Jak rozmnażać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie najlepiej hodować bezpośrednio z nasiona, czyli orzecha. Ukorzenianie pędów nie jest popularne, gdyż jest bardzo trudne i rzadko kiedy się udaje. Zaszczepienie jest jeszcze trudniejsze, a szanse na powodzenie są znikome. Natomiast uprawa z nasiona jest stosunkowo prosta, a roślina szybko wzrasta. Orzechy wysiewa się jesienią, a rzadziej wiosną.
Jakie orzechy wybrać do rozmnażania i jak je przechować?
Jeśli orzecha chcemy zasiać wiosną, to trzeba go odpowiednio przechować – najlepiej włożyć go do wilgotnego piasku i umieścić w chłodnym pomieszczeniu. Tak przygotowanego orzecha można umieścić w glebie w marcu lub w kwietniu.
Orzech musi być też zdrowy, a więc nie powinien mieć żadnego nalotu, śladów pleśni, czy plam. Nasiona należy pozbawić zielonej łupiny. Warto też sprawdzić, czy orzechy, z których chcemy zasiać nowe drzewo, są smaczne. Co prawda, nowa roślina nie musi posiadać cech rośliny matecznej, ale zwiększa się szansa na to, że również będzie dawać smaczne orzechy.
Siew orzechów – krok po kroku
- Wybór miejsca
Idealnie, jeśli miejsce wysiewu będzie miejscem docelowym, w którym ma rosnąć orzech, gdyż drzewko nie lubi przesadzania. Dodatkowo drzewo ma silne korzenie palowe, więc gdy drzewo będzie miało 6 lat, jego przesadzenie będzie bardzo trudne. - Sadzenie
Pozbawiony zielonej łupiny orzech należy zakopać w podłożu na głębokości 7 – 8 cm. Do dołka można dodać trochę kompostu, który zapewni odpowiednią ilość składników mineralnych i lepszy start do wzrostu. Miejsce wysiewu należy przykryć ściółką np. korą lub szyszkami. - Kiełkowanie
Kiełkowanie powinno rozpocząć się już na wiosnę, a w ciągu roku drzewko osiągnie wysokość od 30 do 50 cm.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Sidliks / Dreamstime