Figowiec tępy (Ficus microcarpa, syn. Ficus retusa) nazywany czasem chińską figą (z ang.), a ostatnimi laty noszący modną nazwę ficus Ginseng, jest rośliną należącą do rodziny morwowatych (Moraceae). Roślina pochodzi z obszarów Azji południowej i występuje w Australii, i na wyspach sąsiadujących.

Drzewko dorasta do ok. 1 m wysokości. Figowce tępe mają ozdobną brązową korę z jasnymi, szarymi plamami. Roślina ma ciemnozielone, skórzaste liście – w przeciwieństwie do fikusa benjamina są charakterystycznie tępo zakończone.

Fikus tępy nie kwitnie. Większość jego odmian zawiera sok mleczny, który jest trujący.

Na starszych okazach często pojawiają się efektowne korzenie powietrzne.

Wymagania i uprawa

Uprawa fikusa jest łatwa. Rośnie przez cały rok i nawet zimą można zaobserwować wiele rozwijających się młodych liści.

Stanowisko powinno być jasne lecz nie bezpośrednio nasłonecznione (rośliny te znoszą słabe światło, ale nie rozwijają się w nim dobrze).

Jest jedną z najbardziej odpornych roślin – bardzo dobrze znosi cięcie liści i pędów oraz drutowanie o każdej porze roku.

Zastosowanie

Fikus tępy jest bardzo często wybieranym gatunkiem na bonsai.

Zdjęcia: Floradania.dk, Flower Council Holland