Logo
Logo
1
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Kiełkownica miseczkowa do kiełków, babyleaf i mikrolistków

Samodzielna uprawa kiełków staje się coraz popularniejsza ze względu na korzyści, jakie przynosi. Stały dostęp do niezwykle zdrowej i smacznej zieleniny sprawia, że coraz więcej osób poszukuje dobrej kiełkownicy. Na rynku dostępne są kiełkownice wielopoziomowe, kiełkownice słoikowe i kiełkownice miseczkowe, a każdy rodzaj kiełkownicy ma trochę inne przeznaczenie. Kiedy warto sięgnąć po kiełkownicę miseczkową i jak jej używać krok po kroku?

Dlaczego warto uprawiać kiełki w domu?

Kiełki są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Można je dodawać do dowolnych potraw, zapewniając zdrowy i niezwykle smaczny dodatek do takich potraw jak: sałatki, kanapki, zupy, czy nawet dania główne.

Można kupować kiełki w sklepie, ale zdecydowanie lepiej jest je uprawiać samodzielnie w kiełkownicy. W ten sposób mamy pewność, że kiełki są świeże, a w dodatku zyskujemy do nich stały dostęp (wystarczy co kilka dni rozpoczynać nową uprawę). Zmniejsza to również ryzyko marnowania żywności, gdyż sklepowe kiełki szybko się psują, a ich duża ilość w jednym opakowaniu sprawia, że często nie jesteśmy w stanie ich zjeść na czas. Uprawa kiełków jest też po prostu tańsza.

Dlaczego warto wybrać kiełkownicę miseczkową?

Kiełkownica ma ogromną przewagę nad uprawą kiełków na wacie, czy ligninie, gdyż pozwala zachować korzenie w dobrym stanie, a to oznacza, że można wykorzystać całą roślinę. Jest to ważne, gdyż to właśnie w korzeniach znajduje się najwięcej wartości odżywczych i smaku, który tak wspaniale komponuje się z wieloma potrawami.

Kiełkownica miseczkowa w przeciwieństwie do słoikowej i wielopoziomowej zapewnia kiełkom stały dostęp do powietrza, co ma szczególne znaczenie w przypadku niektórych gatunków, a szczególnie rzeżuchy, gorczycy, bazylii i rukoli. Dlatego, jeśli chcemy uprawiać kiełki tych gatunków roślin, to niezbędna będzie kiełkownica miseczkowa. Dodatkowym atutem jest jej estetyczny wygląd i kompaktowa budowa, dzięki której kiełkownicę można postawić w wygodnym miejscu.

Źródło: HORTICENTER / YouTube


Jak używać kiełkownicy miseczkowej?

Kiełkownica miseczkowa zbudowana jest ze szklanej miseczki oraz sitka.

Sitko należy położyć na miseczce i nasypać do niej nasiona do kiełkowania, a następnie dokładnie zwilżyć je wodą, a następnie ustawić w ciepłym miejscu, które nie jest narażone bezpośrednio na działanie kaloryfera lub słońca, które mogłyby wysuszyć uprawę. Codziennie należy zwilżać uprawę (nawet 3–4 razy dziennie, w zależności od wilgotności panującej w pomieszczeniu) najlepiej za pomocą spryskiwacza, aby nie dopuścić do przelania.

Po kilku dniach od wysiewu nasion kiełki będą gotowe do spożycia, zapewniając stały dostęp do świeżych, pysznych i bardzo zdrowych roślin.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: vinnikava / Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu