Pomysł na rabatę. Przy letniej kuchni

Pomysł na rabatę przy letniej kuchni

Mieszanka roślin jadalnych, ozdobnych i przyprawowych sprawdzi się w każdym ogrodzie, a im bliżej kuchni – tym lepiej, przekonują Łukasz Skop i Bożka Piotrowska na łamach majowego wydania magazynu Gardeners' World Edycja Polska.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Maj 2025
Przejrzyj i kup
5


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Maj 2025

Autor artykułu
Ogrodnik, zielarz, biotechnolog. Najwięcej czasu spędza w ogrodzie z nosem przy ziemi, tłumacząc język roślin z zielonego na nasze. Autor książek "Zrób ten zielnik" i "Kwiaty bez ogródek" oraz porad ogrodniczych do Dzień Dobry TVN.
Łukasz Skop | bezogrodek.com

Jaką drogę odbywają warzywa, owoce i zioła zanim trafią do twojej kuchni? I czy na pewno wiesz, w jakich warunkach wyrosły? Jeśli przepłynęły pół świata, zanim znalazły się na widelcu, prawdopodobnie mają tylko ułamek smaku i zapachu, które mogłyby mieć, gdyby rosły nie dalej, niż w zasięgu ręki.

Wzbogacenie rabat ozdobnych o warzywa i zioła to prosty i łatwy w realizacji pomysł. Wiele gatunków roślin jadalnych posiada fantastyczne odmiany, które są nie tylko smaczne, ale też atrakcyjnie wyglądają na rabatach takich jak ta, założona tuż przy letniej kuchni. Zza bujnych i aromatycznych liści fenkułu (5) wyłania się grill – czy może być coś prostszego i wygodniejszego, niż sięgnięcie po świeżą przyprawę w trakcie przygotowywania potrawy na świeżym powietrzu?

Rabata przy letniej kuchni w ogrodzie
Fot. Bożka Piotrowska
1 – Groszek pachnący (Lathyrus odoratus), 2 –Mięta pieprzowa (Mentha x piperita), 3 – Trybula leśna (Anthriscus cerefolium), 4 – Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis), 5 – Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare) ’Purpureum’, 6 – Łubin trwały (Lupinus polyphyllus), 7 – Bylica (Artemisia) ’Powis Castle’, 8 – Czarnuszka damasceńska (Nigella damascena) ’Miss Jekyll’, 9 – Dziewanna (Verbascum) ’Southern Charm’, 10 – Piwonia chińska (Paeonia lactiflora) ’Doctor Alexander Fleming’, 11 – Winorośl właściwa (Vitis vinifera)

Nawet tak niewielka przestrzeń stwarza doskonałe warunki do uprawy szerokiej gamy gatunków. W donicach świetnie czuje się groszek pachnący (1) i mięta pieprzowa (2), która ze względu na swój inwazyjny charakter mogłaby zagłuszyć inne rośliny, gdyby rosła w gruncie. Nasłoneczniona ściana stwarza wymarzone warunki do uprawy deserowych winogron (11) – wystarczy po nie sięgnąć, kiedy dojrzeją. Dawkę wyrazistych kolorów zapewniają wybijające się spośród aromatycznych ziół strzeliste kwiatostany ozdobnych ostróżek, łubinów (6) i dziewann (9).

Bliskość rabaty i kuchni umożliwia obustronny łańcuch dostaw. Można bez przeszkód korzystać ze smakowitych plonów i świeżych przypraw, ale także wykorzystywać wodę po gotowaniu warzyw do podlewania (przestudzoną i nie osoloną), a fusy – do nawożenia.

Tekst Łukasz Skop Zdjęcia Bożka Piotrowska

Gardeners' World Edycja Polska 5/2025  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Maj 2025


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni