Warzywa do cienia
Wiele warzyw dobrze sobie radzi w cieniu. Kay Maguire podpowiada, które z nich najlepiej plonują tam, gdzie brakuje słońca.


Łatwo odnieść wrażenie, że uprawa warzyw jest niedostępna dla osób, które mają cienistą działkę. Niemal każda książka o uprawie jarzyn wymienia słońce jako warunek powodzenia. W prawie wszystkich ogrodach natomiast są cieniste zakątki, a w ogrodach w mieście drzewa i budynki rzucają cień wszędzie.
Jednak kiedy sprawdzimy, jak długo na działce panuje cień, i odpowiednio dobierzemy gatunki, będziemy mogli uprawiać znacznie więcej warzyw, niż mogłoby się wydawać.
W ubiegłym roku testowałam uprawę wielu gatunków jarzyn w różnym natężeniu cienia i byłam zachwycona tym, jak wiele z nich wydało plony. Te kochające słońce, np. pomidory, bakłażany i ogórki, nigdy nie będą szczęśliwe w cieniu, ale bądźmy realistami i pamiętajmy, że jest mnóstwo smakowitych jarzyn i ziół, które warto uprawiać. Zdradzę, które gatunki poradziły sobie najlepiej w moim teście, i podpowiem, jak najlepiej wykorzystać ocienione zakątki ogrodu...
![]() |
Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Edycja Polska - Marzec-Kwiecień 2018 |