Mimo że w Polsce od lat królują czerwone maliny, to na rynku dostępne są również maliny żółte i czarne, które warto poznać i rozważyć ich zasadzenie w swoim ogrodzie. Czym charakteryzują się poszczególne odmiany?
Kolorowe odmiany malin
Malina czerwona
Malina czerwona, która jest najbardziej znana w naszym regionie to 3 najpopularniejsze odmiany, do których należą: Polana, Glen Ample, Polka.
- Malina Polana – to jedna z najstarszych polskich odmian malin. Charakteryzuje się średnią szybkością wzrostu i smacznymi, słodko kwaśnymi owocami. Odporna na przymrozki, choroby i szkodniki, co czyni ją łatwą w uprawie.
- Malina Polka – to typowo Polska odmiana, która dobrze znosi warunki, jakie panują w naszym regionie. Wykazuje dużą odporność na szkodniki, wzrasta do około 1,5 metra wysokości, a jej owoce nie gniją. Owoce są spore, jasnoczerwone o wspaniałym słodko kwaskowym smaku. Idealne do spożywania na świeżo, jako dodatek do deserów i do wytwarzania przetworów.
- Malina Glen Ample – szwedzka odmiana, która owocuje w lipcu i sierpniu. Dużą zaletą są obfite plony oraz duże owoce o wspaniałym smaku. Krzew szybko rośnie i nie posiada kolców, ale wymaga stosowania podpór. Wykazuje dużą odporność na choroby grzybowe, ale jest podatna na przebarwiacza malinowego.
Malina żółta
Malina żółte są mniej znane, chociaż ich owoce są większe i bardziej zwarte, co ułatwia zbiory. Wśród malin żółtych znaleźć można ciekawe odmiany do uprawy w Polsce: Golden Queen, Fallgold, Poranna Rosa.
- Malina Golden Queen – niezwykle cenna żółta odmiana malin, która owocuje dwukrotnie – latem i jesienią. Owoce są niezwykle słodkie, dzięki czemu polecane są do jedzenia na świeżo i wykorzystywania w deserach. Dobrze znosi mrozy i jest mało podatna na działanie szkodników.
- Malina Fallgold – jedna z rzadszych odmian maliny żółtej, która zaskakuje terminem owocowania. Owoce pojawiają się późnym latem i na wiosnę, a w smaku przypominają malinę czerwoną. Doskonała zarówno do jedzenia na świeżo, jak i wykorzystania do deserów, mrożonek i przetworów.
- Malina Poranna Rosa – najpopularniejsza w Polsce odmiana maliny żółtej, która owocuje dopiero we wrześniu. Duże, słodkie owoce są odporne na gnicie i uszkodzenia. Odmiana wzrasta do około 1,5 metra i posiada dużo kolców na pędach.
Malina czarna
Na uwagę zasługuje również malina czarna, a więc odmiany takie jak: Black Jewel, Bristol, Litacz. Mają oryginalny smak, który jednocześnie przypomina malinę czerwoną i jeżynę. Odznacza się drobniejszymi owocami, które jednak zawierają więcej prozdrowotnych składników.
- Malina Black Jewel – posiada największe owoce ze wszystkich odmian maliny czarnej. Owocowanie zaczyna się w drugiej połowie lipca, a maliny są niezwykle słodkie, dzięki czemu polecane są do spożycia na świeżo i do deserów.
- Malina Bristol – odmiana amerykańska, która z malin czarnych najlepiej znosi polskie warunki. Posiada słodkie owoce, które dojrzałość osiągają w lipcu. Idealna do deserów i spożywania na świeżo.
- Malina Litacz – polska odmiana maliny czarnej, która szybko się rozrasta, wypuszczając nowe pędy. Dużą zaletą jest wczesne owocowanie, które zaczyna się w czerwcu. Średniej wielkości owoce są bardzo słodkie i trwałe.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: bhofack2, vic02dd13, vic02dd13 / Depositphotos