłych owoców” realizowanej przez Związek Sadowników RP. Promuje ona walory odżywcze i jakość świeżych owoców jagodowych - www.power-fruits.eu/lista-aktualnosci/537-wyjatkowa-jakosc-w-europie