Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
35
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

8 zasad, jak przedłużyć świeżość kwiatów ciętych?

Zobacz, jakie czynności należy wykonać, aby kwiaty cięte wstawione do wazonu z wodą były, jak najdłużej świeże. Przedstawiamy 8 zasad prawidłowego przygotowania kwiatów ciętych. Radzimy, jak postępować z bukietami kwiatów, aby długo były dekoracją mieszkania. Jeśli chcesz cieszyć się długo kwiatami wstawionymi do wazonu z wodą, przestrzegaj tych zasad.

1. Końcówki pędów kwiatów należy przyciąć ostrym narzędziem o 2-3 cm, które nie szarpie tkanki, a pozostawia gładką powierzchnię cięcia (na której nam zależy). Najlepiej w tym celu użyć ostrego noża, lepiej nie ciąć sekatorem, który miażdży łodygi delikatne. Po przycięciu pędów łodyżki jak najszybciej trzeba włożyć do wody! Jeśli przeschną - trzeba będzie je przyciąć ponownie.

2. Przed włożeniem kwiatów do wazonu należy usunąć wszystkie liście z dolnej części pędu, tej zanurzonej w wodzie. W przypadku róż nie usuwamy kolców, gdyż spowoduje to zmniejszenie trwałości i dekoracyjności jej kwiatów. W miejscu gdzie została uszkodzona skórka pędu następuje wyciek m.in. węglowodanów, które są doskonałą pożywką dla mikroflory (wzrost mikroflory powoduje wcześniejszą blokadę naczyń).

tulipany bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
kwiaty cięte bukiet  fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
   

3. Nie należy miażdżyć końcówek pędów róż i lilaków, ponieważ doprowadzi to do rozwoju grzybów i bakterii. Umieszczenie końcówek pędów na chwilę we wrzącej wodzie przywraca drożność systemu naczyniowego i turgor przywiędłym różom i lilakom. W przypadku złocieni wskazane jest przycięcie długich, zdrewniałych pędów, ma to pozytywny wpływ na pobieranie przez pędy wody i na trwałość kwiatów.


4. Inaczej postępujemy z kwiatami, które mają w pędach sok mleczny, np. maki, poinsecje, gazanie. Po cięciu tych kwiatów z pędu wycieka sok. Wstawienie ich prosto do wazonu z wodą spowoduje natychmiastowe zakrzepnięcie soku na powierzchni cięcia i zablokowanie mechanizmu pobierania wody. Aby tego uniknąć, wystarczy końce pędów zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie lub przypalić płomieniem. Zabieg ten doprowadzi do spłynięcia soku, który następnie usuniemy z powierzchni cięcia (czynność tą przeprowadzamy po każdorazowym przycięciu końcówek pędów).

piwonia bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
róże kwiaty cięte fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
   

Zobacz także: Najpopularniejsze kwiaty cięte lata

5. Również blokujący śluz zawierają pędy narcyzów. Wyciekający śluz, powoduje blokadę naczyń i spadek pobierania wody przez inne kwiaty, które są w tym samym wazonie. Śluz ten, jest szczególnie groźny dla tulipanów. Jeśli chcemy stworzyć aranżację - narcyzy z innymi kwiatami w jednym wazonie, należy narcyzy wstawić do osobnego pojemnika z wodą na 24 godziny.

6. Każdorazowo, przy włożeniu kwiatów do wody należy ponownie przyciąć ich pędy, ale tym razem ukośnie. Jeśli wstawiamy kwiaty do czystej wody i nie stosujemy gotowych pożywek i związków chemicznych, należy pamiętać aby zabieg ten powtarzać najlepiej codziennie, odcinając po 1-2 cm łodygi. Po każdym przycięciu łodygi myjemy wazon i zmieniamy wodę.

bukiet fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
kwiaty cięte fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
   

7. Najlepsza temperatura wody dla kwiatów ciętych to ok. 40 stopni Celsjusza. Ciepła woda zawiera mniej tlenu, dzięki temu kwiaty mają spowolniony proces więdnięcia (starzenia się). W ciepłych pomieszczeniach kwiaty będą miały krótsza trwałość. Im chłodniej, tym będą kwitły dłużej.


8. Woda, w której stoją kwiaty może, a nawet powinna być przegotowana. Zabieg przegotowania wody powoduje usunięcie z niej powietrza, przez to minimalizuje się ryzyko wystąpienia blokady naczyń i spowolnienia pobierania wody. Zabiegiem najważniejszym i priorytetowym jest codzienna wymiana wody w wazonie. Ma to zasadniczy wpływ na trwałość kwiatów ciętych. Wymieniając wodę codziennie ograniczamy rozwój mikroorganizmów, które zatykają wiązki przewodzące w pędach kwiatów.

bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
gerbery bukiet  fot. Flower Council Holland
fot. Flower Council Holland
   

Artykuł powstał na podstawie materiałów z "Uprawa roślin ozdobnych", zdjęcia: Flower Council Holland

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie.
Tydzień 34, Sentencja nr:5
Tydzień 34, Sentencja nr:5
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki, które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą.
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem.
Tydzień 34, Sentencja nr:1
Tydzień 34, Sentencja nr:1
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego.
Twoja strona ogrodu