Wysiewanie warzyw: w domu (rozsada) i w ogrodzie (do gruntu)

wysiew nasion - rozsada i do gruntu

Pytanie czytelnika: Kupiłam mnóstwo nasion warzyw i zamierzam je wysiać. Na opakowaniu podane są zwykle dwie opcje wysiewania – rozsada i do gruntu. Która z nich jest lepsza?

Posłuchaj
00:00
30
Spis treści
Wysiewanie warzyw na rozsadę w domu Wysiewanie warzyw do gruntu w ogrodzie

Obie metody wysiewu mają swoje plusy i minusy! Obie są bardzo łatwe. Do gruntu wysiewamy zwykle rośliny niewrażliwe na mróz oraz gatunki o krótkim okresie wegetacyjnym, które wysiane szybko urosną i wydadzą plon (np. rzodkiewki i sałata). Na rozsadę wysiewamy za to gatunki wrażliwe na chłód oraz te o długim okresie wegetacyjnym (np. paprykę, pomidory). Dzięki temu w bezpiecznych warunkach rozsady zdążą wykiełkować i wytworzyć dorodne sadzonki, które po okresie mrozów będzie można posadzić w ogrodzie.

 

Krótka instrukcja wysiewania nasion w domu i w ogrodzie

► Z rozsady

Rozsada (siew w domu/szklarni/tunelu) umożliwia nam wczesne wysiewanie roślin wrażliwych na zimno oraz skraca czas uprawy. Dzięki wysianiu kilka tygodni wcześniej, będziemy mieć dłuższe kwitnienie. wysiane w cieple i wysokiej wilgotności nasiona łatwo kiełkują i szybko rosną.

Jak robić?

  1. Przygotuj doniczki z luźnym podłożem do wysiewu wypełniając wszystkie przestrzenie w pojemniku.
  2. Wstaw do pojemnika z wodą, żeby było wilgotne.
  3. Wysyp nasiona równomiernie na powierzchnię podłoża.
  4. Przykryj nasiona lekko warstwą (5 mm) podłoża lub wermikulitu.
  5. Ustaw pojemnik w mnożarce lub na ciepłym i widnym parapecie.
  6. Podlewaj podłoże regularnie, by było stale lekko wilgotne, ale nie mokre!
  7. Zahartuj rozsadę przed wysadzeniem do ogrodu, ale dopiero kiedy minie ryzyko przymrozków.

 

► Do gruntu

Wysiew w ogrodzie (do gruntu) jest prostszy i tańszy (bo nie ponosimy kosztów podłoża, doniczek, energii), ale w przypadku wielu warzyw można go przeprowadzać wtedy, gdy odpuszczą mrozy – nawet dopiero w drugiej połowie maja.

Jak robić?

  1. Przygotuj glebę, rozbijając grudy ziemi i usuwając chwasty!
  2. Dodaj żyznej ziemi lub dobrze rozłożonego kompostu.
  3. Wyrównaj ziemię i delikatnie ją zagrab.
  4. Podlej ziemię, by osiadła.
  5. Wytycz płytkie, proste rowki w odstępach podanych na opakowaniu.
  6. Wysiej nasiona do rowków, zapewniając każdemu odpowiednio dużo miejsca (patrz opakowanie).
  7. Przykryj nasiona niewielką warstwą ziemi.
  8. Przerzedź sadzonki, kiedy urosną lub przesadź w inne miejsce.
  9. Podlewaj siewki regularnie, aby nie przeschły.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: kolaż Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy