Logo
Logo

Kiszone owoce pigwowca | Smak lata w korzennym aromacie

Kiszonki to zdrowy sposób konserwowania nie tylko warzyw, ale też owoców. Czy wiesz, że ukisić można również twarde i kwaśne owoce pigwowca? Poznaj przepis Katarzyny Gubały na ten ciekawy dodatek do dań!

Przepis na kiszone owoce pigwowca

Składniki

  • 2 kg owoców pigwowca (Chaenomeles) lub pigwy (Cydonia oblonga)
  • 1,5 l wody (niechlorowanej)
  • 30 g soli (1,5 łyżki)
  • 3 laski cynamonu
  • 6 goździków

Przygotowanie

  1. Owoce pigwowca myjemy, tniemy na kawałki.
  2. Układamy ciasno w słoiku.
  3. Do zagotowanej wody dodajemy soli i dokładnie mieszamy.
  4. Ostudzoną solanką zalewamy owoce do pełnego zanurzenia.
  5. Do każdego słoika dokładamy laskę cynamonu i 2-3 goździki.
  6. Szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
  7. Po tym czasie przestawiamy słoiki do chłodnego miejsca (spiżarnia lub piwnica).
  8. Owoce są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach.

Do czego wykorzystać kiszone pigwowce?

Kiszone pigwowce sprawdzą się idealnie w warzywnych sałatkach, jako zamiennik kiszonych ogórków i w daniach z kaszą w roli głównej.

Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl
Autor
Kiszone owoce pigwowca | Smak lata w korzennym aromacie
Kiszone owoce pigwowca | Smak lata w korzennym aromacie
Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych oraz specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, pielęgnacji ogrodu i roślin doniczkowych, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl