Shiitake – co to za grzyby?
Shiitake to gatunek grzyba witalnego, znany również pod nazwą twardziak jadalny. Od wielu lat wykorzystywany jest w medycynie Dalekiego Wschodu, a to za sprawą wykazywanych właściwości prozdrowotnych. W naturalnych warunkach rośnie w dużych grupach na pniach martwych drzew liściastych w krajach azjatyckich: w Chinach, Japonii i Tajlandii.
Właściwości grzybów shiitake
Włączenie do swojej diety grzybów shiitake będzie korzystne dla zdrowia. Przede wszystkich stanowią bardzo dobre źródło potasu, a co za tym idzie obniżają poziom ciśnienia krwi. Posiadają również sporo niacyny (witamina B3), a także witaminy D3, fosfor i wapń.
Zawarty w nich beta-glukan pomaga zwiększyć odporność organizmu.
Możliwości hodowli grzybów shiitake
Decydując się na hodowlę, dobrze jest wybrać sposób, w jaki się to zrobi – możliwe jest między innymi hodowanie na drewnie, na kostce lub na trocinach. W zależności od wyboru sposobu potrzebne będą różne przedmioty. Do hodowli w warunkach domowych potrzebna jest grzybnia. Grzyby shiitake hodowane we własnym zakresie w pomieszczeniach mogą być przechowywane przez cały rok.
► Shiitake na kostce
- W przypadku hodowli grzybów shiitake na kostce należy zaopatrzyć się w takową kostkę – dostępna jest w dobrych sklepach ogrodniczych.
- Kostkę należy przechowywać przez trzy dni w temperaturze 14-17 °C. Po tym czasie folia musi zostać ściągnięta.
- By substrat plonował, należy utrzymać w pomieszczeniu temperaturę 17-19 °C, wilgotność na poziomie 90%, a światło słoneczne powinno docierać do niego przez minimum osiem godzin dziennie.
- W takich warunkach codziennie należy wycinać najbardziej dojrzałe grzyby.
- Pierwszy zbiór trwa około 2 tygodnie, po tym czasie należy oczyścić substrat po zerwanych trzonkach i wszelkich nieczystościach i zanurzyć w wodzie na 24 godziny.
- Po oczyszczeniu kolejny plon nastąpi po około 10 dniach.
Cały proces na kostce można powtarzać 3-5 razy według przytoczonych wytycznych.
► Shiitake na drewnie
Wybierając ten sposób, należy dokonać hodowli na drewnie pochodzącym z drzew liściastych, jak na przykład dąb, buk czy grab. Takie drewno powinno także mieć długość 100-120 centymetrów i średnicę 12-15 centymetrów, a przy tym pochodzić z drzew i gałęzi nie leżących zbyt długo po ścięciu – czas ten powinien wynosić od 1 do 2 miesięcy. Przy zachowaniu tych kwestii hodowla będzie miała naturalną wilgotność, jak i nie będzie zarażona przez inne grzyby. Taka hodowla może być uprawiana od wiosny po jesień.
- Mając przygotowany odpowiedni pień, należy także uzbroić się w grzybnię shiitake, wiertarkę, świeczkę, zapałki i młotek.
- W pniu należy wywiercić otwory i do nich zasadzić grzybnię. Następnie grzybnię zalakować woskiem – przy czym należy pamiętać, że kora drzewa może się lekko zapalić
- Całość owinąć folią, po czym odłożyć w ciepłe (ok. 20 °C) i wilgotne miejsce.
- Po okresie 1-2 miesięcy kłodę należy wyciągnąć i wyjąć z foli oraz umieścić w wodzie ( na przykład w oczku wodnym, beczce itd.) na 1-2 dni.
- Po wyciągnięciu z wody kłody przenosimy do miejsca ciepłego, wilgotnego i osłoniętego przed słońcem. Niedługo po tym powinny pojawić się pierwsze grzyby.
Grzyby rosną najlepiej w cyklu rocznym, możliwe więc jest, że na plon trzeba będzie poczekać nieco dłużej.
Film: Poradnik samodzielnej hodowli grzybów shiitake
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: zhu difeng / AdobeStock