Domowe żelki owocowe – Twoje dzieci je pokochają!

Owocowe żelki

Owocowe, zdrowe smakołyki dla dzieci można zrobić w domu samemu. Po wysmażeniu lub wypieczeniu w piekarniku uzyskają konsystencję popularnych żelków. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Można je kroić tworząc dowolne kształty. Poznaj przepis na domowe żelki z owoców.

Posłuchaj
00:00
63

Przygotowane w domu żelki to jeden z prostszych sposobów na przetworzenie owoców latem. Można je zrobić z różnych gatunków owoców wykorzystując np. jabłka, owoce mirabelek, pigwowca, porzeczek czy winogron.

Przepis na żelki z jabłek i winogron

  • 1 kg winogron obrać z szypułek, umyć i włożyć do garnka. Podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.
  • Przetrzeć przez sito i odparować na małym ogniu do uzyskania konsystencji kisielu.
  • 3 jabłka upiec w piekarniku i wybrać z nich miąższ.
  • Połączyć miąższ z jabłek z odparowanym sokiem z winogron.
  • Dodać do smaku cukru i smażyć ok. 1 godziny na małym ogniu, uważając żeby masa się  nie przypaliła.
  • Masę ułożyć na papierze do pieczenia na grubość nie większą niż 0,5 cm (nie należy używać folii aluminiowej, ponieważ trudno ją potem oderwać) i wstawić do piekarnika nagranego do 50ºC. Suszyć przez 4 godziny.
  • Po wystudzeniu kroić tworząc krążki, paski lub inne dowolne kształty.

Owocowe żelki – krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na żelki z mirabelek

  • Składniki: 1 kg mirabelek, ½ kg cukru – lub więcej, jeżeli chcemy, aby mirabelkowe kąski były bardziej słodkie.
  • Umyte i osuszone na sicie mirabelki wsypać do garnka o grubym dnie. Nakryć pokrywką i postawić na bardzo małym ogniu.
  • Gdy puszczą sok, gotować przez 15-20 minut. Zdjąć z ognia, a gdy trochę przestygną, wybrać pestki (to metoda znacznie lepsza niż drylowanie, ponieważ z mirabelek trudno usunąć pestki, a tak nie traci się ani miąższu, ani soku).
  • Przełożyć masę do rondla i smażyć na bardzo wolnym ogniu 1 godzinę.
  • Dodać cukier, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Po czym znów kilka razy gotować i studzić, aż masa zgęstnieje tak, że "dróżka”, jaka zostaje po przeciągnięciu łyżką przez środek, nie znika od razu.
  • Gdy masa wystygnie, rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość 3-5 mm i suszyć w piekarniku w temperaturze 50-60ºC, aż masa całkiem odparuje, a będzie jeszcze elastyczna. Trudno podać czas suszenia, ponieważ zależy od tego, jak soczyste były owoce.
  • Kiedy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu przełożyć na 24 godziny do lodówki.
  • Wyjąc i pokroić na kawałki wielkości cukierka.

Czerwona porzeczka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na żelki z czerwonych porzeczek

  • Przygotować 1 kg czerwonych porzeczek – owoce zdjąć z szypułek i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Włożyć do niewielkiego garnka o grubym dnie i lekko zmiażdżyć drewnianą łyżką.
  • Gdy puszczą sok gotować 20-30 minut.
  • Po ostudzeniu przetrzeć przez sito. Otrzymany mus z powrotem wlać do garnka i smażyć na małym ogniu.
  • Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać 1 szklankę cukru i wymieszać. Smażyć jeszcze 30 minut.
  • Ostawić do przestygnięcia, po czym ponownie przesmażyć.
  • Gdy masa będzie gęsta, jak śmietana, odstawić do ostudzenia.
  • Rozsmarować masę na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm i suszyć w piekarniku przez kilka godzin w temperaturze 50-60ºC.
  • Ostudzić, schłodzić w lodówce, po czym pokroić na paski lub inne dowolne kształty.

Przepis na żelki z owoców pigwowca

  • Składniki: 1 kg owoców pigwowca 30-40 dag cukru, 1 jabłko, 2 gruszki.
  • Z owoców pigwowca, najlepiej zebranych po przymrozkach, usunąć same pestki. Nie obierać ze skórki i nie usuwać łusek gniazda nasiennego.
  • Pokroić na cienkie plasterki, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Zostawić na 2-3 dni.
  • Kiedy puszczą sok, odcedzić na sicie, włożyć do niskiego garnka o grubym dnie.
  • Dodać obrane ze skórki, pokrojone na cząstki jabłka i gruszki. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu.
  • Gdy masa zgęstnieje, wystudzić i rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość mniej więcej 3-4 mm.
  • Suszyć w piekarniku w temperaturze 50-60ºC przez noc.
  • Po wystudzeniu odczekać kilka godzin i pokroić na kawałeczki.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści