Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
30
Do góry

Kasztany jadalne w czekoladzie

W Polsce moda na kasztany jadalne dopiero się zaczyna. Na południu Europy, np. w Portugalii 11 listopada w dniu św. Marcina podaje się je tradycyjnie. I to w najrozmaitszych postaciach. Ponieważ smak kasztanów nie jest zbyt wyrazisty,  podajemy ciekawy sposób na kasztany jadalne w czekoladzie.

Kasztan jadalny (Castanea sativa) to drzewo pochodzące z południa Europy. Nie można go mylić z często spotykanym u nas w parkach kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum)! Owoców kasztanowca nie jemy.

Kasztan jadalny ma ciemnozielone, pojedyncze, podłużne, ząbkowane na brzegach liście i owoce otulone kolczastymi torebkami. To drzewo wrażliwe na mrozy, dlatego rzadko sadzone jest w polskich ogrodach. Wymaga ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska oraz kwaśnej, przepuszczalnej gleby. Drzewiaste formy można spotkać jedynie w najcieplejszej, zachodniej części Polski.

Święto Kasztanów – w terminach zależnych od pory zbiorów w danych rejonach – obchodzi się nie tylko w Portugalii, ale wszędzie tam, gdzie już przed wiekami kasztan jadalny nazywano „drzewem chleba”; mąka z kasztanów stanowiła kiedyś podstawę pożywienia ludzi w tych regionach.

Co zawierają kasztany

  • witaminy z grupy B;
  • duże ilości potasu;
  • tłuszcze nienasycone.

kasztany w czekoladzie

Fot. Barbara Walicka

Przepis na kasztany w czekoladzie

  • Dwie garście kasztanów moczyć w wodzie z dodatkiem szczypty soli przez pół godziny.
  • Ponacinać je od wypukłej strony na krzyż.
  • Gotować ok. 10 minut.
  • Gdy ostygną na tyle, aby można było je wziąć w palce, obrać z łupin. Należy starać się to robić szybko, bo z zimnego owocu trudno zdjąć skórkę.
  • Gotować ok. 7 minut w syropie z wody, cukru i łyżki miodu.
  • Wyjąć z syropu i przez kolejne pięć dni codziennie wkładać kasztany do wrzącego syropu na 2-3 minuty.
  • Zrobić polewę z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady. Do polewy dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny i kieliszeczek rumu.
  • Osączone z syropu, wystudzone kasztany zanurzyć w ciepłej polewie. Wyjmować na talerzyk łyżeczką po jednej sztuce.

Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Pomysły na ogród
Na czasie
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Rośliny zimozielone i iglaste warto cieniować – podczas pierwszych pogodnych dni silne słońce może mocno wysuszać rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwiać uzupełnienie strat wody. Do cieniowania można użyć agrowłókniny.
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) – zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza.
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Dobry czas na zaplanowanie obsadzenia rabat i zakup nasion, nawozów czy narzędzi ogrodowych, które potrzebne będą w nadchodzącym sezonie.
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Możemy rozpocząć wysiewanie nasion warzyw na rozsadę (pomidor, por, bakłażan), jak również nasion roślin jednorocznych (lobelia, szałwia, tunbergia).
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Odgarniając śnieg z ogrodowych mebli, ścieżek i podjazdu pamiętajmy, że należy go rozkruszać – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować np. gnicie darni.
Twoja strona ogrodu