Jakie ciasto można zrobić z borówkami amerykańskimi?
Borówki amerykańskie to prawdziwy skarb natury. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, pełne antyoksydantów i witamin – nie dziwota, że zostały zaliczone do "superfoods"! Ich intensywny smak i kolor dodają wyjątkowego charakteru każdemu deserowi.
W tym artykule chcemy podzielić się z Wami trzema, bardziej lub mniej prostymi przepisami na ciasta z borówkami. Każdy z nich jest inny, ale wszystkie łączy jedno – są niezwykle smaczne i łatwe do przygotowania. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, te przepisy z pewnością Ci się spodobają.
Zapraszamy do wypróbowania tych przepisów i odkrycia smaku borówek w nowy, ekscytujący sposób. Smacznego!
1. Przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi
To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu. Deser ten jest puszysty, a zarazem delikatnie wilgotny.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia.
- Dodaj borówki amerykańskie do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy (polecamy wymiary ok. 20 x 30 cm – tak, aby po upieczeniu ciasto było dość niskie).
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, aż ciasto będzie złote i dobrze wyrośnięte.
- Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia.
2. Przepis na biszkopt z borówkami amerykańskimi i galaretką
Ten przepis to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie owoców z galaretką.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- biała śmietana (w proszku)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania galaretki
- 250 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy żółtka jajek od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do piany dodajemy stopniowo cukier, a następnie lekko rozbełtanie wcześniej żółtka. Ciągle delikatnie mieszamy.
- Dodajemy obie szklanki mąki oraz ciepłą wodę (temp. pokojowa).
- Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Gotowe jednolite ciasto przekładamy do formy (polecamy formę o wymiarach 20 x 30 cm).
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy przez ok. 30 min.
- Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylamy i odczekujemy kilka minut.
- Ubijamy śmietanę z mlekiem do uzyskania puszystej śmietanki.
- 1 galaretkę rozpuszczamy w małej ilości (1/2 szklanki) gorącej wody i studzimy tak, by była płynna
- Mieszamy razem śmietankę, płynną galaretkę i cukier puder.
- Uzyskanym kremem smarujemy ciasto (biszkopt) i układamy na nim borówki.
- Następną galaretkę rozpuszczamy w 250 g gorącej wody, po ostudzeniu zalewamy nią ciasto i całość wkładamy do lodówki.
3. Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto jogurtowe z borówkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę przygotowania i wyjątkowy smak.
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki (180 g) cukru
- 1 duży jogurt naturalny (400 g)
- 120 ml oleju
- 3 szklanki (480 g) mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g borówek amerykańskich
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- ok. 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto jogurtowe powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj kruszonkę, zagniatając podane składniki, a następnie wstaw do lodówki.
- Przygotuj ciasto jogurtowe: wbij jajka do większej miski i roztrzep widelcem. Następnie dodawaj składniki w następującej kolejności: cukier, jogurt oraz olej, za każdym razem mieszając składniki widelcem. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesyp ją do ciasta z jogurtem i znów wymieszaj wszystko widelcem.
- Ciasto wylej do formy (polecamy formę o wymiarach 20 x 30 cm).
- Wierzch posyp owocami, a następnie kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut.
- Po przestudzeniu polej lukrem (podgrzej sok z cytryny a następnie wymieszaj z cukrem pudrem).
Podsumowanie
Borówki amerykańskie są doskonałym dodatkiem do wielu deserów, a ciasta z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Powyższe przepisy są proste w wykonaniu i z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi borówek. Smacznego!
Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: FomaA / AdobeStock