Pyszny sok z malin i poziomek – smaczny i zdrowy!

Sezon na przygotowanie letnich przetworów domowych rozpoczęty. Przedstawiamy przepis na sok z owoców. Zobacz, jak przygotować sok z malin i poziomek.

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na sok z malin i poziomek

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Owoce należy dokładnie przejrzeć (zostawić tylko zdrowe) i przepłukać. Następnie odsączamy je przez sitko. Tak przygotowane maliny i poziomki wkładamy do garnka (najlepiej kamiennego), tak aby był wypełniony po brzegi.
  2. Kolejny krok to zalanie owoców wrzącą wodą (najlepiej źródlaną lub stołową). Garnek z owocami przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy go w ciepłe miejsce.
  3. Następnego dnia sok należy przecedzić przez perlonowe sitko, które powinno być wyłożone gazą. Pamiętajmy, żeby nie wyciskać owoców.
  4. Proporcje: aby przygotować idealny sok należy na szklankę soku dodać szklankę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min.
  5. Ciepły sok z owoców zlewamy do wcześniej przygotowanych idealnie czystych i gorących butelek. Na wierzch kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast mocno zakręcamy.
  6. Sok z malin i poziomek nie wymaga pasteryzacji, pod warunkiem, że będzie przechowywany w suchej i zimnej piwnicy (piwnica to najlepsze miejsce na przechowywanie przetworów domowych).
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści