Racuchy z malinami i borówkami – domowe, pyszne i zdrowe!

Racuchy z malinami i borówkami

Te racuszki zrobisz w 5 minut, ale z talerza znikną znacznie szybciej! Dodaj do nich swoje ulubione owoce jagodowe (mogą być mrożone) i delektuj się smakiem lata nawet zimą! Spróbuj przepisu Kasi Błażejewskiej-Stuhr, ekspertki kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”.

Posłuchaj
00:00
2

Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. 

- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na zimowe desery z warzyw i owoców!

Przepis na racuchy z malinami i borówkami

Składniki

  • 2 jaja (najlepsze zerówki)
  • 180g mąki
  • 150g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka owoców (maliny, borówki lub jagody – mogą być mrożone)
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie

  1. Roztrzepujemy jajka z miodem i jogurtem, dodajemy przesianą mąkę z sodą, mieszamy do połączenia składników.
  2. Dodajemy część owoców i delikatnie łączymy z ciastem za pomocą drewnianej łyżki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje ciasta na kształt placków.
  4. Gdy zetną się od spodu, przewracamy delikatnie na drugą stronę i smażymy do zbrązowienia.
  5. Aby utrzymać efekt chrupkości, układamy racuchy na papierowym ręczniku.
  6. Podajemy z masłem orzechowym i świeżymi owocami.

Smacznego!

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści