Przygotowane w domu żelki to jeden z prostszych sposobów na przetworzenie owoców latem. Można je zrobić z różnych gatunków owoców wykorzystując np. jabłka, owoce mirabelek, pigwowca, porzeczek czy winogron.
Przepis na żelki z jabłek i winogron
- 1 kg winogron obrać z szypułek, umyć i włożyć do garnka. Podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.
- Przetrzeć przez sito i odparować na małym ogniu do uzyskania konsystencji kisielu.
- 3 jabłka upiec w piekarniku i wybrać z nich miąższ.
- Połączyć miąższ z jabłek z odparowanym sokiem z winogron.
- Dodać do smaku cukru i smażyć ok. 1 godziny na małym ogniu, uważając żeby masa się nie przypaliła.
- Masę ułożyć na papierze do pieczenia na grubość nie większą niż 0,5 cm (nie należy używać folii aluminiowej, ponieważ trudno ją potem oderwać) i wstawić do piekarnika nagranego do 50ºC. Suszyć przez 4 godziny.
- Po wystudzeniu kroić tworząc krążki, paski lub inne dowolne kształty.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na żelki z mirabelek
- Składniki: 1 kg mirabelek, ½ kg cukru – lub więcej, jeżeli chcemy, aby mirabelkowe kąski były bardziej słodkie.
- Umyte i osuszone na sicie mirabelki wsypać do garnka o grubym dnie. Nakryć pokrywką i postawić na bardzo małym ogniu.
- Gdy puszczą sok, gotować przez 15-20 minut. Zdjąć z ognia, a gdy trochę przestygną, wybrać pestki (to metoda znacznie lepsza niż drylowanie, ponieważ z mirabelek trudno usunąć pestki, a tak nie traci się ani miąższu, ani soku).
- Przełożyć masę do rondla i smażyć na bardzo wolnym ogniu 1 godzinę.
- Dodać cukier, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Po czym znów kilka razy gotować i studzić, aż masa zgęstnieje tak, że "dróżka”, jaka zostaje po przeciągnięciu łyżką przez środek, nie znika od razu.
- Gdy masa wystygnie, rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość 3-5 mm i suszyć w piekarniku w temperaturze 50-60ºC, aż masa całkiem odparuje, a będzie jeszcze elastyczna. Trudno podać czas suszenia, ponieważ zależy od tego, jak soczyste były owoce.
- Kiedy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu przełożyć na 24 godziny do lodówki.
- Wyjąc i pokroić na kawałki wielkości cukierka.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na żelki z czerwonych porzeczek
- Przygotować 1 kg czerwonych porzeczek – owoce zdjąć z szypułek i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Włożyć do niewielkiego garnka o grubym dnie i lekko zmiażdżyć drewnianą łyżką.
- Gdy puszczą sok gotować 20-30 minut.
- Po ostudzeniu przetrzeć przez sito. Otrzymany mus z powrotem wlać do garnka i smażyć na małym ogniu.
- Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać 1 szklankę cukru i wymieszać. Smażyć jeszcze 30 minut.
- Ostawić do przestygnięcia, po czym ponownie przesmażyć.
- Gdy masa będzie gęsta, jak śmietana, odstawić do ostudzenia.
- Rozsmarować masę na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm i suszyć w piekarniku przez kilka godzin w temperaturze 50-60ºC.
- Ostudzić, schłodzić w lodówce, po czym pokroić na paski lub inne dowolne kształty.
Przepis na żelki z owoców pigwowca
- Składniki: 1 kg owoców pigwowca 30-40 dag cukru, 1 jabłko, 2 gruszki.
- Z owoców pigwowca, najlepiej zebranych po przymrozkach, usunąć same pestki. Nie obierać ze skórki i nie usuwać łusek gniazda nasiennego.
- Pokroić na cienkie plasterki, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Zostawić na 2-3 dni.
- Kiedy puszczą sok, odcedzić na sicie, włożyć do niskiego garnka o grubym dnie.
- Dodać obrane ze skórki, pokrojone na cząstki jabłka i gruszki. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu.
- Gdy masa zgęstnieje, wystudzić i rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość mniej więcej 3-4 mm.
- Suszyć w piekarniku w temperaturze 50-60ºC przez noc.
- Po wystudzeniu odczekać kilka godzin i pokroić na kawałeczki.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka