Co warto wiedzieć przed wysiewem ogórków?
Ogórki można uprawiać z siewu bezpośredniego do gruntu, a do tego celu nadają się przede wszystkim tzw. ogórki gruntowe w wielu odmianach. Popularny ogórek szklarniowy (o wydłużonym kształcie i gładkiej skórce) rzadziej polecany jest do uprawy w gruncie w naszym kraju ze względu na mniejszą odporność na niskie temperatury i inne czynniki atmosferyczne, co wiążę się z trudniejsza uprawą.
Wybór odpowiedniej odmiany
Aby więc uzyskać własne ogórki z ogródka, najlepiej i najprościej zakupić w dobrym sklepie ogrodniczym nasiona sprawdzonej odmiany ogórków gruntowych, pamiętając, że mogą mieć one różne przeznaczenie kulinarne, czy spożywcze (np. odmiany sałatkowe lub do kiszenia). I tak, popularne i dobrze owocujące odmiany sałatkowe ogórków gruntowych, to np.: Delicius, Olimp F1, Skierniewicki, a na ogórki konserwowe polecane są między innymi odmiany: Aladyn F1, Bolko F1, Chrobry F1, Krak F1, Polan F1, Kmicic F1 oraz Andrus F1, Śremski F1, Julian F1 do kwaszenia.
Symbol F1 oznacza, iż są to nasiona odmian mieszańcowych, czyli tzw. heterozyjnych. Powstałe w taki sposób odmiany mają po prostu zwiększoną żywotność i bujność (pożądane cechy) pierwszego pokolenia mieszańców powstałych z krzyżówek form odmiennych genetycznie.
Podłoże i stanowisko do wysiewu ogórków
Ziemia
Co prawda można wysiewać ogórki na przeciętnej, piaszczysto-gliniastej ogrodowej glebie, ale najlepszy plon uzyskamy, kiedy podłoże będzie żyzne i próchniczne, zawierające dużą ilością składników mineralnych (pokarmowych). Z tego względu najkorzystniej jest przygotować glebę wcześniej (np. jesienią poprzedniego roku lub ewentualnie wczesną wiosną przed wysiewem) - spulchnić ją dobrze (przekopać), mieszając z nawozami organicznymi np. kompostem lub przerobionym obornikiem.
Do wysiewu i uprawy ogórków nie nadają się gleby bardzo lub stale wilgotne i ciężkich (gliniaste), a także zbyt lekkie, piaszczyste. Podłoże nie może być także kwaśne, a optymalny odczyn gleby dla ogórków powinien być zbliżony do obojętnego lub lekko zasadowy (pH 6,5-7).
Miejsce
Trzeba też pamiętać, że ogórki (podobnie jak spokrewnione z nim dynia, czy cukinia) są roślinami ciepłolubnymi, dlatego gleba powinna się szybko nagrzewać, a miejsce do ich uprawy musi być ciepłe i najlepiej słoneczne. Optymalna temperatura gleby podczas siewu nasion powinna wynosić około 10-12°C.
Jak i kiedy siać ogórki w ogrodzie?
Głębokość i rozstawa
Ogórki uprawiane na grządkach w ogrodzie zazwyczaj wysiewa się w rzędach, do dołków w odstępach co 15-20 cm, a rzędy powinny być oddalone od siebie co najmniej 60-100 cm (silnie rosnące i płożące się po ziemi pędy ogórków potrzebują przestrzeni). Można przygotować także rowki o głębokości około 2 cm i w nich wysiewać nasiona, ale korzystniej jest siać do dołków. Można jednak uprawiać ogórki w różny, inny sposób, np.: na podporach (sznurkach), w skrzynkach i pojemnikach, na siatce ogrodzeniowej itp.
W dołkach najlepiej umieszczać po 2-3 nasiona, a po wschodach przerywać (przerzedzać) rośliny, czyli usuwać najsłabsze i pozostawić tylko silne, aby ułatwić im prawidłowy i szybki wzrost. Nasiona lekko przysypujemy ziemią (podłożem), a później regularnie podlewamy.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: kolaż – DLeonis / Depositphotos oraz Lukáš Jančička / Pixabay