Cięcie krzewów po owocowaniu: wzmacnia rośliny?
Pytanie czytelnika: Mam w ogrodzie kilka krzewów owocowych (agrest i porzeczki). Słyszałem, że warto przyciąć je po owocowaniu, by wspomóc przyszłoroczne kwitnienie i zbiory. Czy zabieg ten wykonuje się też przy pozostałych krzewach owocowych? Czy też będzie wzmacniać te rośliny?
Jak cięcie wzmacnia krzewy owocowe?
Krzewy owocowe przycina się, by rośliny koncentrowały swoje siły na tworzeniu nowych zdrowych pędów, na których będzie zawiązywać się dużo owoców, a nie na zaspokajaniu potrzeb starszych i grubszych gałązek, które naturalnie wytwarzają mniej owoców.
Jak ciąć krzewy po owocowaniu?
Krzewy owocowe zależnie od gatunku przycina się w dwóch terminach: albo w trakcie ich stanu spoczynku (jesień-zima), albo latem po owocowaniu, by usunąć nadmiar pędów. Zawsze sprawdzajmy który termin cięcia jest zalecany jest do poszczególnych gatunków roślin owocowych!
Zabieg cięcia po owocowaniu jest bardzo łatwy i nie zajmie dużo czasu. Wystarczy tylko zastosować się do naszych wskazówek:
- Po zebraniu ostatnich owoców, wycina się świeże przyrosty, które zbytnio zagęszczają koronę.
- Lekko skracamy także o 1/3 nowe pędy, które będą owocować w przyszłym roku. Dzięki temu światło i powietrze będzie bez przeszkód docierać do rośliny, pobudzając drewnienie i wzmacnianie się gałązek.
Warto wiedzieć
Agrest i porzeczki czerwone i porzeczki białe owocują głównie na krótkopędach, dlatego trzeba dbać o ich rozkrzewianie!
Porzeczka czarna lubi być mocniej przycięta po zbiorach – najlepiej skróć każdy pęd do 1/3 wysokości. Roślina ta najlepiej owocuje na pędach jednorocznych i dwuletnich!
Zdjęcie tytułowe: Pezibear / Pixabay
Komentarze