Przepis na kiszone owoce pigwowca
Składniki
- 2 kg owoców pigwowca (Chaenomeles) lub pigwy (Cydonia oblonga)
- 1,5 l wody (niechlorowanej)
- 30 g soli (1,5 łyżki)
- 3 laski cynamonu
- 6 goździków
Przygotowanie
- Owoce pigwowca myjemy, tniemy na kawałki.
- Układamy ciasno w słoiku.
- Do zagotowanej wody dodajemy soli i dokładnie mieszamy.
- Ostudzoną solanką zalewamy owoce do pełnego zanurzenia.
- Do każdego słoika dokładamy laskę cynamonu i 2-3 goździki.
- Szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przestawiamy słoiki do chłodnego miejsca (spiżarnia lub piwnica).
- Owoce są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach.
Do czego wykorzystać kiszone pigwowce?
Kiszone pigwowce sprawdzą się idealnie w warzywnych sałatkach, jako zamiennik kiszonych ogórków i w daniach z kaszą w roli głównej.
Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl