Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
20
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Kasztany jadalne w czekoladzie

W Polsce moda na kasztany jadalne dopiero się zaczyna. Na południu Europy, np. w Portugalii 11 listopada w dniu św. Marcina podaje się je tradycyjnie. I to w najrozmaitszych postaciach. Ponieważ smak kasztanów nie jest zbyt wyrazisty,  podajemy ciekawy sposób na kasztany jadalne w czekoladzie.

Kasztan jadalny (Castanea sativa) to drzewo pochodzące z południa Europy. Nie można go mylić z często spotykanym u nas w parkach kasztanowcem białym (Aesculus hippocastanum)! Owoców kasztanowca nie jemy.

Kasztan jadalny ma ciemnozielone, pojedyncze, podłużne, ząbkowane na brzegach liście i owoce otulone kolczastymi torebkami. To drzewo wrażliwe na mrozy, dlatego rzadko sadzone jest w polskich ogrodach. Wymaga ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska oraz kwaśnej, przepuszczalnej gleby. Drzewiaste formy można spotkać jedynie w najcieplejszej, zachodniej części Polski.

Święto Kasztanów – w terminach zależnych od pory zbiorów w danych rejonach – obchodzi się nie tylko w Portugalii, ale wszędzie tam, gdzie już przed wiekami kasztan jadalny nazywano „drzewem chleba”; mąka z kasztanów stanowiła kiedyś podstawę pożywienia ludzi w tych regionach.


Co zawierają kasztany

  • witaminy z grupy B;
  • duże ilości potasu;
  • tłuszcze nienasycone.

kasztany w czekoladzie

Fot. Barbara Walicka

Przepis na kasztany w czekoladzie

  • Dwie garście kasztanów moczyć w wodzie z dodatkiem szczypty soli przez pół godziny.
  • Ponacinać je od wypukłej strony na krzyż.
  • Gotować ok. 10 minut.
  • Gdy ostygną na tyle, aby można było je wziąć w palce, obrać z łupin. Należy starać się to robić szybko, bo z zimnego owocu trudno zdjąć skórkę.
  • Gotować ok. 7 minut w syropie z wody, cukru i łyżki miodu.
  • Wyjąć z syropu i przez kolejne pięć dni codziennie wkładać kasztany do wrzącego syropu na 2-3 minuty.
  • Zrobić polewę z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady. Do polewy dodać 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny i kieliszeczek rumu.
  • Osączone z syropu, wystudzone kasztany zanurzyć w ciepłej polewie. Wyjmować na talerzyk łyżeczką po jednej sztuce.

Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu