Dlaczego warto wybrać kiełkownicę wielopoziomową?
Kiełkownica wielopoziomowa jest niezwykle wygodna ze względu na swój kompaktowy rozmiar (średnica około 25 cm), który umożliwia uprawianie znacznej ilości kiełków jednocześnie (gdyż kiełkownica ma 3 warstwy). Niewielkie rozmiary ułatwiają ustawienie kiełkownicy w wygodnym miejscu tak, aby nie zajmowała dużo miejsca i nie przeszkadzała. Dzięki temu prostemu urządzeniu można mieć dostęp do zdrowych i świeżych kiełków przez cały rok, zawsze, gdy ma się na nie ochotę. Kiełkownica wielopoziomowa daje możliwość łatwej i taniej uprawy swoich ulubionych kiełków lub wypróbowania różnych smaków.
Uprawiaj różne kiełki jednocześnie!
Jedną z największych zalet kiełkownicy poziomowej jest fakt, że można jednocześnie uprawiać różne rodzaje kiełków, zapewniając sobie duże urozmaicenie lub dopasowując uprawę do upodobań poszczególnych domowników.
- Wystarczy kupić różne nasiona i każde wysiać na innym poziomie, aby cieszyć się różnymi smakami.
- Dodatkowo nasiona można wysiać o różnym czasie, zapewniając sobie stały dostęp do świeżych i smacznych kiełków.
- Wysiewanie nasion na każdym poziomie dzień po dniu sprawia, że są one w różnej fazie rozwoju, co sprawia, że na jednym z pięter mamy kiełki gotowe do zjedzenia już dzisiaj, a na kolejnym gotowe będą następnego dnia.
- Czas wzrostu potrzebny do tego, aby zielenina była gotowa to od 3 do 5 dni od wysiania.
Jak hodować kiełki w kiełkownicy wielopoziomowej?
Kiełkownica zbudowana jest z 3 pięter, które na dnie posiadają otwory odpływowe. Jak zacząć uprawę kiełków? Na piętro kiełkownicy wsyp około 1,5 łyżki nasion na kiełki, a następnie dolej wody i poczekaj aż wycieknie poprzez dolne otwory. Kiełkownicę odstaw w jasne miejsce, które nie jest narażone na bezpośrednie działanie słońca. Do czasu zebrania wszystkich kiełków pamiętaj, aby je przepłukiwać 2–3 razy dziennie – dolewaj wodę i pozostawiaj naczynie, aby płyn mógł swobodnie odpłynąć.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: NewAfrica / Depositphotos