Dlaczego warto wybrać kiełkownicę słoikową?
Stały dostęp do zawsze świeżych i smacznych kiełków to najważniejsza zaleta posiadania kiełkownicy w domu. W ten sposób ogranicza się również marnowanie żywności, gdyż zawsze można użyć dokładniej takiej ilości kiełków, jak chcemy. Dodatkowo na kiełki nie trzeba długo czekać, gdyż będą gotowe w ciągu 5 dni od wysiania. Dużą zaletą uprawiania kiełków jest również pewność, że są one zdrowe i w pełni naturalne.
Kiełkownica słoikowa zapewnia stały dostęp do pysznych, niezwykle zdrowych i pełnych witamin produktów niezależnie od pory roku, pozwalając na wykorzystanie zieleniny również w środku zimy. Dużym plusem kiełkownicy słoikowej jest również jej niewielki rozmiar, który umożliwia wygodne ustawienie naczynia w dowolnym miejscu lub postawienie kilku kiełkownic z różnymi nasionami i różnym stopniem wzrostu, zapewniając duże urozmaicenie smakowe.
Jak wygląda kiełkownica słoikowa?
Kiełkownica to po prostu naczynie do uprawiania kiełków, która nazwę słoikową zawdzięcza swojemu kształtowi. Mimo że wyglądem przypomina słoik, to od niego odróżnią ją kilka ważnych elementów, które umożliwiają szybką uprawę kiełków.
- Kiełkownica składa się ze szklanego naczynia o kształcie umożliwiającym jego ustawienie pod kątem, zapewniającym dobry dostęp do powietrza. Niektóre kiełkownice mają kształt zwykłego słoika, ale mają dołączoną specjalną podstawkę, która utrzymuje je w odpowiedniej pozycji.
- Naczynie zamykane jest metalową nakrętką z sitkiem, które pozwala na wygodne przepłukanie kiełków. Niektóre kiełkownice zamiast metalowych elementów mają wykonane je z mocnego plastiku.
- Co ważne, szklane naczynie i stal nierdzewna, z której wykonana jest nakrętka, umożliwiają wygodne umycie całej kiełkownicy w zmywarce, zachowując pełną higienę kolejnej hodowli.
Jak używać kiełkownicy słoikowej?
Uprawa kiełków w kiełkownicy słoikowej jest niezwykle proste, a jedyne czego potrzebujemy do założenia uprawy to: kiełkownica słoikowa (lub zwykły słoik i gaza), nasiona i woda.
Do naczynia należy wlać wodę i wrzucić nasiona, zalać wodą i odstawić na kilka godzin do namaczania. Po tym czasie trzeba wylać wodę, zakręcić nakrętkę i odstawić. Kiełki powinno się płukać 2–3 razy dziennie, wlewając wodę do naczynia przez nakrętkę. Następnie szybko całość wymieszać i wylać wodę. Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia, wspaniale urozmaicając dietę.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Juliedeshaies / Depositphotos