Pomysł na rabatę. Przy letniej kuchni

Pomysł na rabatę przy letniej kuchni

Mieszanka roślin jadalnych, ozdobnych i przyprawowych sprawdzi się w każdym ogrodzie, a im bliżej kuchni – tym lepiej, przekonują Łukasz Skop i Bożka Piotrowska na łamach majowego wydania magazynu Gardeners' World Edycja Polska.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Maj 2025
Przejrzyj i kup
5


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Maj 2025

Autor artykułu
Ogrodnik, zielarz, biotechnolog. Najwięcej czasu spędza w ogrodzie z nosem przy ziemi, tłumacząc język roślin z zielonego na nasze. Autor książek "Zrób ten zielnik" i "Kwiaty bez ogródek" oraz porad ogrodniczych do Dzień Dobry TVN.
Łukasz Skop | bezogrodek.com

Jaką drogę odbywają warzywa, owoce i zioła zanim trafią do twojej kuchni? I czy na pewno wiesz, w jakich warunkach wyrosły? Jeśli przepłynęły pół świata, zanim znalazły się na widelcu, prawdopodobnie mają tylko ułamek smaku i zapachu, które mogłyby mieć, gdyby rosły nie dalej, niż w zasięgu ręki.

Wzbogacenie rabat ozdobnych o warzywa i zioła to prosty i łatwy w realizacji pomysł. Wiele gatunków roślin jadalnych posiada fantastyczne odmiany, które są nie tylko smaczne, ale też atrakcyjnie wyglądają na rabatach takich jak ta, założona tuż przy letniej kuchni. Zza bujnych i aromatycznych liści fenkułu (5) wyłania się grill – czy może być coś prostszego i wygodniejszego, niż sięgnięcie po świeżą przyprawę w trakcie przygotowywania potrawy na świeżym powietrzu?

Rabata przy letniej kuchni w ogrodzie
Fot. Bożka Piotrowska
1 – Groszek pachnący (Lathyrus odoratus), 2 –Mięta pieprzowa (Mentha x piperita), 3 – Trybula leśna (Anthriscus cerefolium), 4 – Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis), 5 – Fenkuł włoski (Foeniculum vulgare) ’Purpureum’, 6 – Łubin trwały (Lupinus polyphyllus), 7 – Bylica (Artemisia) ’Powis Castle’, 8 – Czarnuszka damasceńska (Nigella damascena) ’Miss Jekyll’, 9 – Dziewanna (Verbascum) ’Southern Charm’, 10 – Piwonia chińska (Paeonia lactiflora) ’Doctor Alexander Fleming’, 11 – Winorośl właściwa (Vitis vinifera)

Nawet tak niewielka przestrzeń stwarza doskonałe warunki do uprawy szerokiej gamy gatunków. W donicach świetnie czuje się groszek pachnący (1) i mięta pieprzowa (2), która ze względu na swój inwazyjny charakter mogłaby zagłuszyć inne rośliny, gdyby rosła w gruncie. Nasłoneczniona ściana stwarza wymarzone warunki do uprawy deserowych winogron (11) – wystarczy po nie sięgnąć, kiedy dojrzeją. Dawkę wyrazistych kolorów zapewniają wybijające się spośród aromatycznych ziół strzeliste kwiatostany ozdobnych ostróżek, łubinów (6) i dziewann (9).

Bliskość rabaty i kuchni umożliwia obustronny łańcuch dostaw. Można bez przeszkód korzystać ze smakowitych plonów i świeżych przypraw, ale także wykorzystywać wodę po gotowaniu warzyw do podlewania (przestudzoną i nie osoloną), a fusy – do nawożenia.

Tekst Łukasz Skop Zdjęcia Bożka Piotrowska

Gardeners' World Edycja Polska 5/2025  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Maj 2025

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Najnowsze treści