Kasztany jadalne w czekoladzie – jesienne przysmaki!

Kasztany jadalne w czekoladzie fot. Barbara Walicka

W Polsce moda na kasztany jadalne dopiero się zaczyna. Na południu Europy, np. w Portugalii 11 listopada w dniu św. Marcina podaje się je tradycyjnie. I to w najrozmaitszych postaciach. Ponieważ smak kasztanów nie jest zbyt wyrazisty,  podajemy ciekawy sposób na kasztany jadalne w czekoladzie.

Posłuchaj
00:00
52

Kasztan jadalny (Castanea sativa) to drzewo pochodzące z południa Europy. Nie można go mylić z często spotykanym u nas w parkach kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum)! Owoców kasztanowca nie jemy.

Kasztan jadalny ma ciemnozielone, pojedyncze, podłużne, ząbkowane na brzegach liście i owoce otulone kolczastymi torebkami. To drzewo wrażliwe na mrozy, dlatego rzadko sadzone jest w polskich ogrodach. Wymaga ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska oraz kwaśnej, przepuszczalnej gleby. Drzewiaste formy można spotkać jedynie w najcieplejszej, zachodniej części Polski.

Święto Kasztanów – w terminach zależnych od pory zbiorów w danych rejonach – obchodzi się nie tylko w Portugalii, ale wszędzie tam, gdzie już przed wiekami kasztan jadalny nazywano „drzewem chleba”; mąka z kasztanów stanowiła kiedyś podstawę pożywienia ludzi w tych regionach.

Co zawierają kasztany

  • witaminy z grupy B;
  • duże ilości potasu;
  • tłuszcze nienasycone.

kasztany w czekoladzie

Fot. Barbara Walicka

Przepis na kasztany w czekoladzie

  • Dwie garście kasztanów moczyć w wodzie z dodatkiem szczypty soli przez pół godziny.
  • Ponacinać je od wypukłej strony na krzyż.
  • Gotować ok. 10 minut.
  • Gdy ostygną na tyle, aby można było je wziąć w palce, obrać z łupin. Należy starać się to robić szybko, bo z zimnego owocu trudno zdjąć skórkę.
  • Gotować ok. 7 minut w syropie z wody, cukru i łyżki miodu.
  • Wyjąć z syropu i przez kolejne pięć dni codziennie wkładać kasztany do wrzącego syropu na 2-3 minuty.
  • Zrobić polewę z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady. Do polewy dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny i kieliszeczek rumu.
  • Osączone z syropu, wystudzone kasztany zanurzyć w ciepłej polewie. Wyjmować na talerzyk łyżeczką po jednej sztuce.


Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Kasztan jadalny Castanea sativa

Kasztan jadalny 'Aureomarginata' Castanea sativa 'Aureomarginata'

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści