Logo
Logo
4
Do góry

Zupa krem dyniowo-jabłkowy

Zupa krem to najlepszy i najłatwiejszy sposób na wykorzystanie dyni z ogródka. Dodatek soczystych jabłek i nasion doda jej wyrazistości. Zobacz, jak łatwo zrobisz pyszną i sycącą zupę, którą pokocha Twoja rodzina.

Przepis na zupę dyniowo-jabłkową

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej
  • 3 jabłka
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 100 g Pestek dyni
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka chilli
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie

  1. Pół szklanki łuskanego słonecznika zalewamy wrzątkiem.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na maśle do zeszklenia.
  3. Dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki dynię, podobnie marchew, pietruszkę, seler i por.
  4. Obieramy jabłka, kroimy w cząstki i dodajemy do warzyw.
  5. Często mieszamy do momentu, aż jabłko zacznie się rozpadać.
  6. Dodajemy bulion warzywny, doprawiamy solą, pieprzem, curry oraz chilli i gotujemy wszystko do miękkości.
  7. Odlewamy wodę z pestek słonecznika i dodajemy je do garnka.
  8. Całość blendujemy na gładko.
  9. Podajemy w półmiskach przyozdabiając śmietaną, pestkami dyni i słonecznika oraz natką pietruszki

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!



Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (5)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu