10+ grzybów jadalnych, które możesz znaleźć w lesie
Znasz się dobrze na grzybach? To doskonale! Jakbyś potrzebował podpowiedzi, to przygotowaliśmy praktyczny przewodnik zdjęciowy po 12 najpopularniejszych gatunkach grzybów jadalnych. Tak dla pewności, by dobrze je rozpoznać!
Atlas grzybiarza | Najlepsze grzyby jadalne
Smażone, suszone, marynowane na wiele sposobów, dodawane do zup i sosów – o czym mowa? O uwielbianych przez nas, jesiennych darów lasów! Grzybobranie to "polski sport narodowy", który każdego roku powoduje wśród nas prawdziwą jesienną gorączkę. Od września do listopada chętnie odwiedzamy lasy w poszukiwaniu grzybów. Choć często wracamy z pełnymi koszami, to tak naprawdę zbieramy zaledwie kilka, kilkanaście spośród kilkudziesięciu gatunków jadalnych.
Oto one, te najpopularniejsze i najsmaczniejsze, które zbieramy najczęściej:
Najpopularniejsze gatunki grzybów z Polskich lasów
Opisy gatunków znajdziesz poniżej, a zdjęcia w galerii powyżej!
Borowik szlachetny, prawdziwek
Doskonale znany, ceniony za wygląd i smak, ulubiony i najbardziej poszukiwany grzyb jadalny w Polsce. Osiąga wysokość 5-20 cm. Ma gruby, jasny trzon i duży, jasny kapelusz szerokości 6-25 cm. Można go znaleźć od końca maja do listopada. Występuje zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych.
▶ Dowiedz się więcej
Czubajka kania
Bardzo popularna i bardzo smaczna, niestety często mylona z muchomorem sromotnikowym. Występuje w całej Polsce, najczęściej znajdziesz ją pod bukami, ale często rośnie także w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Trzonek jest jasny, o wysokości 15-40 cm. Kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10–30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą.
▶ Dowiedz się więcej
Gąska zielonka
Zbierana rzadziej niż inne gatunki, gdyż od spodu kapelusza ma blaszki. Znajdziesz ją od października do grudnia na piaskach w lasach sosnowych. Jest trudna do wypatrzenia, bo spod igliwia wystaje tylko część kapelusza. Kapelusz ma średnicę 4–10 cm, może być żółtozielony lub żółtobrązowy, pośrodku ciemniejszy.
▶ Dowiedz się więcej
Koźlarz babka, kozak
Bardzo popularny, często zbierany. Trzonki (białe, pokryte czarnymi kosmkami, grubości do 3,5 cm, wysokości do 17 cm) z uwagi na to, że są "włókniste" nie są wykorzystywane w kuchni. Za to kapelusze (brązowe, średnicy do 20 cm). Znajdziesz go w sąsiedztwie brzóz, od lipca aż do listopada.
▶ Dowiedz się więcej
Koźlarz czerwony, koźlak czerwony
Występuje pod topolami osikami od lipca do października. Podobny jest do koźlarza pomarańczowożółtego, który rośnie pod brzozami. Jest mięsisty, bardzo smaczny i rzadko bywa robaczywy! Trzonek jest białawy, wysokości 5–18 cm, dołem szerszy. Kapelusz osiąga średnicę od 5-25 cm.
▶ Dowiedz się więcej
Maślak sitarz, sitak
Często zbierany, choć nie tak smaczny jak inne gatunki. Wykorzystywany jest głównie jako dodatek do dań z innych grzybów. Występuje pod sosnami w lasach iglastych i mieszanych od czerwca do listopada. Żółtobrązowy kapelusz osiąga średnicę 3-12 cm, rurki są charakterystycznie przyrośnięte do trzonka.
▶ Dowiedz się więcej
Maślak zwyczajny
Bardzo pospolity, rośnie głównie w sąsiedztwie sosen. Jego kapelusz osiąga do 12 cm średnicy jest błyszczący i lepki, ciemnobrązowy, czasami żółtobrązowy i posiada cytrynowożółte rurki, które często są zakryte białą, częściową osłoną. Na trzonie posiada skórkowany pierścień. Przed przyrządzaniem zdejmuje się skórkę z kapelusza ponieważ jest ona twarda i kwaśna.
▶ Dowiedz się więcej
Mleczaj rydz
Bardzo ceniony grzyb, który najczęściej jest przyrządzany w formie marynowanej. Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Może mieć różne odcienie od cielistego do pomarańczowego. Początkowo wypukły, z czasem wklęsły, a u starych okazów lejkowaty. Blaszki mają ten sam kolor co kapelusz i są różnej długości, a po uszkodzeniu zazieleniają się. U starszych okazów trzon robi się pusty. Znajduje się w nim gorzkawe mleczko.
▶ Dowiedz się więcej
Pieprznik jadalny, kurka
Jest jednym z najczęściej występujących grzybów w Polsce. Kapelusz ma 1-12 cm średnicy i ma charakterystyczną, mocno żółtą barwę. Początkowo mały, spłaszczony lub okrągły, później wypukły z podwiniętym brzegiem i nieregularny. Od spodu posiada tzw. listewki przypominające blaszki, które zrastają się z trzonem.
▶ Dowiedz się więcej
Podgrzyb brunatny
Bardzo cenny grzyb, który zarówno z wyglądu jak i smaku porównywany jest z borowikiem. W stanie surowym jest trujący! Kapelusz może osiągać nawet 15 cm średnicy. Jest ciemnobrązowy o ciepłym, a nawet czerwonym odcieniu.
▶ Dowiedz się więcej
Podgrzybek zajączek
Rosnący w lasach liściastych, często przy dębach. Jest średniej wielkości o kapeluszu 3-10 cm średnicy. Kapelusz jest półkolisty lub rozpłaszczony i może mieć różne kolory, najczęściej oliwkowo i sino brązowy. Aksamitnej skórki nie da się ściągnąć. Rurki są żółte, a po uszkodzeniu nie zmieniają koloru. Trzon również żółtawy i bardzo lubiany przez owady – robaczywy.
▶ Dowiedz się więcej
Podgrzybek złotopory
Ma średnią wartość przetwórczą i smakową. Posiada charakterystyczny trzon, który początkowo jest gruby i kremowo-żółty, a później wydłużony o czerwonawym zabarwieniu. Kapelusz 3-10 cm średnicy jest półkolisty, o różnych odcieniach brązu (często oliwkowym), matowy lub delikatnie omszony i pękający przy suchej pogodzie. Rurki są najczęściej jasne, żółtawo-zielonkawe i siniejące po uciśnięciu.
▶ Dowiedz się więcej
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Wikimedia Commons ↓
Borowik szlachetny – Staszek99, CC BY-SA 4.0, Link
Czubajka kania – Chrumps, CC BY-SA 4.0, Link
Gąska zielonka – Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0, Link
Koźlarz babka – Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0, Link
Koźlarz czerwony – Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0, Link
Maślak sitarz – Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0, Link
Maślak zwyczajny – Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0, Link
Mleczaj rydz – Eric Steinert, CC BY-SA 3.0, Link
Podgrzyb brunatny – Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0, Link
Podgrzybek zajączek – Basik07, CC BY-SA 2.5, Link
Podgrzybek złotopory – Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0, Link
Pieprznik jadalny – Heisenberg, CC BY-SA 3.0, Link
Komentarze