Przepis na sok z malin i poziomek
Składniki:
Przygotowanie:
- Owoce należy dokładnie przejrzeć (zostawić tylko zdrowe) i przepłukać. Następnie odsączamy je przez sitko. Tak przygotowane maliny i poziomki wkładamy do garnka (najlepiej kamiennego), tak aby był wypełniony po brzegi.
- Kolejny krok to zalanie owoców wrzącą wodą (najlepiej źródlaną lub stołową). Garnek z owocami przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy go w ciepłe miejsce.
- Następnego dnia sok należy przecedzić przez perlonowe sitko, które powinno być wyłożone gazą. Pamiętajmy, żeby nie wyciskać owoców.
- Proporcje: aby przygotować idealny sok należy na szklankę soku dodać szklankę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min.
- Ciepły sok z owoców zlewamy do wcześniej przygotowanych idealnie czystych i gorących butelek. Na wierzch kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast mocno zakręcamy.
- Sok z malin i poziomek nie wymaga pasteryzacji, pod warunkiem, że będzie przechowywany w suchej i zimnej piwnicy (piwnica to najlepsze miejsce na przechowywanie przetworów domowych).