Pyszny sok z malin i poziomek – smaczny i zdrowy!

Sezon na przygotowanie letnich przetworów domowych rozpoczęty. Przedstawiamy przepis na sok z owoców. Zobacz, jak przygotować sok z malin i poziomek.

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na sok z malin i poziomek

Składniki:

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie:

  1. Owoce należy dokładnie przejrzeć (zostawić tylko zdrowe) i przepłukać. Następnie odsączamy je przez sitko. Tak przygotowane maliny i poziomki wkładamy do garnka (najlepiej kamiennego), tak aby był wypełniony po brzegi.
  2. Kolejny krok to zalanie owoców wrzącą wodą (najlepiej źródlaną lub stołową). Garnek z owocami przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy go w ciepłe miejsce.
  3. Następnego dnia sok należy przecedzić przez perlonowe sitko, które powinno być wyłożone gazą. Pamiętajmy, żeby nie wyciskać owoców.
  4. Proporcje: aby przygotować idealny sok należy na szklankę soku dodać szklankę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min.
  5. Ciepły sok z owoców zlewamy do wcześniej przygotowanych idealnie czystych i gorących butelek. Na wierzch kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast mocno zakręcamy.
  6. Sok z malin i poziomek nie wymaga pasteryzacji, pod warunkiem, że będzie przechowywany w suchej i zimnej piwnicy (piwnica to najlepsze miejsce na przechowywanie przetworów domowych).
Tematy
Powiązane artykuły
Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy