Naturalne odżywki do pomidorów, na które nie wydasz ani złotówki
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych ogrodach. Są smaczne, zdrowe i wszechstronne w kuchni. Aby jednak cieszyć się obfitymi plonami, rośliny te wymagają odpowiedniego dokarmiania. Gotowe nawozy mineralne są dostępne w sklepach, jednak ich stosowanie może prowadzić do zasolenia gleby i przenawożenia roślin. Na szczęście istnieją domowe, naturalne metody, które nie tylko są bezpieczne dla środowiska, ale także nie obciążą naszego portfela. Oto kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie odżywek do pomidorów, które można zrobić z produktów dostępnych w każdej kuchni.
Jakich składników pokarmowych potrzebują pomidory?
Pomidory, aby rosnąć zdrowo i obficie owocować, potrzebują przede wszystkim azotu, fosforu, potasu, wapnia oraz magnezu. Azot jest kluczowy dla wzrostu zielonej masy, fosfor wspomaga rozwój korzeni i kwitnienie, a potas jest niezbędny do zawiązywania owoców. Wapń i magnez są również ważne dla ogólnego zdrowia rośliny i jakości owoców.
Domowe odżywki do pomidorów – 3 sposoby na sukces!
1. Odżywka ze skórek bananów
Nawóz ze skórek od bananów to doskonałe źródło potasu, który jest niezbędny do właściwego wzrostu i rozwoju pomidorów. Aby przygotować odżywkę z bananowych skórek, istnieje kilka przepisów. Jednym z popularniejszych i pozwalających uzyskać wydajny nawóz, wymaga od nas m.in. wysuszenia skórek:
- Skórki bananów dokładnie opłucz.
- Pokrój je na małe kawałki i pozostaw do wyschnięcia.
- Suche skórki umieść w słoiku i zalej wodą.
- Odstaw na około tydzień, aby lekko sfermentowały.
- Uzyskany roztwór stosuj po zmieszaniu z wodą do podlewania pomidorów.
2. Nawóz z łusek cebuli i czosnku
Cebula i czosnek zawierają wiele minerałów, które mogą wzmacniać rośliny. Wywar z łusek cebuli oraz czosnku jest nie tylko cennym nawozem, ale ma też właściwości odstraszające szkodniki oraz ogranicza rozwój niektórych chorób grzybowych. Aby przygotować tę odżywkę:
- Zbierz łuski cebuli i czosnku.
- Umieść je w dużym naczyniu i zalej wodą.
- Pozostaw na kilka dni, aby uzyskać roztwór.
- Przed użyciem rozcieńcz go wodą w proporcji 1:5 (1 litr nawozu na 5 litrów wody).
3. Nawóz z pokrzywy
Pokrzywa to doskonałe źródło azotu. Aby przygotować nawóz z pokrzywy dla pomidorów:
- Zbierz świeże pokrzywy (najlepiej przed kwitnieniem).
- Pokrój je i umieść w dużym naczyniu.
- Zalej wodą i pozostaw na około dwa tygodnie, mieszając od czasu do czasu – powstały roztwór nazywa się gnojówką z pokrzywy).
- Powstały roztwór rozcieńcz wodą w proporcji 1:10 i używaj do podlewania pomidorów.
Zdjęcie tytułowe: katherine_gee / AdobeStock
Komentarze