Ciasto z borówkami amerykańskimi – 3 pyszne przepisy, które smakują latem!

Ciasto z borowkami przepisy skladniki przygotowanie

Borówki amerykańskie, te małe, soczyste owoce pełne smaku i zdrowia, są idealnym dodatkiem do wielu deserów. W tym artykule znajdziesz trzy proste przepisy na ciasta z borówkami, które zadowolą każdego miłośnika słodkości. Od ciasta jogurtowego, przez biszkopt z galaretką, po kruchy placek – każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Posłuchaj
00:00
34
Spis treści
Co można upiec z borówki amerykańskiej? Ciasto-placek z borówkami amerykańskimi Biszkopt z borówkami amerykańskimi i galaretką Ciasto jogurtowe z borówkami

Jakie ciasto można zrobić z borówkami amerykańskimi?

Borówki amerykańskie to prawdziwy skarb natury. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, pełne antyoksydantów i witamin – nie dziwota, że zostały zaliczone do "superfoods"! Ich intensywny smak i kolor dodają wyjątkowego charakteru każdemu deserowi.

W tym artykule chcemy podzielić się z Wami trzema, bardziej lub mniej prostymi przepisami na ciasta z borówkami. Każdy z nich jest inny, ale wszystkie łączy jedno – są niezwykle smaczne i łatwe do przygotowania. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, te przepisy z pewnością Ci się spodobają.

Zapraszamy do wypróbowania tych przepisów i odkrycia smaku borówek w nowy, ekscytujący sposób. Smacznego!

1. Przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi

To ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu. Deser ten jest puszysty, a zarazem delikatnie wilgotny.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. W osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, olej, jajka i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia.
  5. Dodaj borówki amerykańskie do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do formy (polecamy wymiary ok. 20 x 30 cm – tak, aby po upieczeniu ciasto było dość niskie).
  7. Piekarnik nagrzej do 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, aż ciasto będzie złote i dobrze wyrośnięte.
  8. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia.

2. Przepis na biszkopt z borówkami amerykańskimi i galaretką

Ten przepis to doskonała propozycja dla osób, które lubią połączenie owoców z galaretką.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • biała śmietana (w proszku)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki
  • 250 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółtka jajek od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  2. Do piany dodajemy stopniowo cukier, a następnie lekko rozbełtanie wcześniej żółtka. Ciągle delikatnie mieszamy.
  3. Dodajemy obie szklanki mąki oraz ciepłą wodę (temp. pokojowa).
  4. Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Gotowe jednolite ciasto przekładamy do formy (polecamy formę o wymiarach 20 x 30 cm). 
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy przez ok. 30 min.
  7. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylamy i odczekujemy kilka minut.
  8. Ubijamy śmietanę z mlekiem do uzyskania puszystej śmietanki.
  9. 1 galaretkę rozpuszczamy w małej ilości (1/2 szklanki) gorącej wody i studzimy tak, by była płynna
  10. Mieszamy razem śmietankę, płynną galaretkę i cukier puder.
  11. Uzyskanym kremem smarujemy ciasto (biszkopt) i układamy na nim borówki.
  12. Następną galaretkę rozpuszczamy w 250 g gorącej wody, po ostudzeniu zalewamy nią ciasto i całość wkładamy do lodówki.

3. Przepis na ciasto jogurtowe z borówkami

Ciasto jogurtowe z borówkami to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę przygotowania i wyjątkowy smak.

Składniki:

Ciasto jogurtowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki (180 g) cukru
  • 1 duży jogurt naturalny (400 g)
  • 120 ml oleju
  • 3 szklanki (480 g) mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g borówek amerykańskich

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Lukier:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1/2 szklanki (80 g) cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto jogurtowe powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj kruszonkę, zagniatając podane składniki, a następnie wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj ciasto jogurtowe: wbij jajka do większej miski i roztrzep widelcem. Następnie dodawaj składniki w następującej kolejności: cukier, jogurt oraz olej, za każdym razem mieszając składniki widelcem. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesyp ją do ciasta z jogurtem i znów wymieszaj wszystko widelcem.
  4. Ciasto wylej do formy (polecamy formę o wymiarach 20 x 30 cm).
  5. Wierzch posyp owocami, a następnie kruszonką.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut.
  7. Po przestudzeniu polej lukrem (podgrzej sok z cytryny a następnie wymieszaj z cukrem pudrem).

Podsumowanie

Borówki amerykańskie są doskonałym dodatkiem do wielu deserów, a ciasta z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Powyższe przepisy są proste w wykonaniu i z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi borówek. Smacznego!


Tekst: ZO, zdjęcie tytułowe: FomaA / AdobeStock

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści