Logo
Logo

Jeżówka – na co pomaga i jak stosować?

Jeżówka to piękna roślina uprawiana głównie ze względu na wspaniałe walory ozdobne, ale ma ona również szerokie właściwości zdrowotne. Z tego względu jest od wielu lat chętnie wykorzystywana w ziołolecznictwie, jako wsparcie w leczeniu wielu chorób. Najczęściej jest wykorzystywana w formie nalewek alkoholowych, które można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie (w zależności od celu terapii).

Wartości odżywcze jeżówki

Ziele jeżówki (Echinacea) jest bogate we flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami, a więc zapobiegają chorobom związanym ze stresem oksydacyjnym jak np. miażdżyca, cukrzyca, czy nowotwory. Zawiera również glikozydy, które korzystnie wpływają na pracę i stan serca, a także polisacharydy, poliacetyleny, alkaloidy pirolizydenowe, alkiloaminy i alkiloamidy.

W jeżówce znajdziemy również olejek eteryczny i inulinę. Związki te mają silne działanie prozdrowotne, co zostało potwierdzone wieloma badaniami. Przykładowo glikozydy wykorzystuje się podczas leczenia niewydolności serca.

Korzyści zdrowotne stosowania jeżówki

Jeżówka ma szereg właściwości zdrowotnych, które warto wykorzystywać w walce z wieloma stanami chorobowymi. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wzmacnia naturalną odporność organizmu i pobudza działanie układu odpornościowe, a także przyspiesza gojenie się ran. Dodatkowo związki zawarte w jeżówce korzystnie wpływają na działanie układu pokarmowego oraz pracę serca.

Składniki aktywne znajdujące się w jeżówce pobudzają przemianę materii, co ma duże znaczenie w trakcie odchudzania, wspierając walkę z nadprogramowymi kilogramami.

jeżówka purpurowa na co pomaga jak stosować fot. mitDiasfingsan Pixabay
Fot. mitDiasfingsan/Pixabay
Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) zakwita pod koniec lata

Kiedy warto spożywać jeżówkę?

Jeżówka jest szczególnie polecana przy przeziębieniach i nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych. Wynika to z korzystnego wpływu na działanie układu odpornościowego. Z tego też względu produkty z jeżówką doskonale sprawdzą się w okresie wzmożonych zachorowań, a więc jesienią i zimą.

Trzeba jednak pamiętać, że korzyści płynące z wpływu jeżówki na układ odpornościowy wymagają jej regularnego stosowania przez dłuższy okres.

Napary z jeżówki doskonale sprawdzą się również podczas długotrwałego stresu, gdyż zmniejsza ona dolegliwości somatyczne z nim związanie takie jak: bóle brzucha, rozdrażnienie i biegunki.

Preparaty z jeżówki zalecane są również podczas walki z pasożytami, chorobami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybicznymi, a także zawsze wtedy, gdy trzeba wzmocnić odporność. Mogą być również stosowane jako terapia uzupełniająca podczas leczenia owrzodzeń, odmrożeń, oparzeń, odleżyn i innych trudno gojących się ran. Jeżówkę warto wprowadzić do swojej diety również w trakcie leczenia różnorodnych stanów zapalnych np. zapalenia stawów, dróg moczowych, czy dróg żółciowych.

Jeżówka a stan skóry

Preparaty z jeżówką zalecane są w różnych stanach chorobowym skóry, gdyż łagodząc stany zapalne, pozytywnie wpływają na jej kondycję. Oznacza to, że doskonale sprawdzi się w walce z trądzikiem, opryszczką, zapaleniem skóry i zmianami związanymi z łuszczycą.

Ze względu na szerokie spektrum działania i właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne jeżówka znajduje również zastosowanie w kosmetyce, a kosmetyki ją zawierające łagodzą swędzenie i przynoszą ukojenie podrażnionej skórze.

Jak stosować jeżówkę?

Jeżówka bardzo często stosowana jest w formie ekstraktu, który można kupić w postaci gotowego suplementu diety. Samodzielnie można w łatwy sposób przygotować nalewkę alkoholową z jeżówki lub sporządzić napar. Nalewkę można zastosować do nacierania skóry z problemami (łuszczyca, trądzik, opryszczka), trudno gojącymi się ranami oraz przy przeziębianiach. Wykorzystując nalewkę wewnętrznie, należy wypijać nie więcej niż 2-4 łyżeczki dziennie.

Z wysuszonej jeżówki, z ciętego ziela można sporządzić również napar, zalewając 2 łyżeczki ziela gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zaleca się spożywanie 2 do 3 szklanek naparu dziennie. Należy pamiętać, aby po miesięcznej kuracji jeżówką zrobić co najmniej 14- dniową przerwę.

Warto pamiętać, że większość preparatów z dużą zawartością ekstraktu z jeżówki nie powinno się stosować u dzieci poniżej 12 roku życia. Natomiast podawanie delikatnych naparów, czy nacieranie powinno się odbywać w zmniejszonej dawce niż w przypadku młodzieży i dorosłych.

Przeciwwskazania do stosowania jeżówki

Jeżówka pomimo swoich doskonałych właściwości zdrowotnych nie powinna być stosowania przez wszystkich. Przede wszystkim nie zaleca się spożywania jeżówki w trakcie stosowania leków immunosupresyjnych, czyli sterydów. Nie jest zalecana również osobom ze stwierdzoną białaczką lub AIDS i chorobami autoimmunologicznymi, a także przy cukrzycy, gruźlicy i po przeszczepach ze względu na zwiększone ryzyko jego odrzucenia, co wynika ze wzmożonej pracy układu odpornościowego.

Jeżówki nie powinny stosować również kobiety w ciąży, a osoby chore przewlekle, stosujące na stałe leki powinny skonsultować się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem kuracji. Wynika to z faktu, że jeżówka tak, jak wszystkie zioła może wchodzić w interakcje z lekami, wpływając na ich metabolizm i działanie.

Jak widać, stosowanie jeżówki może przynieść wiele korzyści zarówno w profilaktyce chorób, jak i podczas leczenia. Roślina ta ma silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wspiera naturalną odporność człowieka. Jednak, stosując, jeżówkę trzeba pamiętać, że nie jest ona korzystna dla wszystkich, a osoby przyjmujące sterydy oraz cierpiące na cukrzycę lub choroby autoimmunologiczne nie powinny jej stosować.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: kyzneho.yandex.ru/Depositphotos

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl