Domowe żelki owocowe – Twoje dzieci je pokochają!

Owocowe żelki

Owocowe, zdrowe smakołyki dla dzieci można zrobić w domu samemu. Po wysmażeniu lub wypieczeniu w piekarniku uzyskają konsystencję popularnych żelków. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Można je kroić tworząc dowolne kształty. Poznaj przepis na domowe żelki z owoców.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
63

Przygotowane w domu żelki to jeden z prostszych sposobów na przetworzenie owoców latem. Można je zrobić z różnych gatunków owoców wykorzystując np. jabłka, owoce mirabelek, pigwowca, porzeczek czy winogron.

Przepis na żelki z jabłek i winogron

  • 1 kg winogron obrać z szypułek, umyć i włożyć do garnka. Podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.
  • Przetrzeć przez sito i odparować na małym ogniu do uzyskania konsystencji kisielu.
  • 3 jabłka upiec w piekarniku i wybrać z nich miąższ.
  • Połączyć miąższ z jabłek z odparowanym sokiem z winogron.
  • Dodać do smaku cukru i smażyć ok. 1 godziny na małym ogniu, uważając żeby masa się  nie przypaliła.
  • Masę ułożyć na papierze do pieczenia na grubość nie większą niż 0,5 cm (nie należy używać folii aluminiowej, ponieważ trudno ją potem oderwać) i wstawić do piekarnika nagranego do 50ºC. Suszyć przez 4 godziny.
  • Po wystudzeniu kroić tworząc krążki, paski lub inne dowolne kształty.

Owocowe żelki – krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na żelki z mirabelek

  • Składniki: 1 kg mirabelek, ½ kg cukru – lub więcej, jeżeli chcemy, aby mirabelkowe kąski były bardziej słodkie.
  • Umyte i osuszone na sicie mirabelki wsypać do garnka o grubym dnie. Nakryć pokrywką i postawić na bardzo małym ogniu.
  • Gdy puszczą sok, gotować przez 15-20 minut. Zdjąć z ognia, a gdy trochę przestygną, wybrać pestki (to metoda znacznie lepsza niż drylowanie, ponieważ z mirabelek trudno usunąć pestki, a tak nie traci się ani miąższu, ani soku).
  • Przełożyć masę do rondla i smażyć na bardzo wolnym ogniu 1 godzinę.
  • Dodać cukier, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Po czym znów kilka razy gotować i studzić, aż masa zgęstnieje tak, że "dróżka”, jaka zostaje po przeciągnięciu łyżką przez środek, nie znika od razu.
  • Gdy masa wystygnie, rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość 3-5 mm i suszyć w piekarniku w temperaturze 50-60ºC, aż masa całkiem odparuje, a będzie jeszcze elastyczna. Trudno podać czas suszenia, ponieważ zależy od tego, jak soczyste były owoce.
  • Kiedy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu przełożyć na 24 godziny do lodówki.
  • Wyjąc i pokroić na kawałki wielkości cukierka.

Czerwona porzeczka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na żelki z czerwonych porzeczek

  • Przygotować 1 kg czerwonych porzeczek – owoce zdjąć z szypułek i umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Włożyć do niewielkiego garnka o grubym dnie i lekko zmiażdżyć drewnianą łyżką.
  • Gdy puszczą sok gotować 20-30 minut.
  • Po ostudzeniu przetrzeć przez sito. Otrzymany mus z powrotem wlać do garnka i smażyć na małym ogniu.
  • Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać 1 szklankę cukru i wymieszać. Smażyć jeszcze 30 minut.
  • Ostawić do przestygnięcia, po czym ponownie przesmażyć.
  • Gdy masa będzie gęsta, jak śmietana, odstawić do ostudzenia.
  • Rozsmarować masę na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm i suszyć w piekarniku przez kilka godzin w temperaturze 50-60ºC.
  • Ostudzić, schłodzić w lodówce, po czym pokroić na paski lub inne dowolne kształty.

Przepis na żelki z owoców pigwowca

  • Składniki: 1 kg owoców pigwowca 30-40 dag cukru, 1 jabłko, 2 gruszki.
  • Z owoców pigwowca, najlepiej zebranych po przymrozkach, usunąć same pestki. Nie obierać ze skórki i nie usuwać łusek gniazda nasiennego.
  • Pokroić na cienkie plasterki, włożyć do słoja i zasypać cukrem. Zostawić na 2-3 dni.
  • Kiedy puszczą sok, odcedzić na sicie, włożyć do niskiego garnka o grubym dnie.
  • Dodać obrane ze skórki, pokrojone na cząstki jabłka i gruszki. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu.
  • Gdy masa zgęstnieje, wystudzić i rozsmarować na papierze do pieczenia na grubość mniej więcej 3-4 mm.
  • Suszyć w piekarniku w temperaturze 50-60ºC przez noc.
  • Po wystudzeniu odczekać kilka godzin i pokroić na kawałeczki.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści