Jesień w ogrodzie nie oznacza wcale, końca prac ogrodniczych
Poprawianie struktury gleby polega przede wszystkim na jej spulchnianiu i mieszaniu, najlepiej z kompostem oraz odpowiednimi nawozami syntetycznymi lub zielonymi. Dzięki temu dostarczamy w strefę korzeni więcej tlenu, makro i mikroelementów oraz ułatwiamy absorpcję wody. Efektem tych prac będą zdrowsze i piękniejsze rośliny zdobiące nasz ogród czy warzywnik. - mówi Lidia Tokarska, architekt krajobrazu, inspektor nadzoru terenów zieleni i ekspert Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Twórców Ogrodów dzieląca się doświadczeniem nabytym podczas wieloletniego prowadzenia firmy wykonawczej Zielony Salon.
Gleba po uprawie warzyw
Warto o tym pamiętać jeśli założyliśmy w ogrodzie warzywnik. Po zebraniu plonów letnich odmian warzyw powinno się ten teren dokładnie oczyścić z chwastów, spulchnić glebę, przekopać międzyrzędzia, zwłaszcza gdy ziemia jest przesuszona. Tak samo należy przygotować podłoże w przypadku, gdy planujemy we wrześniu posadzić rośliny cebulowe. Wówczas dobrze jest pamiętać o dodaniu kompostu, by stworzyć roślinom jak najlepsze warunki wegetacji.
źródło i fot.: Honda