Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
10
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Trawy ozdobne o najpiękniejszych kwiatostanach

Pytanie czytelnika: Uwielbiam kępy traw ozdobnych – które gatunki mają najbardziej atrakcyjne pióropusze? Gdzie je najlepiej posadzić?

Trawy ozdobne, poza kępami gęstych liści, wyróżniają się oryginalnymi kwiatostanami, które pięknie prezentują się i latem, i zimą. Czasami mogą marznąć, dlatego pierwszej zimy po posadzeniu powinno się je okryć. Kilka najszerzej stosowanych gatunków o wyjątkowych pióropuszach to:

Miskant cukrowy – dorasta do 150 cm, tworzy podziemne rozłogi, dlatego należy ograniczać jego rozrost podziemny za pomocą pionowych przegród. Najlepiej rośnie w słońcu, puszyste kwiatostany pojawiają się w sierpniu i są dekoracyjne przez całą zimę. Jesienią liście przebarwiają się na jasnobrązowy kolor.

Miskant chiński – również preferuje stanowiska słoneczne i osiąga 1,5–2 m wysokości, ma wiele odmian o innym zabarwieniu liści bądź kwiatów (‘Zebrinus’ czy ‘Silberfeder’), wymaga bardziej wilgotnego podłoża, kwitnie od sierpnia.

Rozplenica japońska – zwarte kępy osiągają 1 m wysokości, liście są bardzo wąskie i ciemozielone. Roślina lubi stanowiska ciepłe (osłonięte przed wiatrem) i słoneczne. Białe kłosowate kwiatostany pojawiają się już w lipcu.


Trawa pampasowa – jest najbardziej wrażliwa na niską temperaturę, dlatego wymaga okrycia na zimę, w sprzyjających warunkach dorasta do 2–3 m wysokości, jest ceniona ze względu na bardzo gęste i puszyste pióropusze, które przybierają odcienie kremowe, różowe i białe. Pojawiają się dość późno – pod koniec września. Trawa pampasowa lubi słońce i żyzne, wilgotne gleby. Dobrym pomysłem na udaną uprawę jest posadzenie rośliny do dużej donicy i przechowywanie jej przez zimę w chłodnym i widnym pomieszczeniu. Polecaną odmianą, odporną na niską temperaturę, jest ‘Pumila’ (o kremowych kwiatostanach).

rozplenica japońska fot. Małgorzata Szymańska
Rozplenica japońska
trawa pampasowa fot. Małgorzata Szymańska
trawa pampasowa
miskant cukrowy i miskant chiński fot. Małgorzata Szymańska
miskant cukrowy (z przodu)
i miskant chiński (z tyłu)

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska, zdjęcie tytułowe: Shirley Hirst Pixabay Public Domain CC0

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu