Gleba i stanowisko do wysiewu/uprawy cebuli
Choć zwykle cebula udaje się na przeciętnej ogrodowej glebie, ale najlepiej by podłoże do jej uprawy było żyzne, próchniczne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne. Ponadto, warto wiedzieć, że cebula nie lubi kwaśnych gleb i najlepiej rośnie, kiedy odczyn gleby jest zbliżony do obojętnego (pH 6,5-7,5). Przy uprawie cebuli lepiej unikać podmokłych, ciężkich, gliniastych gleb, ale także suchych i typowo piaszczystych, kamienistych i zachwaszczonych.
Do wysiewu nasion gleba powinna być dobrze przygotowana, czyli wyrównana, odchwaszczona oczyszczona z kamieni i resztek innych roślin. Ponadto, warto także dobrze spulchnić wierzchnią warstwę gleby (do głębokości około 5-7 cm).
Najlepiej wysiać i uprawiać cebulę w miejscu dobrze nasłonecznionym, ponieważ warzywo to ma dość duże wymagania świetlne. Najlepiej rośnie, kiedy dzień jest długi (kilkanaście godzin), a przy braku należytej ilości światła jest ryzyko, że cebula nie wykształci się należycie i wytworzy jedynie liście.
Dodatkowo, do wysiewu i uprawy cebuli warto wybrać stanowisko, gdzie wcześniej rosły warzywa kapustowate (np. kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa), dyniowate (np. ogórek, dynia), bobowate (np. groch, fasola, łubin), a także pomidor, marchew, buraki, sałata i kukurydza.
Wysiew nasion cebuli – jak i kiedy?
- Najprościej jest wysiać nasiona cebuli bezpośrednio do gruntu w ogrodzie i zaleca się, by wykonać to wiosną, na przełomie marca i kwietnia.
- Podobnie, jak wiele innych warzyw, najkorzystniej jest wysiewać cebule w rzędach i w rowkach o głębokości około 1 cm.
- Najwygodniej będzie, kiedy grządki urządzimy tak, by odstępy między rzędami wynosiły około 30-40 cm.
Można także wcześniej (luty/marzec) przygotować rozsadę cebuli pod osłonami (tunel, szklarnia) lub w pomieszczeniu domowym. Aby ją przygotować wysiewamy nasiona w pojedynczych doniczkach, tzw. wielodoniczkach lub skrzynkach. Wypełniamy je np. substratem do wysiewu warzyw (dostępne w sprzedaży), rzutowo wysiewamy nasiona i przysypujemy cienką (ok. 3mm) warstwą podłoża. Po wschodach warto przepikować młode rośliny do większych doniczek, dzięki czemu w kwietniu i maju można uzyskać gotowe sadzonki do przeniesienia na miejsce stałe w ogrodzie. Uprawa cebuli z rozsady ma tę przewagę nad wysiewem bezpośrednim, że zwykle pozwala uzyskać plony wcześniej i są one większe.
Optymalne warunki do kiełkowania nasion cebuli
Aby nasiona wykiełkowały w miarę szybko potrzebują odpowiedniej temperatury w glebie – minimum 6°C, ale nie wyższej niż 18°C. Po wschodach oraz w czasie wzrostu liści (szczypioru) optymalna temperatura powinna wynosić około 12-15°C, a w czasie formowania cebul 16-20°C. Zwykle nasiona kiełkują po około 2-3 tygodniach, przy idealnych warunkach już po około tygodniu widoczne są pierwsze kiełki.
WAŻNE
Należy unikać wysiewu i uprawy cebuli w miejscach, gdzie wcześniej rosły inne warzywa cebulowe (np. cebula, czosnek, por, szczypiorek), ale także pietruszka, seler, bób, czy ziemniaki. Chodzi tu przede wszystkim o to, by unikać porażenia przez choroby i szkodniki charakterystyczne dla danej grupy roślin. Z podobnych względów cebuli nie powinno się uprawiać po sobie w tym samym miejscu, częściej niż co 4 lata.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: ivabalk/Pixabay