Logo
Logo
6
Okazje
Artykuł na: 6-9 minut

Pomidor – właściwości lecznicze i zastosowanie

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce, które są chętnie spożywane niezależnie od pory roku. Wszechstronne możliwości ich zastosowania w kuchni i wspaniały smak sprawiają, że są ważną częścią diety dla większości osób. Dodatkowo pomidory poza pysznym smakiem wyróżniają się swoimi właściwościami leczniczymi! Zawierają wiele cennych dla organizmu składników pokarmowych, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Właściwości odżywcze i lecznicze pomidorów

Pomidory są bardzo dobrym źródłem karotenoidów i polifenoli, a także witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego i potasu. Dodatkowo zawierają likopen, który jest silnym antyoksydantem. Co ciekawe, pomidory przynoszą wiele korzyści spożywane również w formie przetworów i po obróbce termicznej, ponieważ dzięki temu likopen jest łatwiej przyswajalny, a więc organizm może lepiej go wykorzystać.

Jeden średniej wielkości pomidor stanowi jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców i dostarcza aż 28% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Pomidory są niskokaloryczne, a 100 g produktu dostarcza jedynie około 20 kcal, co sprawia, że jest to doskonały produkt w trakcie odchudzania.

Właściwości lecznicze pomidora

  • Duża ilość antyoksydantów, a przede wszystkim likopenu sprawia, że spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz nowotworów.
  • Dodatkowo zawarte w pomidorach witaminy pozytywnie wpływają na odporność.
  • Pomidory przeciwdziałają rozwojowi nadciśnienia.
  • Pomidory wykazują działanie przeciwzapalnie.
  • Potas zawarty w pomidorach pozytywnie wpływa na pracę mózgu i całego układu nerwowego
  • Potas wpływa również na prawidłową pracę mięśni poprzez regulowanie poziomu glikogenu, który jest niezbędny do ich prawidłowego funkcjonowania.
  • Spożywanie pomidorów ogranicza niekorzystne działanie wolnych rodników – dobrze wpływa na płodność i stan skóry.

Jak jeść pomidory?

Przeciwwskazania do jedzenia pomidorów

Pomidory pomimo wielu zawartych w nich składników pokarmowych mogą nasilać dolegliwości przy niektórych chorobach. Nie powinno się ich spożywać, jeśli lekarz lub dietetyk zalecił dietę łatwostrawną, a więc przy niektórych schorzeniach trzustki, żołądka i jelit (np. wrzody, nadkwasota żołądka, refluks), gdyż dodatkowo podrażniają chory narząd, utrudniając jego wyleczenie, czy chociaż wyciszenie nieprzyjemnych objawów.

Pomidory nie są zalecane również przy dnie moczanowej i reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wynika to z faktu, że pomidory zwiększają poziom mocznika we krwi, co jest główną przyczyną ataku tych chorób.

Znaleźć można również informacje, które wskazują, że warzywa psiankowate (m.in. ziemniaki, papryka, pomidor, bakłażan) nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, jednak na chwilę obecną badania naukowe nie potwierdzają ich negatywnego wpływu na stan chorego. Zatem ich całkowita eliminacja może być bezzasadna, ale warto je ograniczyć w swojej diecie, obserwując, czy samopoczucie ulega poprawie.

Pomidor w diecie łatwostrawnej

Jak wspomniano wcześniej, pomidory nie są wskazane m.in. w diecie łatwostrawnej. Jednak można je w łatwy sposób uczynić mniej drażniącymi poprzez pozbycie się skórki i pestek, gdyż to właśnie te części najmocniej obciążają żołądek oraz jelita. Chcąc pozbyć się skórki, wystarczy sparzyć ponacinanego pomidora, a skórka w łatwy sposób odejdzie. Pestki najłatwiej usunąć przeciskając pomidory lub sos, czy też przecier przez sitko o małych oczkach lub wykrawając odpowiednią część miąższu. Tak przygotowane pomidory można wykorzystać do sałatki, zupy, sosy, czy innego dania.

Pomidor a alergia

W przypadku wielu owoców i warzyw panuje przekonanie, że powinny być ograniczone w diecie kobiety karmiącej piersią i u maluchów, tak jest też w przypadku pomidorów. Tymczasem jest to niesłusznie powielany mit. Co prawda, pomidor może uczulać pewne osoby, jednak opóźnienie jego wprowadzenia do diety dziecka może mieć odwrotny skutek od zamierzonego i zwiększa ryzyko rozwoju alergii, a nie je zmniejsza.

Osoby, które źle reagują na pomidory lub mają stwierdzoną alergię, powinny ograniczyć lub całkowicie wyeliminować pomidora ze swojej diety. Na szczęście jednak alergia na pomidory jest rzadka, a jej objawy zazwyczaj są łagodne.

Pomidory w kuchni

Pomidor to nie tylko bardzo zdrowe, ale też niezwykle smaczne warzywo o bogatym smaku. W zależności od gatunku pomidory mogą mieć bardziej kwaskowaty lub słodki smak. Są doskonałe zarówno na surowo wykorzystane jako dodatek do kanapek lub składnik sałatek, jak i na ciepło. Najczęściej wykorzystywane są do tworzenia zup i sosów, ale świetnie sprawdzają się również jako dodatek do zapiekanek i innych dań. Pomidory chętnie wykorzystywane są w formie passat, przecierów i koncentratów, które ułatwiają pracę w kuchni i zapewniają wspaniały smak i aromat potrawom. Zwłaszcza że tego typu przetwory można z łatwością przygotować samodzielnie, a po zawekowaniu przechowywać przez długi czas.

Podsumowując, spożywanie pomidorów jest bardzo korzystne dla zdrowia człowieka, wpływając na działanie mięśni, układu nerwowego i odporność. Przeciwwskazania do spożywania pomidorów dotyczą tylko osób, chorujących na dnę moczanową, reumatoidalne zapalenie stawów oraz z zaleceniem stosowania diety łatwostrawnej. Warto pamiętać również, że pomidory są niskokaloryczne, a więc doskonale sprawdzają się podczas odchudzania.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T. , zdjęcie tytułowe: Davies Designs Studio/Unsplash

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu