Kiszone owoce pigwowca | Smak lata w korzennym aromacie

przepis na kiszone owoce pigwowca

Kiszonki to zdrowy sposób konserwowania nie tylko warzyw, ale też owoców. Czy wiesz, że ukisić można również twarde i kwaśne owoce pigwowca? Poznaj przepis Katarzyny Gubały na ten ciekawy dodatek do dań!

Posłuchaj
00:00
30

Przepis na kiszone owoce pigwowca

Składniki

  • 2 kg owoców pigwowca (Chaenomeles) lub pigwy (Cydonia oblonga)
  • 1,5 l wody (niechlorowanej)
  • 30 g soli (1,5 łyżki)
  • 3 laski cynamonu
  • 6 goździków

Przygotowanie

  1. Owoce pigwowca myjemy, tniemy na kawałki.
  2. Układamy ciasno w słoiku.
  3. Do zagotowanej wody dodajemy soli i dokładnie mieszamy.
  4. Ostudzoną solanką zalewamy owoce do pełnego zanurzenia.
  5. Do każdego słoika dokładamy laskę cynamonu i 2-3 goździki.
  6. Szczelnie zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
  7. Po tym czasie przestawiamy słoiki do chłodnego miejsca (spiżarnia lub piwnica).
  8. Owoce są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach.

Do czego wykorzystać kiszone pigwowce?

Kiszone pigwowce sprawdzą się idealnie w warzywnych sałatkach, jako zamiennik kiszonych ogórków i w daniach z kaszą w roli głównej.

Przepis i zdjęcie tytułowe pochodzą z książki
"Najlepsze przetwory z owoców"
Autorstwa Katarzyny Gubały
katarzynagubala.pl
Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści