To jeszcze nie koniec siewu. Te warzywa posiane w lipcu dadzą plony, których pozazdroszczą sąsiedzi

To jeszcze nie koniec siewu. Te warzywa posiane w lipcu dadzą plony jesienią

W lipcu wciąż można siać warzywa. Choć wielu ogrodników uznaje ten miesiąc za schyłek sezonu, to właśnie teraz można zaplanować drugi rzut plonów. Wystarczy dobrze dobrać gatunki, a już we wrześniu czy październiku zbierzesz pachnący koperek, świeży szpinak i chrupiącą rzodkiewkę. Sprawdź, które warzywa warto posiać w drugiej połowie lata i jak to zrobić, by zaskoczyć sąsiadów bogatymi zbiorami.

Posłuchaj
00:00
2

Letnie dosiewki – sposób na jesienne plony z warzywnika

Lipiec to nie tylko czas zbiorów, ale też doskonały moment na wypełnienie pustych miejsc po warzywach wczesnowiosennych. Z grządek schodzą już sałaty, wczesne ziemniaki czy groszek, zostawiając wolną przestrzeń, która aż prosi się o ponowne wykorzystanie. Jeśli nie posiejesz nic w to miejsce, ziemia się zmarnuje, a chwasty szybko przejmą kontrolę.

Tymczasem odpowiednio dobrane warzywa zdążą jeszcze w pełni dojrzeć przed nadejściem przymrozków. Co więcej, letnie warunki sprzyjają szybkiemu wzrostowi – ciepło, długie dni i nagrzana gleba powodują, że nasiona kiełkują ekspresowo, a młode rośliny szybko się rozwijają. Niektóre gatunki, zwłaszcza liściowe, wręcz preferują krótszy dzień i chłodniejsze noce, jakie zaczynają się już w sierpniu.

Letnie dosiewki – sposób na jesienne plony z warzywnika
Fot. piyaset / Adobe Stock

Jakie warzywa siać w lipcu do gruntu?

Nie każde warzywo nadaje się do lipcowego siewu, ale wiele z nich zdąży wydać plon w 6–10 tygodni. Oto kilka gatunków, które warto teraz wysiać bez wahania:

Rzodkiewka – królowa drugiego rzutu

To klasyk wśród warzyw na dosiewki. Rzodkiewka kiełkuje błyskawicznie – już po 3–4 dniach widać pierwsze liścienie, a plon zbierzesz po 4 tygodniach. W lipcu najlepiej sprawdzą się odmiany odporne na parcenie, np. 'Sopel lodu' czy 'Rondar'. Wysiewaj co 2 tygodnie w małych dawkach – dzięki temu zbierzesz świeże rzodkiewki aż do września.

Koper – nie tylko do ogórków

Lipiec to ostatni moment na wysiew koperku. Potrzebuje około 6 tygodni, by wytworzyć bujne, aromatyczne liście. Najlepiej siej go rzutowo na powierzchni grządki – nie trzeba go przerzedzać. Regularne podlewanie i słońce zapewnią mu intensywny zapach i smak.

Szpinak – jesienna bomba witamin

Choć kojarzy się z wczesną wiosną, to szpinak doskonale radzi sobie także jako poplon. Wysiany w drugiej połowie lipca nie zdąży zakwitnąć, a jego liście będą wyjątkowo soczyste i delikatne. Zbieraj je sukcesywnie, ścinając zewnętrzne partie – to pobudzi roślinę do wzrostu i wydłuży okres zbiorów.

Roszponka – idealna na chłodne wieczory

To warzywo o wyjątkowo krótkim okresie wegetacji i dużej odporności na chłody. Posiana w lipcu roszponka zdąży urosnąć na jesienne zbiory, a część roślin możesz nawet zostawić na wczesną wiosnę. To świetny wybór na urozmaicenie sałatek, zwłaszcza gdy inne warzywa się kończą.

Sałata masłowa i rukola – szybki efekt

Te dwa liściaste warzywa to kolejni kandydaci do lipcowego wysiewu. Rukola potrzebuje zaledwie 30 dni, a sałata – około 6 tygodni. Wysiewaj je gęsto i systematycznie podlewaj. Zbieraj liście sukcesywnie, by nie dopuścić do ich gorzknienia w letnim słońcu.

Dowiedz się, jakie inne rośliny możesz wysiewać i sadzić w lipcu

Warzywnik w lipcu
Fot. AHatmaker / Adobe Stock

Warunki uprawy – o czym trzeba pamiętać przy lipcowym siewie do gruntu?

Lipcowy siew ma swoje specyfiki. Choć temperatury sprzyjają wzrostowi, to ziemia szybko przesycha, a młode siewki są szczególnie narażone na suszę. Dlatego tak ważne jest:

  • Codzienne podlewanie, najlepiej wieczorem lub wczesnym rankiem, gdy ziemia nie paruje tak intensywnie.

  • Cieniowanie młodych roślin, zwłaszcza w pierwszych dniach po wschodach – może to być siatka cieniująca lub zwykła agrowłóknina.

  • Ściółkowanie wokół siewek, co ograniczy parowanie wody i zahamuje rozwój chwastów.

Nie zapomnij też o systematycznym odchwaszczaniu – chwasty w lecie rosną błyskawicznie i błyskawicznie zagłuszają młode warzywa.

Siew w lipcu – inwestycja, która się opłaca

Wysiew warzyw w lipcu to nie tylko sposób na drugie zbiory, ale też na pełne wykorzystanie potencjału ogrodu. Zamiast pozwolić chwastom zająć miejsce po wiosennych uprawach, możesz cieszyć się świeżymi, zdrowymi warzywami do końca października. A jeśli pogoda dopisze – nawet dłużej!

Nie wierzysz? Spróbuj wysiać choć kilka rządków rzodkiewki czy koperku i obserwuj, jak szybko rosną. Przekonasz się, że to naprawdę działa – i być może sam zostaniesz lokalnym ekspertem od drugiego rzutu warzyw.

Zdjęcie tytułowe: AHatmaker, piyaset / Adobe Stock

To się przyda
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Podlej tym rośliny. Pozbędziesz się larw, pędraków i turkucia – w 100% naturalnie
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy