Gdzie i jak uprawiać kalarepę?
Warunki do uprawy
Kalarepa należy do grupy warzyw kapustnych i ma niewielkie wymagania, a uprawiamy ją ze względu na smak okrągłego zgrubienia łodygi, tworzącego się nad powierzchnią gruntu. Warto wiedzieć, że kalarepa jest rośliną dwuletnią, ponieważ w pierwszym sezonie tworzy najcenniejszy organ, czyli wspomnianą bulwę, a w kolejnym sezonie powstają kwiaty oraz nasiona.
Wymagania i stanowisko
Do uprawy kalarepy wystarczy przeciętna ogrodowa gleba, np. gliniasto-piaszczysta, ale ziemia nie powinna być zbyt lekka i piaszczysta, ani bardzo zbita i ciężka. Optymalne jest żyzne, próchnicze podłoże o odczynie zbliżonym do obojętnego (pH 6-7). Dodatkowo, szczególnie jeśli mamy słabszą glebę w ogrodzie, warto zasilić ją nawozem organicznym, np. kompostem lub obornikiem (najlepiej w sezonie poprzedzającym uprawę kalarepy). Do udanej uprawy tego warzywa w ogrodzie najlepsze będzie osłonięte, w pełni nasłonecznione lub nawet półcieniste stanowisko.
Wzrost i zbiór
W zależności od odmiany, kalarepę możemy zbierać w ogrodzie od lata do późnej jesieni, ponieważ ma ona dość krótki okres wegetacji – średnio około 3 miesięcy. Zwykle jednak, nawet początkujący ogrodnik już po około 8 tygodniach od posadzenia może liczyć na pierwsze zbiory. Zaletą kalarepy jest zdolność do wzrostu nawet przy umiarkowanych temperaturach – wystarczy jej co najmniej 12-15°C w ciągu dnia i nie mniej niż około 10°C w nocy. Dla optymalnego kiełkowania nasion potrzebna jest temperatura około 15°C. Kalarepa wschodzi szybko (po około 10 dniach).
WAŻNE! Nie powinno się planować wysiewu i uprawy kalarepy co roku w tym samym miejscu, a także unikać miejsc, gdzie wcześniej uprawiane były inne warzywa kapustne.
Jak wysiewać kalarepę?
Zakładamy uprawę
Zwykle przyjmuje się, że najlepsze zbiory kalarepy można uzyskać przy uprawie z rozsady, ale dla potrzeb domowych (amatorskich), można z powodzeniem wysiewać ją także bezpośrednio do gruntu w ogrodzie.
Wysiew i uprawa z rozsady
- Aby uzyskać rozsadę, czyli młode sadzonki, które później sadzimy na miejsce stałe na grządkach, nasiona kalarepy wysiewa się zazwyczaj pod osłonami (tunele foliowe, szklarnie, inspekty).
- W zależności od tempa dojrzewania odmian kalarepy, uprawia się ją na tzw. zbiór wczesny (wiosenny) lub późniejszy (letni i jesienny). Aby uzyskać najwcześniejszy zbiór rozsadę wysiewa od połowy lutego do końca marca, a na zbiory późniejsze nasiona siejemy w kwietniu, a na zbiór jesienny w maju i czerwcu. Rozsadę można zwykle przenosić na miejsce stałe już po 6-8 tygodniach.
- Zwykle rozsadę wysiewa się i przygotowuje w doniczkach lub tzw. wielodoniczkach, a gdy rośliny wytworzą 3-4 liście przesadza się je do większych pojemników.
- Rozsadę można także wyhodować w domowych warunkach, np. na jasnym parapecie okiennym, ale należy pamiętać o tym, by zapewnić optymalna dla kiełkowania nasion temperaturę - minimum 12°C i nie więcej niż 16°C.
Przez wysiew bezpośrednio do gruntu
- Jeśli chcemy wysiewać nasiona bezpośrednio do gruntu, najlepiej zrobić to w okresie od początku kwietnia do czerwca (w zależności od wczesności odmian).
- Podobnie, jak w przypadku wysiewu większości warzyw, najlepiej przygotować na grządce rowki o głębokości około 1 cm i umieścić w nich nasiona. Po wysianiu nasion rowki lekko przysypujemy ziemią i podlewamy. Odległość między rzędami powinna wynosić około 20-30 cm.
- Gdy nasiona wzejdą i młode rośliny wytworzą 3-5 liści warto je przerzedzić (przerwać), np. w rozstawie co 15-20 cm, aby w miarę wzrostu rośliny miały więcej przestrzeni.
- Kalarepy najwcześniejszych odmian są gotowe do zbioru zwykle od początku czerwca, ale warto wysiewać różne odmiany, aby zbiory trwały do jesieni.
Jak dbać o kalarepę?
Pielęgnacja kalarepy po wschodach nasion
Wzrost i rozwój kalarepy przypada często na okresy ciepłej słonecznej pogody, dlatego należy regularnie podlewać młode rośliny. Bardzo źle reaguje ona na dłuższe okresy suszy i letnie upały, które mogą wpływać na szybsze drewnienie zgrubienia i pogorszenie się jego smaku. Tak samo ważne jest systematyczne spulchnianie gleby między roślinami i odchwaszczanie upraw, aby chwasty nie konkurowały o składniki pokarmowe i nie osłabiały warzyw.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: ramszei/Pixabay