Po co zaprawiać nasiona i cebule kwiatowe?
Zaprawianie nasion to zabieg wykonywany przed siewem, który ma na celu zniszczenie szkodników oraz patogenów, wywołujących choroby. Dodatkowo zaprawianie zabezpiecza nasiona przed porażeniem, uszkodzeniem i działaniem patogenów znajdujących się w glebie. To oznacza, że zaprawione nasiona zapewniają bardziej wyrównane i lepsze wschodzenie roślin. Dzięki temu rośliny szybciej rosną, są odporniejsze na niekorzystnie czynniki zewnętrze, a to pozwala na uzyskanie obfitszych i lepszych plonów. Takie same efekty osiąga się poprzez zaprawianie cebul kwiatowych. Co ważne, samo zaprawianie materiału siewnego jest niezwykle tanie i łatwe, dlatego jest bardzo opłacalnym zabiegiem.
Sposoby zaprawiania nasion i cebul
Zaprawianie nasion i cebul kwiatowych można wykonać samodzielnie, wykorzystując różne metody i osiągając w ten sposób różne efekty. Wyróżnia się trzy sposoby zaprawiania nasion cebul:
• na sucho – należy do pojemnika nasypać nasiona i przygotowaną wcześniej zaprawę, zamknąć i energicznie wstrząsać;
• na mokro – nasiona wsypuje się do pojemnika i zalewa płynną zaprawą, pozostawiając je na określony czas, który jest zależny od wielkości nasion. Małe nasiona moczymy przez 0,5 godziny, a duże przez 2 – 3 godziny;
• termicznie z wykorzystaniem ciepłego powietrza – w warunkach domowych wystarczy ułożyć nasiona w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza i pozostawić je tam na 20 minut;
• termicznie z wykorzystaniem wody – nasiona należy zalać wodą o temperaturze od 46 do 50 stopni Celsjusza. Jest to najmniej popularna metoda zaprawiania nasion i cebul, gdyż kłopotliwe może być uzyskanie wody o dokładnie takiej temperaturze.
Jak samodzielnie zaprawić nasiona? Którą metodę wybrać?
Najprostszą metodą jest zaprawianie na sucho, ale na mokro osiągniemy lepsze efekty. Należy jednak pamiętać, że zaprawianie na mokro wymaga wysiewu bezpośrednio po namoczeniu i wysuszeniu nasion, gdyż kontakt z wodą rozpoczyna proces kiełkowania. Dużą popularnością cieszy się zaprawianie termiczne, gdyż nie wymaga przygotowywania zaprawy, ale metoda ta może być nieco kłopotliwa. Co ważne, można kupić nasiona zaprawione np. nasiona otoczkowane lub nasiona na taśmie. Takich nasion nie należy powtórnie zaprawiać.
Czym najlepiej zaprawiać nasiona i cebule?
Do zaprawiania nasion można użyć naturalnych, przygotowanych samodzielnie zapraw lub kupić gotową zaprawę do roślin. Oczywiście najkorzystniej będzie wykorzystać naturalne metody, zwłaszcza jeśli nasion nie jest dużo i przygotowujemy je do wysiania w przydomowym ogródku. Wybierając kupne, gotowe zaprawy do nasion, trzeba dobrze przeczytać wskazówki producenta, gdyż czas i metoda moczenia z użyciem konkretnej zaprawy może się od siebie różnić. Do zaprawiania nasion można również wykorzystać wiele gotowych, naturalnych zapraw np. na bazie biohumusu, które dodatkowo zasilają podłoże, zapewniając roślinom dostęp do składników pokarmowych.
Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul
Większość produktów wykorzystywanych do zaprawiania nasion znajduje się w każdym domu lub jest łatwo dostępna, dlatego wykonanie tego istotnego zabiegu pielęgnacyjnego nie powinno przysporzyć nikomu problemów. Czym można zaprawiać nasiona? Najpopularniejsze sposoby zaprawiania nasion na mokro wykorzystują: rumianek, nadmanganian potasu i czosnek.
• Namaczanie nasion w naparze z rumianku – 15 g suszu z rumianku należy zalać 1 litrem wrzącej wody, przykryć i zostawić do wystygnięcia. Gotowy napar rozcieńczyć wodą 1:1 i w tak przygotowanej zaprawie moczyć nasiona przez 30 minut.
• Zaprawianie w roztworze nadmanganianu potasu – nasiona należy moczyć w roztworze 2% nadmanganianu potasu przez 20 minut.
• Zaprawianie nasion w wyciągu z czosnku – 20 g ząbków czosnku należy dokładnie rozgnieść i zalać 1 litrem wody, przykryć i odstawić na 24 godziny. Wyciąg należy rozcieńczyć, uzyskując 1% roztwór. Namaczanie nasion powinno trwać około 30 minut.
Naturalne metody
Do zaprawiania na sucho również można użyć naturalnych produktów, które można znaleźć we własnym ogrodzie lub łatwo zakupić w sklepie ogrodniczym. Szczególnie polecany jest popiół z węgla drzewnego oraz mączka bazaltowa, którą zawsze warto mieć w zapasie, gdyż można ją wykorzystać bardzo wszechstronnie (nawożenie, zwalczanie szkodników, dodatek do kompostu itp.). Wystarczy nasypać popiół lub mączkę bazaltową do pojemnika (np. słoika), dosypać nasion i całość dokładnie wymieszać, wstrząsając. Tak zaprawione nasiona zostawiamy w pojemniku przez kilka dni.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: ilona75 / Depositphotos