Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
42
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

8 zasad, jak przedłużyć świeżość kwiatów ciętych?

Zobacz, jakie czynności należy wykonać, aby kwiaty cięte wstawione do wazonu z wodą były, jak najdłużej świeże. Przedstawiamy 8 zasad prawidłowego przygotowania kwiatów ciętych. Radzimy, jak postępować z bukietami kwiatów, aby długo były dekoracją mieszkania. Jeśli chcesz cieszyć się długo kwiatami wstawionymi do wazonu z wodą, przestrzegaj tych zasad.

1. Końcówki pędów kwiatów należy przyciąć ostrym narzędziem o 2-3 cm, które nie szarpie tkanki, a pozostawia gładką powierzchnię cięcia (na której nam zależy). Najlepiej w tym celu użyć ostrego noża, lepiej nie ciąć sekatorem, który miażdży łodygi delikatne. Po przycięciu pędów łodyżki jak najszybciej trzeba włożyć do wody! Jeśli przeschną – trzeba będzie je przyciąć ponownie.

2. Przed włożeniem kwiatów do wazonu należy usunąć wszystkie liście z dolnej części pędu, tej zanurzonej w wodzie. W przypadku róż nie usuwamy kolców, gdyż spowoduje to zmniejszenie trwałości i dekoracyjności jej kwiatów. W miejscu gdzie została uszkodzona skórka pędu następuje wyciek m.in. węglowodanów, które są doskonałą pożywką dla mikroflory (wzrost mikroflory powoduje wcześniejszą blokadę naczyń).

tulipany bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland kwiaty cięte bukiet  fot. Flower Council Holland

3. Nie należy miażdżyć końcówek pędów róż i lilaków, ponieważ doprowadzi to do rozwoju grzybów i bakterii. Umieszczenie końcówek pędów na chwilę we wrzącej wodzie przywraca drożność systemu naczyniowego i turgor przywiędłym różom i lilakom. W przypadku złocieni wskazane jest przycięcie długich, zdrewniałych pędów, ma to pozytywny wpływ na pobieranie przez pędy wody i na trwałość kwiatów.

4. Inaczej postępujemy z kwiatami, które mają w pędach sok mleczny, np. maki, poinsecje, gazanie. Po cięciu tych kwiatów z pędu wycieka sok. Wstawienie ich prosto do wazonu z wodą spowoduje natychmiastowe zakrzepnięcie soku na powierzchni cięcia i zablokowanie mechanizmu pobierania wody. Aby tego uniknąć, wystarczy końce pędów zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie lub przypalić płomieniem. Zabieg ten doprowadzi do spłynięcia soku, który następnie usuniemy z powierzchni cięcia (czynność tą przeprowadzamy po każdorazowym przycięciu końcówek pędów).

piwonia bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland róże kwiaty cięte fot. Flower Council Holland

5. Blokujący śluz zawierają np. pędy narcyzów. Wyciekający śluz, powoduje blokadę naczyń i spadek pobierania wody przez inne kwiaty, które są w tym samym wazonie. Śluz ten, jest szczególnie groźny dla tulipanów. Jeśli chcemy stworzyć aranżację - narcyzy z innymi kwiatami w jednym wazonie, należy narcyzy wstawić do osobnego pojemnika z wodą na 24 godziny.

6. Każdorazowo, przy włożeniu kwiatów do wody należy ponownie przyciąć ich pędy, ale tym razem ukośnie. Jeśli wstawiamy kwiaty do czystej wody i nie stosujemy gotowych pożywek i związków chemicznych, należy pamiętać aby zabieg ten powtarzać najlepiej codziennie, odcinając po 1-2 cm łodygi. Po każdym przycięciu łodygi myjemy wazon i zmieniamy wodę.

bukiet fot. Flower Council Holland kwiaty cięte fot. Flower Council Holland

7. Najlepsza temperatura wody dla kwiatów ciętych to ok. 40 stopni Celsjusza. Ciepła woda zawiera mniej tlenu, dzięki temu kwiaty mają spowolniony proces więdnięcia (starzenia się). W ciepłych pomieszczeniach kwiaty będą miały krótsza trwałość. Im chłodniej, tym będą kwitły dłużej.

8. Woda, w której stoją kwiaty może, a nawet powinna być przegotowana. Zabieg przegotowania wody powoduje usunięcie z niej powietrza, przez to minimalizuje się ryzyko wystąpienia blokady naczyń i spowolnienia pobierania wody. Zabiegiem najważniejszym i priorytetowym jest codzienna wymiana wody w wazonie. Wymieniając wodę codziennie ograniczamy rozwój mikroorganizmów, które zatykają wiązki przewodzące w pędach kwiatów.

bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland gerbery bukiet  fot. Flower Council Holland

Artykuł powstał na podstawie materiałów z "Uprawa roślin ozdobnych", zdjęcia w tekście i tytułowe: Flower Council Holland


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu